torsdag 28 juni 2007

Kunskap, tolerans, jämställdhet och nätsprit

Rensningen hemma går vidare med oupphörliga nysningar som resultat. Dammallergin gör sig påmind. Men det ska bli skönt när det är klart. Så det är bäst att sätta fart. Dessutom måste jag ner på stan idag. Borås firar i dagarna tre. Här kan du läsa mer om detta och allt annat som är sevärt i Borås.
Sedan lite fest på Lexicon i göteborg som är en av mina uppdragsgivare när det gäller datautbildning.

Kan dock inte låta bli att börja dagen med att knacka lite på tangenterna.

Kunskap
De folkpartistiska ministrarnas förslag, Jan Björklund och Lars Leijonborg, om en ny lärarutbilding (DN, SvD)verkar ha mottagits väl. Det känns rätt naturligt att den som ska lära ut läsandet och skrivandets konst till en sex- eller sjuåring behöver annorlunda utbildning än en högstadielärare. Hösten 2008 blir utredningen klar och våren 2009 ska beslut fattas. Så vi får vänta men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge brukar man säga.

Mer om kunskap

Den religiösa sekten Plymouthbröderna har efter att först ha fått avslag nu fått tillstånd av Skolverket att starta friskola efter att ha anställt en ny rektor och att den ska vara öppen för alla. (SvD)
Plymouthbröderna ska leva ett liv i "avskiljdehet från ondska". Med detta menas att man ska avhålla sig från värdsliga ting som television, radio, tidningar, underhållning och fiktion men även hålla minimal kontakt med omvärlden. Mer att läsa om bröderna finns på Wikipedia och BBC.
Jag undrar hur många andra barn än just de som tillhör sekten kommer att vilja gå på en skola som inte tillåter vare sig television eller tidningar. Hur ska man kunna hålla en vanlig samhällskunskapslektion utan att veta vad som händer i omvärlden?
Jag tillhör dem som tycker att det är helt ok med friskolor. Men jag ställer mig väldigt tveksam till skolor som drivs av fundamentalistiska organisationer, oavsett om det är religiös fundamentalism eller av något annat slag.
Jag hade hoppats, för barnens skull, att skolverket sagt nej. Och för jämställdheten. Det är väl inte för inte som det heter bröder. Kvinnor har en underordnad betydelse.

Tolerans
I SvD kan vi idag också läsa om kvinnan som är lesbisk i Kina. Det är en gripande läsning. Hur hon tvingas hålla inne med sin kärlek och inte visa något utåt trots att det är ok att vara homosexuell i Kina.
Även om vi kommit lite längre i Sverige så har vi också långt kvar. Diskussionen om att äktenskapet är bara för en man och en kvinna. Det finns pastorer som fördömer homosexuella i stället för att predika kärlekens lov. Jag trodde förresten att kärleken till medmänniskan var huvudbudskapet i biblen.

Jämställdhet

Gårdagens konstaterande att regeringen endast tillsatt ett fåtal kvinnor på ledande poster inom det offentliga ger eko i dagens ledare i SvD. Jag håller med även om jag är emot kvotering. Det behövs någon form av mål eller rättesnöre för att få in fler kvinnliga chefer. Men först kanske man ska undersöka varför det inte blir så idag. Fast ingen utredning i långbänk.

Nätsprit
Jag kan bara beklaga alla som nu får dyra efterräkningar för sina spritinköp på nätet. (SvD, DN)Kanske lite övernitiskt att kolla upp vilka som handlat och var kan tyckas.
Men samtidigt så är det också viktigt att tala om att man ska följa svenska lagar. Fast förseningsavgiften tycker nog jag man kunde avstått från att ta ut. Med tanke på alla oklarheter som funnits. Sedan borde man inte behöva betala dubbel skatt. Både i köparlandet och i Sverige.
Jag hoppas regeringen rättar upp alla oklarheter så snart som möjligt även om det inte rör mig eftersom jag inte tänkt köpa någon sprit på nätet. Skatteverket borde ha större skattefifflare att jobba med än att kräva in tusentals spritinköpare på tusentals kronor.

Det blev långt idag också. Men nu är det dags att angripa bokhyllan igen. Där finns mycket damm. Så nysningarna lär fortsätta.
Kan förresten inte låta bli att fascineras över myrorna som kryper i annonsen överst på DN (ibland). Budskapet är väl inte solklart. Att det är hus man letar efter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hey, while searching for widgets for my blog, I stumbled upon www.widgetmate.com and wow! I found what I wanted. A cool news widget. My blog is now showing latest news with title, description and images. Took just few minutes to add. Awesome!

Grottolle sa...

Jag anser att det skulle vara svensk skatt på all sprit som köps i utlandet. Inte bara det som köps på nätet utan även det som förs över på annat sätt. Ska Svensk alkohålpoletik ha någon trovärdighet så måste dom ju skatta all sprit.