onsdag 6 juni 2007

Nationaldagen och trasiga jeans


Solen skiner. Det är Sveriges nationaldag. Även om vi firat den 6 juni tidigare så är det bara några år sedan den blev en röd dag. Faktiskt är att jag har varit med och fattat det beslutet under min tid i rikdagen. Dagen uppmärksammas mer nu när människor är lediga.


Fast jag tror få svenskar vet varför den firas. Några händelser har skett den 6 juni. Gustav Vasa blev kung den 6 juni 1523 och unionen med Danmark upplöstes. 1809 års regeringsform är daterad den 6 juni. Den som vill veta mer kan läsa på Wikipedia.

Själv ska jag ut och vandra. Först en långvandring och sedan i samband med firandet av nationaldagen i Borås. Folkpartiet i Borås har en fana och den är vi ute och luftar varje år. Det känns viktigt att visa att det inte bara är nazister och högerextremer som använder flaggan för att i deras fall manifestera att helsvenskt Sverige.

Jag tycker Sverige är underbart och fantastiskt. Inte minst en dag som denna när solen skiner och naturen är som finast. Men jag vill inte bara behålla allt detta för mig själv. Jag vill dela med mig. Då blir det ännu bättre.

Jag har ingen nationaldräkt, även om jag ibland tänkt skaffa mig en sådan. Men att gå i tåget genom Borås med flaggan kräver i alla fall att man har ett propert utseende.

Det går inte an att gå i trasiga kläder. Som en person gjorde när han skulle flyga. (SvD) Och fick en utskällning av kabinpersonalen för sin klädsel. "Så klär man sig inte när man ska flyga. "

Även om jag inte förstår vitsen med att gå omkring i trasiga jeans så är det ju mode och flygpersonalen eller någon annan har inget med det att göra.

Då tycker jag det är värre om en person luktar smuts eller ännu värre doftar som om hon, oftast en hon i alla fall, har vältrat sig i ett parfymbad. Då startar jag omedelbart att nysa och sedan rinner näsan för en lång tid framöver. Till fest är det självklart ok med lite parfym men att spruta in sig till vardags ställer till problem för många i bussar och tåg till exempel.

Tanken att vara fin får motsatt effekt.
Nu är det dags att packa ryggsäcken med mackor och kaffe. Och mycket vatten lär det gå åt idag.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låt oss slippa SAS. Sälj skiten till Lufthansa och avskeda de överviktiga fläsksuggorna som vaggar omkring som förhistoriska monster i gångarna på jakt efter mat eller att skada passagerare med sina jävla vagnar som de hysteriskt baxar omkring som flipperkulor. Lägg ner skiten!

Anonym sa...

Clownen ska nog börja ta sin medicin igen...

Anonym sa...

Jepp. Clownen tycks ha stora problem med att hantera sina aggressioner. Medicinering kanske inte hjälper. En tids institutionalisering vore kanske en idé.

Anonym sa...

Själv är jag inte mycket för flaggviftande. I stället ägnade jag kvällen åt att påta i jorden och njuta av sommaren (allvarligt talat - mer svenskt kan det inte bli).

Tragiskt nog har högerextremisterna verkligen gjort sitt bästa för att kidnappa den svenska flaggan. Men flaggan tillhör alla som bor här i landet, gammelsvenskar som nysvenskar. De som viftar med flaggor på nationaldagen som en markering mot högerextremisternas ekluderande nationalism har följaktligen mitt fulla stöd.

Däremot struntar jag fullständigt i hur man går klädd under flaggviftandet. Nationaldräkt, trasiga jeans och t-shirt eller muslimsk sjal - spelar ingen roll. Huvudsaken är att man ägnar dagen åt att ha det trevligt!

Anne-Marie Ekström sa...

Malicia. Tack för alla dina fina inlägg. Tyvärr är jag inte så duktig på att påta i jorden men jag måste ibland. Däremot har jag gjort en fantastisk vandring genom underbart sommarvackra hagar och ängar och plockat sommarens första smultron. Det kan läsas om på min senaste blogg.
Så spelar det egentligen inte heller för mig någon roll hur man går klädd. Fast visst blir det lite mer högtid om man klär sig någorlunda snyggt. Fast det där med klädsel sitter kanske i från riksdagstiden.