tisdag 12 juni 2007

Nätsprit, motorcyklar och EURO

På tapeten idag är fortfarande EG-domen om att det är tillåtet att köpa nätsprit. Den sätter folk i arbete. Hur den beslagtagna nätspriten ska hanteras diskuteras fortfarande. Riksåklagaren vill lämna tillbaka den tillsammans med ett skatteinbetalningskort. (DN) HD har fortfarande inte fattat beslut.

Hur skatten i fortsättningen ska betalas är ännu inte klart. En blankett håller på att utformas. Och tullen ska även i fortsättningen ta hand om alkoholen om man misstänker att skatten inte är betald. Hur då misstänkt och vem ska kolla åldern? Den som säljer säger tullen. Det ska fyllas i på blanketten säger folkhälsoministern.
Viktigt är att inte denna sprithantering stjäl resurser från andra, enligt mitt sätt att se det, viktigare uppgifter för tullen . Det får inte innebära att bevakningen av den stora smugglingen av alkohol och droger in i landet får mindre utrymme.

En annan favorit i repris, negativ sådan, är att mc-olyckorna ökar. Ett 20-tal olyckor redan i år. (SvD)

Jag har förstått efter ett tidigare inlägg i detta ämne att det är mycket känsligt att kritisera motorcykelförare. På tio år har dessa fördubblats. Åldern är också hög. Medianåldern är 49 år.

Jag tror att många verkligen tar sitt ansvar och både utbildar sig och kör ansvarsfullt. Men hur ska man komma åt dem som inte gör det? För dessa finns. Förmodligen är de inte medvetna om att de sitter på det absolut farligaste fordonet. Eller också är de det, men inser inte att de bara utsätter sig själva utan också sina medtrafikanter för fara. Och dessutom kan orsaka samhället stora kostnader.
Och som det också framkommer i artikeln i SvD så kan idag inte mc-förare fångas upp av fartkameror på grund av hjälmen. Jag tycker att det vore en bra idé som NTF framför att ägaren ska bli ansvarig. Utbildning och information är också viktiga ingredienser för att nå en säkrare trafikmiljö. Men framförallt måste alla ta eget ansvar.

Ytterligare en gammal fråga som kommer upp igen. Införandet av EURON. Där håller jag med min partikollega Birgitta Ohlsson att det är dags för en ny folkomröstning. (SvD) Jag tror att när våra grannländer i Baltikum börjar närma sig dagen E som i EURO, vilket kanske inte är så långt borta, så måste vi också ta ställning.

Värmen håller i sig någon dag till. Det är ett fasligt slit att vattna alla blommor. Men jag ska passa på att ta till vara det fina vädret och inte sitta inne vid datorn. Ska börja med att läsa färdigt Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes". Har cirka 100 sidor kvar. Sedan är det roliga slut. Tyvärr.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om du läser hela statistiken så ser du att trots nästan 200.000 mer MC från 1990- 2006 så har antalet dödsolyckor knappast ökat alls. Dessutom är det för mig en fullkomlig gåta denna hetskampanj mot MC-åkare. Inte går man åt billister på detta sätt och dessa är i mitt tycke många ggr långt sämre trafikanter. Se bara till dessa mobilpratande idioter som knappt vet om att de befinner sig i trafiken. Bara för några MC-förare syns mer än andra betyder det inte att alla är sådana. Lika lite som alla billister är dåliga förare.

MC-förare har ingen reg.skylt framtill därav svårt att identfiera men bara för några drar på och inte åker fast framför dessa kameror så innebär det ingen skillnad mot de ögontjänande billister som kör i 120 saktar ner till 90 vid kameran och drar på igen. Och vad ger NTF rätten att tala om för regeringen hur dessa frågor skall skötas. Likadumt som någon skrev att IOGT skulle lägga i hur regeringen skall sköta nykterhets frågorna. Som du förstår blir jag upprörd över denna okunnighet och dessa fördomar mot MC-åkare. Jag går årligen på kurser o utbildar mig och den glädje som det är med att åka MC och träffa likasinnande går bara att uppleva om man åker MC. Dessutom är vi ett betydligt miljövänligare alternativ än bilen.

Anonym sa...

vi har tagit ställning. det blev nej.

Havsperspektiv sa...

Jag förstår inte varför man ska folkomrösta om Euro.
När svenskarna röstade JA till EU så röstade vi också JA till Maastricht-fördraget där Euron ingick som en del.

Jag bor i Portugal och har inte märkt att demokratin har försvunnit här. Vad jag märker är att min pension varierar från månad till månad beroende på kursen mellan € och SEK.

Anonym sa...

Folkomrösta om Euron igen? Du menar "gör om - gör rätt"?

Vore det inte mer i tiden att folkomrösta om EU igen? Eller för den delen högertrafiken och kärnkraften?

Du och Birgitta Ohlsson hör inte hemma i politiken i en demokrati!