onsdag 13 juni 2007

Ljus, s-politik och barn som far illa igen

Lite svalare idag. Faktiskt riktigt skönt. Det är lättare både att andas och att tänka.

Men visst är ljuset bra för välbefinnandet. Och jag tror att ljusterapi kan hjälpa vid depressioner. Fast det är märkligt att ingen vetenskaplig utvärdering gjorts under de 20 år som ljusterapirum använts på våra sjukhus. (SvD, DN)
Men låt de rum som finns finnas kvar i stället för att stänga dem som ledande experter vill eftersom det inte finns några belägg för att ljusterapi hjälper. Åtminstone tills den utvärdering som ska starta till hösten är klar. All behandling som kan bidra till minskad användning av psykofarmaka är välkommen. Tycker jag i alla fall. Men det finns förstås också en kostnadsbild.

Sent ska syndaren vakna. I sin artikel på DN-debatt idag framhåller Mona Sahlin att s nu måste vara självkritiska och omvärdera delar av sin politik. Hon vill prioritera kunskap och arbetsro i skolan och att arbetslinjen ska gälla med både rätt och plikt för den enskilde. Men inga konkreta exempel. I stället är mer än hälften av artikeln kritik mot den nuvarande regeringen. Det är lätt att kritisera men svårt att säga vad man själv vill.

Något som alltid gör mig fruktansvärt upprörd är när barn utsätts för övergrepp. Nu pågår en rättegång mot en pappa som våldfört sig på sin 8-åriga dotter minst 150 gånger. (SvD)Flickan och ett syskon har bott ensamma med pappan. Mamman har misstänkt att allt inte stod rätt till men gjorde ingen anmälan. Vem bär ansvaret för att sådant här kan pågå? Tack och lov ingrep socialtjänsten den här gången. Men det kanske är så att det inte alltid är föräldrarna som vet vad som är bäst för barnen, som en del i olika sammanhang påstår. Samhället har också ett ansvar. Och samhället är vi alla.

Till sist bara en undran. Varför skriver Bildt på sin blogg om händelsen på Londons flygplats, när hans livvakter inte hann med planet för att de hade tjänstevapen på sig, när UD:s rapport är hemligtstämplad? (SvD)
Nu får jag koncentrera mig på diskning och partiledardebatt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är skeptisk till ljusterapi - speciellt som det finns metoder som funkar som SSRI-mediciner och KBT. DEt finns för mycket kvacksalveri i psykbranschen - inte minst den kostsamma och ineffektiva psykoanalysen. KBT är bättre för både patient och stat.

Sahlins artikel är som du säger värdelös. Det är inte mycket till självkritik - sossarna kommer fortsätta i samma hjulspår. Men Alliansen kommer ändå få det svårare 2010. Bara att hoppas att det räcker ända fram.

Anonym sa...

Ljusterapi fungerar, men ..........det är klart att sitta i ett vitt sterilt rum i två timmar utan någon att prata med och tyst är det, nä då föredrar jag ljusterapi i formen med uppbyggd miljö med riktig sand, vindbris och cikador med vågskvalp. Det är balsam för själen. och dessutom mer Lux (25000 istälelt för 3000). Men dessa ställen drivs av egenföretagare utan bidrag. Låt de som vill få remiss till ett sånt ställe istället. Det käkas alldeles för mycket tabletter i det här samhället.
Jes