onsdag 20 juni 2007

Idag igen - barn som far illa

Barn är vår framtid. Både här och i världen. Varför finns det de som behandlar barn illa?

I gårdagens Uppdrag granskning drogs historien om Bobby upp igen. Hur kan en mamma göra så mot sitt barn. Ofattbart.

Aktuellt visade bilder från ett barnhem i Irak där barnen låg nakna fastspända vid sina sängar. Totalt utmärglade. (SVT, DN, SvD) Mat hade funnits i huset men deras vårdare hade sålt denna för egen vinning. Enligt samma reportage är två miljoner av de fyra miljoner som är på flykt från Irak barn. Hur man än vänder och vrider på det så är det alltid barnen som far mest illa i krig. Sår som sitter kvar hela livet.

En barnporrhärva har nystats upp och åtta misstänkta har hämtats till förhör hos polisen. (SvD, DN). Däribland en lärare från Göteborg som undervisar barn mellan 6 och 11 år. (DN, GP). Förmodligen har han inte förgripit sig varken på barnen i skolan eller några andra barn. Men han har tittat på bilder som med allra största sannolikhet (har fått påpekat tidigare att det finns tecknade bilder) har inneburit att barn utsatts för övergrepp. Jag kan inte förstå hur man tänker. Läs min tidigare blogg eller min debattartikel i BT.

Det är dags att börja fokusera på barns situation. Och då menar jag alla barn. Både här hemma och ute i världen. Det är de som kommer att förvalta moder jord vidare. Barn som utsätts för övergrepp, antingen det är av en pedofil eller i ett grymt krig, kommer att fortsätta på samma väg själva.
Lokalt i Borås kan vi jobba för fler familjecentraler och att ett barnahus kommer till. Varför inte utbilda alla politiker i barnkonventionen? Så att barns bästa alltid kommer med i alla politiska beslut. Det finns mycket att göra med enkla medel.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kära bloggare!
Jag blir glad när jag ser att politiker tar barnporr och barnsexfrågor på allvar. Men det är faktiskt pinsamt vad lite dessa frågor är prioriterade. Du skriver om att vi måste prioritera alla barn i världen. Det är inte en dag försent. Jag vill bara släppa en liten tankeställare till dig och läsarna till denna blogg: om det i lilla Sverige blockeras 20-30 000 barnporrsidor DAGLIGEN, så måste väl ändå vi göra något mer radikalt än att utbilda politiker i barnkonventionen. Vi behöver ändra vårt tänkande till att det är några få människor som konsumerar barnporr till att det nog finns någon i vår bekantskapskrets som gör detta. Sedan behöver vi bli upprörda (som jag har blivit) ta reda på mera (ECPAT är enda organisationen som arbetar med dessa frågor specifikt) och sedan kräver att det tillsätts fler poliser som utreder barnporr, att domare börjar utbildas inom detta, att detta kommer in på relevanta utbildningar t ex jurist, polis och lärarutbildningar. Så jag sätter mitt hopp till dig, att du tar tag och gör något innan fler barn förövas på sitt liv.