torsdag 27 september 2007

Burma, skolbyggnader och knark

Kan definitivt inte hålla kurs idag. Kan inte prata. Knappt väsa ens.
Trist är det i alla fall. Men jag har tappat rösten förr och det brukar gå över ganska fort och jag är inte dålig för övrigt så jag får väl ägna mig åt annat. Lite administration till exempel och göra den där lilla broschyren om mitt företag. Betala månadens räkningar är inte heller fel.

Men får väl börja dagen med att titta runt lite vad som hänt.

Situationen i Burma blir bara värre och värre. 200 munkar har gripits och flera politiker. (DN, SvD) Men folk fortsätter att samlas.

Just nu är världens fokus på landet. Risken finns att munkarnas och övriga människors uppror slås ned och allt går tillbaka till det gamla. Burmeserna får fortsätta att leva under förtryck och brist på mänskliga rättigheter. Och omvärlden sätter fokus på andra oroshärdar.

FN:s säkerhetsråd kan inte komma överens. Inget ovanligt. Men jag tror inte heller på sanktioner. Det drabbar oftast en redan hårt drabbad befolkning, inte de styrande. Förhoppningsvis glömmer inte världen och det blir förändringar ändå. Men det kanske är att hoppas för mycket.
Vad jag förstått så uppmanas alla att bära en röd t-shirt på fredag för att stödja munkarnas demonstrationer. Jag tillhör ju inte den "röda sidan" men har månag röda kläder och tänker bära något rött på fredag.

Nu byter jag tvärt ämne till något mer jordnära. Sammanfallande skolbyggnader. Det behövs skolrenoveringar för över fyra miljarder. För att rätta till de mest akuta problemen behövs närmaren en miljard. (DN, SvD)
Inte långt från där jag bor ligger Bodaskolan. En grundskola med både låg-mellan och högstadium. Ombyggnad och renovering av den skolan har varit på tapeten ganska länge. Nu verkar det som om den skulle bli av. Det är på tiden.
Jag tror att skolbyggnaden har betydelse för både undervisning och ordning. Varför ska inte de unga som är vår framtid ha en trivsam och väl fungerande arbetsplats.

Kompetenta lärare är självklart viktigt men lokalerna har också betydelse.

För att fortsätta bland de unga. Enligt DN så köper många unga, så unga som 13 år, droger på nätet och får dessa levererade i CD-fodral. Polisen har inlett förundersökningar mot 15-åringar som sålt droger från hemmet.
Helt sanslöst. Det är tydligt att det behövs stora informationsinsatser både för föräldrar men också för ungdomarna själva. Narkotika är inte att leka med. Inte för någon, men i synnerhet för barn. För man är faktiskt barn när man är 13.

När jag läser sådant här blir jag så himla trött när jag tänker på alla som förespråkar liberalare narkotikaregler. Och talar om narkotika i "rekreationssyfte". Tycker de att det ska gälla 13-åringar också?

Mera narkotika.
I Danmark tänker man starta försök med att ge grava missbrukare gratis heroin. (SvD)Det är möjligt att det kan hjälpa dessa till ett bättre liv men det känns ändå helt fel att samhället ska tillhandahålla knark.

Nu ska jag ägna mig åt administration. Och hoppas på att kunna prata snart. Äpple lär vara bra för heshet.

4 kommentarer:

mindctrl sa...

Hej Anne-Marie!

Du gör en ganska ful guilt-by-association när du menar att de som vill ha liberalare narkotikalagar även vill ge knark till barn.
Precis som de flesta vuxna som sysslar med legala droger som cigaretter och alkohol tycker de flesta som brukar illegala droger att droger inte är något för barn utan något som bör kontrolleras och bara säljas till myndiga. Tänk efter om du tror det skulle vara lättare eller svårare för 13-åringarna att få tag på droger om de såldes på systembolaget istället för av kriminella.

En annan positiv bieffekt av detta är att man slår undan benen på den illegala heroin-handeln, inga import-ligor kan konkurrera med priset om staten erbjuder det gratis.

Att du sedan går vidare med att avfärda all den forskning och data som ligger bakom de danska beslutet med att det 'känns' fel är helt absurt, Politiska beslut, i synnerlighet de som har med våran hälsa att göra bör inte tas på "känsla" utan grundas i fakta vilket danskarna har förstått i detta fallet.

Kalle K sa...

Det är märkligt hur många drogliberaler det finns.

Jag är inte direkt förtjust i droger. De liksom skruvar om huvudet på folk, rent kemiskt. Det är liksom det som är problemet med droger, och man kan aldrig lita på en person som använder knark.

Gör Sverige drogfritt. Börja med våra fängelser.

Anonym sa...

Jag tycker det är en jättebra idé!
Staten får tag i gratis narkotika i stora mängder med hjälp av tullen, det som är rent nog kan skickas vidare för distribuering.
(Skattebetalarna kommer endast att behöva beskosta distibutionen, vilket lätt kommer kunna täckas upp från många andra håll.)

Detta underminerar den organiserade brottslighetens ekonomi och hejdar väldigt mycket vardagsbrott (så som inbrott eller personrån).
Samtidigt erbjuds tunga missbrukare en ren och säker miljö, hälsoundersökning(?) och en ostmacka.
Allt till ett väldigt lågt pris.

Sen kan man utveckla detta och helt enkelt sänka doserna gradvis över en tidsperiod och därmed kanske få folk ur missbruket och tillbaka till ett normalt liv.

Legalisering är det enda rätta i kampen mot narkotikan och den organiserade brottsligheten!

Svenne Farang sa...

Bara för att visa vilket sjukt samhälle militären i Burma har skapat, vill jag ge det här exemplet som jag har läst i en bok.

För att kunna rättfärdiga den nya "kommunistiska" läran för det buddhistiska folket i Burma och jämka samman politik och religion, så fick (får) skolbarnen lära sig att Karl Marx var en av Buddhas lärljungar.

Det är vad jag kallar historieförvanskning och att tänja på sanningen. Ska man göra något så ska det vara ordentligt!