torsdag 14 juni 2007

Förse besprutade bär med varningstext

Jag gillar jordgubbar jättemycket. Det är sommar. Men de ska inte vara giftiga. Hellre då en rutten jordgubbe i kartongen. Eller ingen alls.

Men nu ska de svenska jordgubbarna besprutas eftersom odlingarna hotas av en svampsjukdom. (SvD, DN, Aftonbladet) Utvärderingen av ämnet är inte klarlagt inom EU . Men Danmark har gjort en egen utvärdering. Där är ämnet belagt med stora restriktioner eftersom det kan vålla skador på ofödda barn och orsaka långsiktiga effekter för vattenmiljön.

Jag förstår inte hur man kan godkänna ett sådant bekämpningsmedel utan vidare.

Jag tänker i alla fall inte köpa jordgubbar om jag inte vet hundraprocentigt att de inte är besprutade. Hur nu det ska gå till? Besprutade bär borde förses med en varningstext. Särskilt med tanke på de ofödda barnen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Med tanke på alla gravida som vräker i sig jordgubbar för att det är gott och nyttigt (järn och C-vitamin) så låter det hela som ett dumt skämt.

Anonym sa...

Så besprutade bär är med automatik giftiga? Nej du. Den miljöivern får du nog ta och hålla tillbaka, fast jag röstar inte på dig och ditt parti ändå så mig spelar det ingen roll.

Anonym sa...

Det finns ju faktiskt märkning: KRAV och ekologiskt! Efterfråga sådant hos de stora producenterna, och de små, och i affären. Se till att fler efterfrågar. Ju fler, desto större sannolikhet att det sker något. För det GÅR att odla jordebär på bra sätt - bevisligen finns ju t.ex. Änglamarks förträffliga jordgubbssylt, KRAV. Väldigt god tycker jag.

Anonym: De är om inte annat giftiga för miljön... och gifter kan dessutom ligga kvar på/i bären.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag brukar inte bli orolig över alla skrämselpropagandor. Och jag stoppar säkert i mig massor med gifter och onyttig mat. Men jag använder i stort sett aldrig gifter i min egen trädgård (det kanske är därför som den ser ut som den gör). Men det som i detta fallet gör mig mer orolig är att jag väntar ett nytt barnbarn vars blivande mamma älskar jordgubbar. Hur farligt är det?