torsdag 14 juni 2007

Vad hände egentligen

Idag offentliggörs katastrofkommissionens granskning av de s k tsunamibanden. Men Lars Danielsson går ut och vidhåller sin ursprungliga version på DN-debatt. Sann eller inte men jag håller med honom att fokus har hamnat fel. Det viktiga är hur man undviker att något sådant händer i framtiden. (DN, SvD)

Men när uppgifter inte hänger ihop. När man sent omsider hittar nya band på e-postkommunikation mm som påstods att de inte fanns. När det gick alltför långsamt att komma igång med hjälparbetet och ministrar fortsatte att fira jul som om inget hänt. Då får man finna sig i att bli granskad.
Och tyvärr är det så att media ofta väljer att skriva om det kontroversiella och uppseendeväckande i stället för att skriva om sakfrågor. För det är det läsarna vill ha. (Läs min blogg från i förrgår)
Danielsson avslutar sin artikel med att han och många med honom inte förstod omfattningen av det som hände förrän för sent.
Men jag tror många förstod. Jag gjorde det i alla fall. Smygtittade på varje nyhetssändning på TV från tidiga morgonen. Att jag "smygtittade" berodde på att mitt barnbarn var på besök och jag ville inte han skulle se de hemska bilderna.

Varför just Danielsson får kritik är att i hans arbetsuppgifter ingick det att bedöma vad som är viktigt och inte viktigt. Och informera statsministern. Jag tycker dessutom att om han insett allvaret inte borde ha haft tid att gå in på andra hemsidor. Utan borde ha koncentrerat sig på den uppgift han hade för stunden.

Få se vad kommissionens rapport innehåller.
Det är viktigt att gå vidare och se till att krissituationer behandlas på ett bra sätt i framtiden.
Men kvar kommer alltid att finnas frågan vad hände egentligen och finns det någon hund begraven.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vem bryr sig? Lägg ned mediespektaklet. Sossar är dödförklarade ändå.

Anonym sa...

Du är helt fel ute. Det är viktigt att Danielsson straffas för sina bristande handlingar, mycket viktigt. Det uppdrag som det svenska folket ger till sina företrädare i riksdagen och indirekt till de statstjänstemän vilkas lön man betalar är sammanknippat med ett mycket stort ansvar. Lever man som politiker och statstjänsteman inte upp till det ansvaret ska man inte kunna valsa vidare till nya anställningar eller tom några lukrativa bokkontrakt. Att så ändå sker är oerhört demoraliserade och skadligt för rättstänkandet.

Att det sedan är Danielsson och inte någon annan (se nedan) som får slita spö är hans eget val. Om Danielsson hade var en rak och hederlig person hade han genast klätt sig i säck och aska och bett om ursäkt. Vi vet alla varför detta var omöjligt för honom. Det skulle innebära att hela skulden istället skulle kunna läggas på Göran Persson.

Ingenting av detta har skapats av journalister.

/Martin Svensson

Anne-Marie Ekström sa...

Jag känner inte att jag är helt fel ute. Jag tycker också att Lars Danielsson ska ta sitt straff för att han försenat och förhalat och förmodligen kommit med osanningar.(Jag kan inte bedöma det, eftersom jag inte har hela sanningen)
Men ibland blir det för mycket av det ena och lite för lite av det andra. Man får inte glömma att det är viktigt att sådan kaos inte får hända igen. Och självklart vill jag veta vad den begravda hunden är. För någon sådan måste finnas.

Anonym sa...

Om vi skall försöka hitta alla begravda hundar eller lik i garderober efter både nuvarande politiker och f.d. så kan vi nog sluta nu! Vad sägs om alla osanningar och lögner när alliansen, läs moderaterna, tog över? Bildt optionslögner eller Littorins master i bla bla bla?
Ta er i kragen och skärp er, vilken hade skillnaden varit för de drabbade?