lördag 16 juni 2007

Sjukskrivningar och nätsprit

Lördagsmorgon och jag sätter nästan morronkaffet i halsen igen.

Från regeringen har läckt ett förslag om fler karensdagar, både en andra direkt och fler senare, och något annat diffust om hur man ska hantera sjukskrivningar. (SvD, DN, Aftonbladet)Jag är glad att folkpartiledaren Lars Leijonborg har ifrågasatt förslaget som trots allt bara är ett arbetsmaterial. Och jag har bara referat från media att gå på. Media lyfter ofta fram det som är negativt. Det kan finnas kloka saker också i förslaget.

En sak som dock står i artikeln och som även jag tycker är viktigt är att kärnpunkten är att tidigt pröva arbetsförmågan. Och att starta en tidig rehabilitering.

Det som behövs är mer flexibilitet när det gäller att se till arbetsförmågan. Det måste finnas möjlighet att kunna jobba bara en liten del. Om det så bara är 10 %. Som kanske så småningom kan ökas. Jag har träffat personer som blivit förtidspensionerade mot sin vilja och så får det inte heller vara.
Idag pågår enligt dagens GP (saknar länk) ett arbete på Socialstyrelsen för att ta fram riktlinjer för vad läkarna ska ange i sina utlåtanden. Det kommer inte att räcka med bara ett intyg att man inte kan jobba utan det ska framgå vilka arbetsmoment man inte kan göra.

Att snabbt kunna komma tillbaka till arbetslivet, efter förmåga , tror jag är värdefullt både för den enskilde och för samhället.
Men sjuka människor ska inte till varje pris jagas tillbaka till ett arbete som han eller hon inte klarar av. Det tror jag inte heller är regeringens avsikt. Och människor ska inte hamna mellan stolarna mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan vilket händer rätt ofta idag. Försäkringskassan säger att personen är frisk medan arbetsförmedlingen hävdar att han eller hon är för sjuk för att stå till arbetsförmedlingens förfogande.

Nog om sjukförsäkringen idag. Återkommer säkert.

Nätspriten skapar fortfarande rubriker i media. (DN) Dubbel baksmälla kan de som importerat vin från Spanien räkna med. Dels från vinet om det tas i för stora mängder men också genom en räkning från Skatteverket på skatten för vinet. Har de redan betalat spansk skatt får de dessutom betala svensk skatt. Inte bara dubbel baksmälla alltså utan också dubbel skatt.

Fortfarande är alltihop väldigt luddigt vad som gäller. De som fått spriten beslagtagen slipper dock inte undan skatt. Jag är dock lite fundersam över den stora apparat som tydligen satts igång för att jaga privatimportörer genom utländska myndigheter. Visst ska man stå för det man gjort, men att i efterhand jaga brottslingar som förmodligen handlat i god tro känns lite tveksamt och förmodligen kostsamt.
Men självklart ska de som efter domen köper sprit på nätet betala rättmätig skatt.

1 kommentar:

Havsperspektiv sa...

Tja, man kan ju göra som jag: flytta ut ur detta bigotta samhälle när det gäller sprit och vin.

Jag köper en 5-liters bag-in-the-box utmärkt Alentejo vin för €7.65 och vill jag ha starkare varor betalar jag €7 för 70 cl VAT69 whiskey.

Nu röker jag inte men hade jag gjort det så kostar ett paket cigaretter €1.80

Skål !