måndag 3 september 2007

Alkolås på tapeten igen och hembränning

Allt färre bilförare vill betala extra för att få ett alkolås i bilen. Bara 35 % skulle kunna tänka sig att betala 2000 kronor extra för att sätta in alkolås i bilen. (DN)
Visst jag kan förstå det. Om man själv vet med sig att man aldrig dricker alkohol och kör bil. Men tyvärr finns det många som gör det. Och ibland kanske utan att man vet om det. Dagen efter.

En siffra som presenterats är att det är ca 16 000 varje dag som kör omkring med alkohol i kroppen. Då tycker jag det är rätt att alkolås införs i nya bilar och att det kan vara värt att alla betalar lite mer. Det blir ju någon form av försäkring. De som fått anhöriga dödade eller skadade av någon rattfull kan säkert vittna om att de tycker att det är en bra åtgärd.

Faktum är att just nu så är det i DN:s egen undersökning om det ska vara lag på alkolås i Sverige 59 % som tycker det av drygt 5000 som svarat. Ingen vetenskaplig undersökning men ändå.

Volvo är den första biltillverkaren som tar fram ett eget alkolås. Visserligen lite dyrare . Men ändå ett bra initiativ och en bra början. (DN)

Däremot tror jag inte MUF:s förslag att tillåta hembränning bidrar till att minska antalet rattfulla. (SvD)Det kan väl ses liberalt och bra av många men definitivt inte socialliberalt.

Jag kan inte hjälpa det men jag är en Systembolagskramare. Jag tar gärna ett glas vin eller två. Men av olika skäl så tycker jag att det behövs en måttfull alkoholpolitik.

Eftermiddagsuppdatering.

Läser (DN)att infrastrukturminister Åsa Torstensson inte vill ha en lag om obligatoriskt alkolås i privatbilar från 2012. Det är trist tycker jag, men det det är ändå bra att hon vill ha i yrkestrafik och för de som dömts för rattfylleri. En bit på vägen.

1 kommentar:

Klas sa...

Jag skulle inte vilja betala extra för alkolås - jag kör ju aldrig full !

Bättre med en morot då tycker jag, typ lägre försäkringspremie om bilen har alkolås eller liknande ...

/K