söndag 3 juni 2007

Fotboll, tennis och demonstrationer

Det känns att kroppen inte är 25 längre. Det blev senare igår kväll än jag tänkt mig. Så det straffade sig idag. La mig på soffan när jag kom hem från tennisträningslägret och somnade omedelbums. En och halv timme senare har krafterna återvänt. Delvis i alla fall.
Som vanligt hade vi, damerna i Sandareds tennisklubb, kul och trots att ett träningspass blev inställt i går förmiddag, då regnet öste ner, så fick vi oss en rejäl duvning av tränarna. Som tur så klarade vi det inställda träningspasset med affärs- och torgbesök.

Det var lite värre att vår middagsrestaurang inte fick in matchen, Danmark- Sverige alltså, på TV. Men en av våra kompisar fick rapport hemifrån efter varje mål så det ringde rätt flitigt i hennes telefon. Men vi såg aldrig vad som hände. När en galenpanna rusade in och slog till domaren. Med dagens teknik har jag dock sett det i efterhand på nätet (SVT)

Jag håller med Johan Ek i sin krönika i DN att det var en viktig signal att domaren bröt matchen och jag håller inte med Jan Majlard i SvD som tycker att domaren överreagerade.

Detta är sanslöst och tragiskt. Trots stora säkerhetsåtgärder så kan det hända. Det här är en utveckling av sporten med bråk och vandalisering som jag inte gillar. Jag tillhör väl numera inte de allra flitigaste fotbollsbesökarna men jag går då och då på Elfsborfgs hemmamatcher. Och det vill jag fortsätta att kunna göra. Och jag vill att matchresultatet ska vara avhängigt på det spelarna presterar på planen inte på grund av att en tokstolle gjort en felaktig inspark.
Enligt SvD lär huliganen i Köpenhamn drabbas av ett stort skadestånd. Det kan bli en dyr fylla. Mannen lär ha hällt i sig 15-20 öl. Jag tror dessutom han kommer att behöv säskilt skydd. Det lär vara många som vill åt honom.

En annan plats där det bråkas är Rostock i Tyskland. (SvD) I samband med att G8-länderna möts så samlas mängder av demonstranter som vill demonstrera sin uppfattning. De allra flesta gör det med fredliga avsikter. Tror jag i alla fall. Men det finns de som tycker det är häftigt att kasta sten och slåss med polis. Även om den svenske "Jonas" som inte är särskilt politiskt intresserad (enligt honom själv) och som greps igår intevill kasta sten så säger hans uttalande i DN en del.

"Det är action, kul att se. Drag liksom, säger han och skrattar."

Jag tycker att det är viktigt att demonstrationsrätten finns oavsett vad det är man vill demonstrera för eller emot. Men genom att missbruka den så sätter man faktiskt densamma på spel.
Men det tror jag inte de här som bara vill ställa till bråk bryr sig om så det vilar ett tungt ansvar på dem som vill genomföra fredliga demonstrationer att ha koll på vilka som går med i demonstrationstågen.

En annan demonstration som genomförts idag är Pride-paraden i Riga i Lettland. Flera svenskar deltog i festivalen, däribland migrationsminister Tobias Billström. Att en svensk minister deltar innebär säkert en hel del för Lettlands homosexuella. (SvD , DN)

Till sist. Här lite om Hässlefesten från BT:s web-TV där jag bland annat köper korv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att en svensk minister som engagerar sej i andra landers inrikespolitik ar helt forkastligt. Att han dessutom stoder perversiteter ar annu mer forkastligt. Om han som privat person demonstrera sa kan han ju gora det, men detta agerande ar forkastligt. / Nils

Anonym sa...

Anonym/

Du skriver att det är förkastligt att vår migrationsminister stöder "peversiteter".

På 1970-talet ändrades den svenska lag som dittills klassat homo- och bisexualitet som en sjukdom. Dagens lagstiftning ser helt annorlunda ut. Vi har en partnerskapslag, HBT-personer inkluderas i lagen om hets mot folkgrupp o.s.v

Även attityden bland allmänheten i Sverige har förändrats. Opinionsundersökningar visat att toleransen gentemot homo- och bisexuella har ökat på senare år, särskilt bland yngre. En majoritet av befolkningen anser inte längre att homo- och bisexualitet är onormalt och bryr sig inte heller om ifall någon i bekantskapskretsen visar sig vara homo- eller bisexuell. Det har rapporterats om det i nyhetsmedierna.

Billströms agerande är följaktligen helt i linje med såväl svensk lagstiftning som svensk opinion.

Så gratulerar. Du tillhör en stadigt minskande minoritet. Tack och lov.