fredag 1 juni 2007

Sovmorgon, homoäktenskap, vägskyltar och Persson

Det är bara inte klokt. Jag sov till tjugo över åtta idag. Men det är klart. Sitter jag vid datorn halva nätterna blir jag trött. Igår pluggade jag i alla fall Excel. Ska väl göra det färdigt idag. Så jag är redo när jag får förfrågan om kurs. Men ut ur garderoben med vinterkläderna kom jag inte. Jag får väl ägna lite tid åt skrivande i alla fall. Det verkar ha hänt en del.

Som att nuvarande och förutvarande riksdagsledamöter skriver en artikel om att samkönade äktenskap aldrig kan garantera barnens intressen och rättigheter och vill därför att nuvarande lag ska behållas där äktenskapet är förbehållet en man och en kvinna. (DN)

Jag skrev att vi kommit en bit på väg i Sverige när det gäller att acceptera att det finns människor som älskar någon av samma kön. Men jag hade nog fel. Argumentationen är den mest bakåtsträvande som jag läst på år och dag.
Framför allt vänder jag mig mot argumentationen att barns intressen inte kan tas till vara.

Varför skulle inte barn kunna må lika bra eller till och med bättre i ett äktenskap där två människor verkligen älskar varandra och där ett barn verkligen är efterlängtat? Alla familjer som består av man och kvinna är inte så perfekta som artikelförfattarna skriver. Det finns många ovälkomna barn i vårt land.
Jag tycker dock att äktenskapet ska ingås civilt. Sedan är det upp till var och en att få detta välsignat i den församling man vill.

Däremot tycker jag beslutet att stoppa inspelningarna av programmet Ballar av stål är helt rätt.(SvD, DN, Aftonbladet)
Sedan jag läste igår om kvinnan som fått besök av en sluddrande STRIX-man har jag funderat en del hur jag själv skulle gjort. Jag skulle smällt igen dörrenoch ringt polisen direkt. Det är inte ett skämt att ringa på hemma hos människor och spela otrevlig. Det händer alldeles för mycket i samhället i verkligheten för att ett sådant försök till skämt ska vara roligt. Spruta vatten är mindre allvarligt. Men inte när det gäller statsministern. Och inte är det roligt.

Nya vägskyltar gäller från och med idag. ( SvD, Aftonbladet)

De verkar väl inte så väldigt svåra att förstå. Här finns de på Vägverkets hemsida. Det jag kommer att ha mest problem med är skyltarna om datumparkering. Om udda eller jämna datum. Fast det förstås. Ett är ju udda och två är jämnt. Men det gäller att hålla ordning på datumen.

Till sist. Det blev böter för Göran Persson för arbetsmiljöbrottet i samband med ombyggnaden av hans gård. (DN,SvD)
Han erkände och på så sätt slapp han åtal. 30000 kronor är väl inte heller någon stor summa med tanke på vad gården i övrigt kostat.
Men det måste vara något fel när regler och lagar är så beskaffade att inte ens rikets statsminister kan hållar reda på dem. Eller det kanske säger något annat....Kanske bådadera.
Visst behövs det regler för en säker arbetsmiljö men reglerna kunde kanske vara enklare. Där tror jag den nya alliansregeringen har mycket att ta tag i.

Nu blir det nog lite Excel som omväxling.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Tråkiga meningslösa människa.

Anne-Marie Ekström sa...

Tack för de "värmande" orden. Måhända är jag tråkig men jag känner mig definitivt inte meningslös. Du kan ju förklara ditt ställningstagande. Det kan ju vara bra att veta så jag kan förbättra mig.

Anonym sa...

Om jag förstått det rätt så har GP fällts för att det "saknades en arbetsmiljöplan,--. I planen ska en bedömning av riskerna för en olycka göras. Verket kunde även konstatera att bygget saknade tillräckliga skyddsanordningar. Byggnadsställningar och stegar stod uppställda på felaktigt sätt." (DN)
Varje år dör ett antal byggnadsarbetare p g a säkerhetsbrister på byggen.
Hur många fler dödsfall tycker du vi ska acceptera för att "förenkla reglerna"?

Anonym sa...

Hurra för dig Ann-Marie och tack för att du finns!

Jag är homo och kan intyga att homofobin lever och frodas i största välbehag i Sverige idag och fördomarna är många.

Jag kämpar dagligen med den etikett som folk vill ge mig som homo som inte stämmer överens med min personlighet.

Tyvärr kommer de mesta av fördomarna mot oss homos idag från kyrkan och i Sverige särskilt frikyrkorna som i vissa fall (Livets Ord) har satt upp rena kampanjorganisationer där man bedriver sin agenda mot oss som om vi vore någon typ av nationell säkerhetsrisk.

Och du: Du är säkert inte tråkig och ingen människa är någonsinn meningslös. Vilket bottennapp till inlägg efter din lysande artikel.

KRAM och jag önskar dig allt det bästa!

Anonym sa...

Det har blivit sao jaekla populaert att hoppa pao det haer programmet trots att folk inte har en aning om vad det faktiskt handlar om!!

Jag bor i england sen flera aor tillbaka, och det aer daerifraon som foerebilden till programmet kommer. Originaltiteln aer "BAlls of Steel" och har formen att ett antal personer taevlaer i vem som kan lura folk "pao gatan",eller i vissa fall kaendisar. Det aer inne pao sin andra saesong och det aer enormt populaert.

Det aer all moejlig sorts aktiviteter, inte bara vattensprutningen som fick saon jaevla overdriven publicitet i Sverige. Tvao vaeldigt roliga inslag aer en kvinna som i varje avsnitt foersoeker ragga upp en man som aer med sin partner pao stan. Det aer otroligt kul att se hur maennen reagerar och de andra kvinnorna, ofta brukar de vara med i studion efteraot naer programledaren visar klippet.

Ett annat aoterkommande roligt inslag aer tjejen som raggar pao killar pao krogen,hon fraogar om de har naogot foer sig eftersom hon vaentade pao en kompis som faott foerhinder. Killarna brukar tacka ja naer hon fraogar, och hon saeger dao att hon bara ska pao toaletten innan de gaor vidare. Naer hon sen reser sig upp sao gaor hon pao ett haltande foerkrympt vis foer att verka funktionshindrad. I smyg filmar de maennens reaktion, en dels ansiktsuttryck aendras helt och de smiter ivaeg, vissa gentlemaen stannar kvar.

Det haer programmet aer ingenting annat aen en foerlaengning av "Dolda Kameran", att det faott sao mycket negativ publicitet goer nu att vi gaor miste om naogot potentiellt kanonroligt.

Jag skyller det haer pao moralpanik, och pao kaendisar som inte taol att bli skojade med foer att de tar sig pao foer stort allvar.

Som tur aer kan jag se tredje saesongen av BAlls of Steel pao Engelsk TV, daer de vaogar visa rolig underhaollning.

Anne-Marie Ekström sa...

Men ursäkta då. Är det speciellt roligt att skämta med funktionshindrade. Vi i Sverige försöker jobba hårt med att motverka mobbning. Vilka signaler sänder det inte till våra unga. Att det är helt ok att driva med de som har något funktionshinder eller är annorlunda på något sätt.

Sedan kan jag inte hålla med om att det är särskilt lämpligt att utsätta landets statsminister för vattensprutning. Det var i sammanhanget en allvarlig händelse. Eftersom en statsminister är otroligt utsatt.

Jag kan inte heller se att det är speciellt roligt att det kommer kufiska män och ringer på min dörr när jag är ensam hemma.
Men som tur är så har vi rätt att tycka olika.

Sedan vill jag till claes leo lindwall säga att jag självklart inte menar att man ska ge avkall på säkerheten. Men jag tror att man kan göra det enklare att hålla reda på alla bestämmelser.

Emanuel sa...

Man driver inte med funktionshindrade, snarare visar man pao vilka foerdomar som finns.

Jag saeger inte att de har gjort raett, men jag saeger att maonga doemer ut det haer programmet totalt utan att ens ha en aning om vad det handlar om eller ha sett en enda sketch.

Brukade inte du uppskatta "Dolda Kameran" eller Lennart Svans "Blaosningen"?

Alla oever 30 verkar fao moralpanik av det haer programmet.

Anonym sa...

Anne-Marie/

Bry dig inte om den anonyma kommentaren ovan. Du är varken tråkig eller meningslös. Tvärtom tar du i din blogg upp viktiga och ofta svåra ämnen och du är inte rädd för att sticka ut hakan. Det är anledningen till att jag flitigt besöker din blogg. Fortsätt som du gör och strunta i människor som istället för att argumentera för sin sak bara går till personangrepp.

Anonym sa...

"Tror man kan göra det enklare att hålla reda på alla bestämmelser"
Arbetsmiljöverket, http://www.av.se/, ger ut anvisningar vad som man ska göra och vad man ska tänka på när man bygger.
Reglerna och anvisningarna som finns bygger på en lång erfarenhet om vad som kan gå snett och orsaka allvarliga skador eller dödsfall.
Som aktiv politiker har du ett ansvar för att tala om varför vi har regler, inte bara helt slapp tala om krångel.
Vad är krånglet; att byggherren har det yttersta ansvaret för säkerheten på bygget? Vem ska annars ha det?
Eller är det att man bygger ställningar som riskerar att rasa ihop?
Eller är det någon annan säkerhetsbestämmelse som ska bort?

Anonym sa...

Homoäktenskap är ingen rättighet. Äktenskap är något som är definierat i biblen som något mellan man och kvinna. Staten kan inte tvinga kyrkan att viga enkönade par. Den friheten måste en religiös församling ha. Men, varför inte på försök tvinga alla mulimska församlingar att förrätta vigslar mellan homosexuella?

Anonym sa...

DEt finns många oönskade barn skriver du - och det är ju tyvärr sant. Vårt samhälle är inte särskilt barnvänligt. Sedan den fria aborten infördes har en miljon barn inte fått födas! En miljon!
Tragiskt för dem och för samhället naturligtvis. Särskilt med tanke på att vi har en åldrande befolkning skapar det inte bara psykiskt lidande, utan även en obalans i befolkningsgrupperna.

Anonym sa...

Varför är det så viktigt med att äktenskapsbalken ska vara könsneutral kan man undra. Partnerskap är likställt på alla sätt utom till namnet, och det kan man ju motivera med att hetero och homosexuella par ser biologiskt olika ut. För övrigt är det en skam att låta homosexuella adoptera. Om man har förlorat sina föräldrar är man redan i en svår situation. Man har enligt FN:s barnkonvention "rätt till båda sina föräldrar". Är man föräldralös bör man rimligtvis hamna i en familj så lik sin biologiska familj som möjligt, dvs en heterosexuell.

Anonym sa...

Japp, upplys de som kryper för homolobbyn att biologiska föräldrar alltid är tvåkönade och att det val av föräldrar till en adopterad INTE är ensamstående och INTE består av ett enkönat par.