fredag 22 juni 2007

Glad midsommar - trots allt

Vaknade kl 5 i morse. Och hörde hur det skvalade utanför. Det var bara att somna om. Vaknade en timme senare. Likadant. Tänkte jag läser en stund. Men somnade om. Klockan 8 var det väl i alla fall dags att stiga upp. Trots regnet.

Enligt väderprognosen blir det väl inte bättre under dagen. (DN)Men midsommar är det i alla fall.

Och koltrasten har varit igång hela morgonen.

Hoppas alla får en bra och lugn midsommar. Tyvärr följer ofta misshandel och bråk i festens spår. Märkligt egentligen. När man ska ha trevligt så blir det tvärt om. Fast man brukar ju säga. Där vinet går in går vettet ut.

Och vill det sig riktigt illa kan den som utsätts få men för livet. Ett exempel är Joakim som fick allvarliga skador men som inte blev mottagen på sjukhuset och vars förövare blev frikänd. (SvD)Eftersom jag inte har alla detaljer så kan jag ju inte avgöra om han har bemötts på ett riktigt sätt av alla myndigheter. Men konstigt är det i alla fall. Det som är mest märkligt är om inte sjukhuset tar emot en person som är blodig i hela ansiktet.

Förra veckan skakades Kina av uppgifter om att det fanns människor, vuxna och barn, som arbetade som slavar i ett tegelbruk. Det är lokala politiker som har de drivande och polisen har tittat på. Men många kineser har blivit upprörda och till och med statliga medier fördömer det hela. Nu pågår en jakt för att straffa de ansvariga. (DN)

Det förestående OS i Kina kan bidra till att det sätts press på Kina att göra upp med sådana här företeelser. Liksom att ta tag i frågan om mänskliga rättigheter. Även om de har långt kvar. Men som jag skrivit tidigare. Jag tror inte på bojkott utan dialog är bättre.

Jordens ursprungsbefolkningar, det vill säga de som funnits ursprungligen i länder européerna tagit makten, har aldrig haft det lätt. De har blivit hänvisade till reservat och särskilda områden.
I dagarna har aboriginerna, Australiens ursprungsbefolkning, hamnat i fokus. (SvD)

Den australiske premiärministern har beslutat att införa totalförbud mot alkohol och hårdporr i det område som befolkas av aboriginer. Centralstaten tar över makten under fem år.

Anledningen till totalförbudet är att barn utnyttjas sexuellt av de vuxna. Det är fattiga områden, tättbefolkade och där arbetslösheten är stor. Förutom förbud mot porr och alkohol ska socialbidragen öronmärkas till hälften till mat och delar knyts till barns närvaro i skolan. Det är för att värna barnen man inför detta säger premiärmininstern.

Men inte oväntat har förslaget mötts med kritik. (DN) Att det är rasistiskt eftersom det bara vänder sig till en folkgrupp. Jag är väl beredd att hålla med.

Visst håller jag med om att det är viktigt att värna barnen. Men hur skulle det vara om man började i andra ändan och såg till att aboriginerna fick en drägligare tillvaro. Att i stället för att börja styra vad socialbidraget ska gå till, ge dem möjlighet att jobba i stället.

Nu ska jag fortsätta och städa lite innan jag börjar mitt midsommarfirande. Men jag tillönskar alla en glad midsommar trots regn. Det finns i alla fall jordgubbar, färsk potatis och sill. Plus blåklint.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Har du varit i Australien någon gång? Det finns massor med jobb för dem som vill jobba med abos sitter i gathörnen och dricker sitt billiga lådvin och skriker, svär och trakasserar människor som går förbi.

Anonym sa...

Hej! Din blog förekom bland DN:s länkar.

Jag undrar om inte alla dessa offeridéer håller nere folk istället för att lyfta dem. Det är ju vad socialism går ut på. Hade man INTE infört dessa restriktioner hade diverse medborgarrättsrörelser likaväl kunnat anklaga beslutsfattarna för rasism. Då skulle man sagt att porren och försäljningen av alkohol är ett sätt "passivisera" aboriginerna (ett argument som används av bland annat svarta aktivister i USA vad gäller övriga droger).

Att så kallade ursprungsbefolkningar har behandlats orättvist och ibland avskyvärt är det nog ingen som betvivlar. Men frågan är om inte självhjälp och en ändrad livsstil (inte minst skolnärvaro, fortsatta studier etc.) till slut är den enda vägen bort från eländet.

Anonym sa...

Bra kommentarer. En annan fråga är varför restriktioner ska införs mot de grupper som inte har problem med incest och alkoholism. Med samma argument skulle man kunna hävda att det är fel med åldersgräns på systembolaget.

Eller är diskriminering ok så länge den är baserad på något annat än folkgrupper? Varför i så fall?

Anonym sa...

Det är inte alla livsformer som lyckas. Skall det löna sig att börja dricka? Vad skulle det ge för signaler?

Anne-Marie Ekström sa...

Med bakgrund hur aboriginera har behandlats genom tiderna för att den vita människan ville ha deras land så kan det ses som rasistiskt. Det är åtgärder riktade mot en grupp som fråntagits sitt land och förbjudits att tala sitt språk och utöva sin religion. Barn har kidnappats mm.
Nu ska de pekas ut ytterligare. En bra berättelse om aboriginernas historia finns på denna hemsida. Och det är ingen uppbygglig läsning. http://www.larswallin.nu/aboriginer.htm

Och så är det inte "så kallade" ursprungsbefolkningar. Det är ursprungsbefolkning.De bodde i landet när de vita européerna kom och tog deras land i besittning.
Precis som indianer och samer också är ursprungsbefolkningar. I Sverige kan vi inte slå oss för bröstet heller. Vi har förbjudit samer och andra minoriteter att tala sina egna språk.
Likadant med indianerna i Nordamerika. Och de är faktiskt offer.

Det jag menade var inte att man skulle införa restriktioner i andra delar av landet utan att man måste börja i en helt annan ända. Och där är hjälp till självhjälp viktig. Arbete är en väg att gå. Se till att barnen går till skolan är också viktig. Kunskap och utbildning är viktig. Framför allt också inse vad man gjort mot ursprungsbefolkningen. Inte peka ut dem ytterligare. Men det är ingen lätt fråga och det är viktigt att barnen hamnar rätt. Läs särskilt en bit ner på den nämnda hemsidan. Om Muriel som togs från sin mamma när hon var liten för att fostras bland vita människor. Så får man inte heller göra.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

Den sistnämnda kommentaren har inte med inlägget att göra varför jag tagit bort den. Dessutom att hänvisa till en hemsida som inte är klar och där det inte finns någon ansvarig betackar jag mig för.

Anonym sa...

Vad är din definition av rasism?

Anonym sa...

Stort tack för svar.

Jag tror du missförstod mig en smula. Den moderna DNA-forskningen visar ju nämligen att vi alla tillhör en och samma ursprungsbefolkning: nämligen den från östra Afrika. Det gäller även oss européer. Jag har heller aldrig ifrågasatt motsättningarna eller diskrimineringen på den australiska kontinenten eller någon annanstans. Jag är väl medveten om behandlingen av både aboriginerna, Amerikas indianer eller för den delen befolkningen i dagens Darfur. Allt detta är vidrigt och djupt omoraliskt.

Jag menade bara att det åtminstone inom DEN MODERNA VÄSTVÄRLDEN finns flera sätt att bryta negativa livsmönster än att ensidigt skylla skulden på gamla oförrätter. Med det jag kallar offeridéer kan man ju i förlängningen "förklara" - och kanske även rättfärdiga - vilka beteenden som helst inom vilken grupp som helst. Bara det finns en ideologisk motivation. Om halva Europa exempelvis gick ned sig i alkholism (+ medföljande sjukvård och behov av socialbidrag) skulle man kunna hävda att det berodde på att miljoner familjer tvingats skicka sina söner till fronterna i det första och andra världskriget. Enligt min uppfattning är denna förklaringsmodell själva essensen av socialismen: personlig vilja eller personligt ansvar saknas.

Slutligen menade jag att även en "slapp" lagstiftning skulle kunna utpekas som rasistisk. I synnerhet i ett samhälle med stora missbruksproblem inom begränsade sektorer. Det är alltså exakt vad som varit fallet i USA där olika konspirationsteorier växt fram vad gäller drogdistributionen bland svarta. Ett svårt dilemma med andra ord...

Trevlig sommar och lycka till med din blogg!