måndag 18 juni 2007

Miljö eller trafiksäkerhet- bara att välja

Aldrig får man vara nöjd. Nu får man välja mellan miljö och trafiksäkerhet.

Idag handlar DN-debatt om att många miljöbilar inte har en acceptabel säkerhetsnivå. Det är Björn Eriksson, ordf NTF och Anders Sundström, VD för folksam som tar upp denna problematik. (SvD)De påtalar att att det saknas antisladdsystem och effektiva whiplashskydd. Och bältespåminnare.
Fast det sistnämnda borde väl inte behövas. Jag har ingen bältespåminnare men när jag sätter mig i bilen, antingen som förare eller passagerare, är det första jag gör att sätta på mig bilbältet. Det går automatiskt. Jag skulle känna mig naken annars.

Men det är egentligen samma sak som att man måste sätta ut gupp för att bilarna ska köra saktare. I stället för att alla tar ett eget ansvar när de ser en skylt med 30 km i timmen och skylten lekande barn.
Nåväl. Det var en utvikning. Jag håller med artikelförfattarna att det borde även ställas säkerhetskrav på de miljöbilar som subventioneras.

Jag håller även med om att skattereglerna för förmånsbilar behöver ses över. Att beskatta säkerhetsutrustning extra är kontraproduktivt. Att göra bilarna säkrare måste väl premieras inte straffas. Riksdagen har fattat beslut om att alkolås inte ska förmånsbeskattas extra. Det är ett litet steg på vägen.
Redan hösten 2004 lyfte jag frågan i riksdagen. Jag var nog först att uppmärksamma det hela. Men dåvarande finansminister Pär Nuder visade kalla handen för ett sådant förslag. (Läs fråga och svar här) Sedan motionerade jag men fick avslag.
Men som tur är finns en annan majoritet nu som tänker rätt, även om jag inte själv fick uppleva glädjen att få en motion bifallen. Förhoppningsvis tar regeringen till sig också de förslag som presenteras i DN idag.

Sedan måste också frågan om mobiltelefoner redas ut. Det borde åtminstone vara förbjudet att prata utan handsfree.
Allt måste göras som går för att förbättra trafiksäkerheten. Att bara sätta ut röda kors utmed vägarna skapar ingen nollvision i trafiken. Läs min kommentar till detta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Det borde åtminstone vara förbjudet att prata utan handsfree."

Har ni politiker inget bättre för er?

Anonym sa...

Det är klart du inte måste välja. Ta t.ex. en Ford Focus Flexifuel. Både säker och miljövänlig.