torsdag 7 juni 2007

En blandning av märkligt och allvarligt

Solen fortsätter att skina från en blå himmel. Sommaren är verkligen här. Men hur blir det med blommorna längre fram i sommar? När nu alla slagit ut redan.

Idag händer det massor som jag vill tycka till om. Mer eller mindre mycket. Och jag väljer att inte skriva om allt.

Alkohol är på tapeten idag igen.
I tisdags släpptes nätspriten fri. Med alla de problem det medför att hålla ålderskontroll och se till att det betalas svensk alkoholskatt.

Nu har studenter i Holland uppfunnit ett alkoholpulver som utspätt i vatten blir en dryck som håller 3 % alkohol. Pulvret är tänkt för ungdomar som är 15 år!!! (DN)
I Holland är det tillåtet för ungdomar över 16 år att handla alkohol. Eftersom alkoholen i detta fall inte är i vätskeform så får den säljas till dem som är yngre. Absurt.
Undrar förresten om pulvret har samma effekt om det sväljs utan att blandas med vatten. För att hitta sätt att berusa sig är uppfinningsrikedomen enorm.
Det är en oroväckande utveckling men jag kan förstå att det inte är lätt att få en samsyn inom EU när det gäller alkohol. I Sverige jobbar vi för att skjuta upp alkoholdebuten i stället för att ge förutsättningar för att tidigarelägga den. Vi vill inte ha fler unga alkoholister.

Fler märkliga nyheter. I Brighton i England använder polisen månen för sitt arbete. (SvD) Man har kommit på att människor är mer aggressiva vid fullmåne så vid fullmåne förstärker man personalen. Kanske ligger något i det. En polsk forskare har i alla fall funnit ett samband mellan fullmåne och kriminalitet.

Mer allvarligt är att funktionshindrade barn löper större risk än andra barn att utsättas för brott. Dessvärre leder brotten inte till åtal. (SvD)
Ann-Christin Cederborg som är docent vid institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet har forskat inom området och funnit att utvecklingsstörda barn förväntas agera på samma sätt som andra barn vid förhör. Hon anser att kunskapen måste förbättras bland dem som ska förhöra barn.
Jag håller med. De barn som är mest utsatta får inte utsättas ännu mer på grund av okkunskap.

Inga kommentarer: