lördag 23 juni 2007

Bröllop och inte bröllop, Eu och trafik

Så är då midsommardagen snart till ända. Betydligt bättre väder än igår. Själv har jag njutit i solen med en bok. Jan Guillous Tjuvarnas marknad.

Midsommar är ju en bröllopshelg. Och Borås tidnings första sida på nätet pryds av en ny äkta man. Elfsborgs Anders Svensson har gåt sta och gift sig.

Annars har inte särskilt mycket mer hänt sedan i morse. Fler riskerar att dö i trafiken än man räknat med, vilket inte är särskilt upplyftande. Redan har fem personer omkommit i trafiken och tre till sjöss. (SvD, DN) Hoppas alla tar det lugn hem i morgon så att olyckskorparnas spådom kommer på skam.

Detaljerna i det nya Eu-fördraget har presenterats (SvD). En av punkterna är just att det ska kallas fördrag. En annan punkt som försvunnit är att EU inte ska föra tankarna till en stat. Det är bra. Likaså att de folkvalda, både EU-parlamentet och de nationella parlamenten, ska få mer att säga till om. Idag fattas många beslut just mellan ministrar bakom stängda dörrar. Sveriges utgångspunkt att inte försvåra utvidgningen och som vi också verkar ha fått gehör för tycker jag också är viktig. Jag tror att EU är en garant för ett stabilt Europa där fler stater får en chans att komma med. Till exempel länderna på Balkan.
V och mp har förstås gått ut med krav på folkomröstning. (SvD)Men där tycker jag de har fel. Det är riksdagen som ska besluta om ett nytt fördrag.

En annan fråga som också finns bland dagens nyheter är att en flicka fått asyl på grund av att hon riskerar att giftas bort. (DN, SvD) Det är migrationsdomstolen som fattat detta beslut i enlighet med den nya lag som handlar om förföljelse på grund av kön. Den domen borde kunna innebära att fler kvinnor som riskerar att utsättas för förföljelse även från sin familj skulle kunna få uppehållstillstånd. Även om det inte direkt gäller giftermål. Ska bli intressant att se vad som händer i fortsättningen.

Nu ska jag återgå till boken. I morgon är det långvandring som gäller. Hoppas vädrets makter står oss bi.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"8. Ökad överstatlighet inom straffrätten och polissamarbetet, dock med ett undantag för Storbritannien"

Detta gör mig som tidigare varit anhängare av EU till en stark motståndare mot EU. Hata Storebror och Staten som förtrycker medborgarna, dessa äckliga politiker med sjukligt kontrollbehov(kontrollfreaks) vill vi ej ha inom politiken. Låt folk få folkomrösta om data och telelagring, utökad telefonavlyssning av FRA mm. Inför ett liknande system som Schweiz har med många folkomröstningar och ge mer makt till folket.

Anonym sa...

Hm, det är väl så kritiken mot EU är baserad: Känslomässiga argument med referenser till litterära fenomen, långt långt bort ifrån verklighet. En debatt kring sakfrågor blir aldrig till för alla dessa förvirrade människor som skriker om Storebror, förtryck, att de vill ha kronan och snuset kvar och att en gurka ska få vara böjd o s v. Det är tragiskt att kunskapen om EU är så låg. Vanliga människor blir lätt offer för olyckskorpar och rättshaverister.

Anonym sa...

Håller med om att Migrationsdomstolen gjorde helt rätt. En första steg...