lördag 9 juni 2007

Alla ska ha rätt till ett eget liv

Igen har det hänt att föräldrar vill skicka en flicka utomlands mot hennes vilja. (DN , SvD)Trots skyddat boende vågade hon sig hem för att gratulera sin syster som tog studenten. Föräldrarna slog till snabbt och påbörjade en resa för att föra flickan utomlands. De greps innan de lyckats och är nu anhållna misstänkta för människorov.
Jag vet ju inte anledningen till varför flickan skulle föras utomlands men förmodligen för att giftas bort eller åtminstone skyddas från någon svensk pojkvän.

Självklart är det oacceptabelt att gifta bort unga flickor men jag kan också förstå föräldrarna som är rädda om sina barn. Ibland kanske vi skulle ställa oss frågan om det har gått för långt åt andra hållet i Sverige. När tolv-trettonåringar dricker alkohol. Knappt en enda förälder var på stan igår i samband med skolavslutningen.

Men att röva bort sitt barn eller gifta bort ett minderårigt barn eller göra det illa, till och med döda det, är inte tillåtet. Det måste alla som kommer till Sverige få veta så fort som möjligt. Redan första veckan som asylsökande.
Svenska regler och lagar ska gälla för alla, och unga flickor och män ska kunna välja själva vem de vill gifta sig med.

Inga kommentarer: