tisdag 12 juni 2007

Människohandel, droger och barn som far illa

Jag har läst ut den sista delen av Stieg Larsson. Trist. Det är inte bara det att alla säger att de tre böckerna är bra. De är det också. Han beskriver både människor och miljöer så levande att man riktigt kan se dem framför sig. Böckerna lever. Men nu kanske jag hinner göra annat.

Och trafficking och övergrepp av kvinnor finns ju också i verkligheten. Idag påtalar rikskriminalens expert på trafficking, Kajsa Wahlberg, att de som är offer för människohandel måste tas på större allvar i domstolarna i samband med rättegångar mot dem som idkar sådan handel. (SvD)Enligt henne så finns det fortfarande en attityd att flickorna som hämtas hit gör det frivilligt. Många kanske också kommer frivilligt efter att ha blivit lovade riktigt arbete här, men väl här tvingas prostituera sig.
Det måste också bli lättare för de offer för människohandel som vittnar att få stanna i Sverige, inte bara under tiden de vittnar utan permanent. Riksdagen har gett ett uppdrag till regeringen att ta fram ett sådant lagförslag. Redan hösten 2005. Jag var själv initiativtagare till förslaget. Först förhalade den gamla socialdemokratiska regeringen det och nu utreds den fortfarande hos den nya regeringen. Dags att komma till skott nu för mycket utsatta kvinnors skull.

Många gånger smugglar dessa människohandlare inte bara flickor utan också narkotika och vapen.
Då kommer jag över på nästa ämne för kvällen. Förändrade attityder till knark. (Svd)Cannabisodlingarna i Sverige ökar allt mer. Man använder termer som droganvändning i "rekreationssyfte". Det är ett illavarslande tecken att droganvändning blir mer accepterat utan att man tar med i beräkningen de risker som finns för skadade hjärnor och livslångt beroende. Jag tror att det finns många som gärna hade avstått från första gången de provade någon form av drog. Och jag tror att det är dags för mer information om vad som händer i kroppen när man tar droger.

Fallet Louise i Vetlanda, flickan som levde i misär och blev utsatt för övergrepp av sin pappa, dyker upp igen. (SvD, DN)Denna gång är det kommunens revisorer som riktar kritik inte bara mot socialnämnden utan också mot kommunstyrelsen som inte har kollat nämnden tillräckligt.
Revisorerna rekommenderar kommunfullmäktige att inte ge socialnämnden ansvarsfrihet. Det är bra att de som inte skött sig får på pälsen och att även politikerna får ta sitt ansvar. Men hjälper det Louise? Jag hoppas verkligen att hon kommer att kunna leva ett normalt liv i framtiden, trots att samhället så kapitalt har svikit henne.

11 kommentarer:

Christoffer Willenfort sa...

Med tanke på att alla vetenskapliga undersökningar om Cannabis (bland annat av The Lancet och kanadensiska regeringen) visar att cannabis är Mindre beroendeframkallande och mindre skadligt än Alkohol och tobak så blir det nog svårt att komma med påståenden om livslångt beroende och skadade hjärnor.

Jag rekommenderar en läsning av följande sidor.
http://www.parl.gc.ca/common/Committee_SenRecentReps.asp?Language=E&Parl=37&Ses=1
http://uk.reuters.com/article/topNews/idUKL2237312220070323

Anonym sa...

Vad "fallet Louise" har med cannabis eller cannabisodling att göra ser jag inte, enligt Uppdrag Granskning tog hennes pappa Amfetamin, du har andra fakta eller?

Och som föregående vart inne på ger inte cannabis ett livslångt beroende , tvärt emot så är det ett övergående psykiskt beroende det handlar om med cannabis. Och som Christoffer också nämner så är cannabis flera gånger om bevisat mindre skadligt än andra droger. För att inte tala om att det faktiskt inte finns någon forskning som säger att cannabis ger hjärnskador! My bad, det finns en från 70-talet där man satt fast apor i trälådor och gav dem tusentals doser cannabis dagligen under månader och såg en förändring i hjärnan, inte skador alltså utan förändring, som gick över efter experimentet.

Anne-Marie Ekström sa...

Först.Kommentarerna kring Louise hör inte ihop med dem om Cannabis.

Cannabis är definitivt ingen ofarlig drog. Det kan både framkalla beroende och leda till andra droger. Och hjärnan kan få bestående men.
Läs gärna denna länk.
http://www.mobilisera.nu/upload/CANNABIS2005.pdf

Anonym sa...

Anne-Marie, mobilisera.nu är inte bedriver inte vetenskap, de är en politisk lobbygrupp. Lancet är en medicinsk tidskrift. Varför lyssnar du på politiker men inte forskare ?

Anonym sa...

För att hon själv är politiker, lika barn leker bäst. Läste å mobilisera.nu att ca 114miljoner människor i världen brukade Cannabis. I runda slängar ca 13gånger fler människor än i Sverige.
Kan alla dessa människor ha fel/vara missbrukare?
Jag önskar att du kom ut lite och såg dig omkring, träffade några som brukar. Tror nog att du skulle kunna få en mer nyanserad bild utav oss.
Nej, nu måste jag åka till jobbet. Ha det fint i solen.

ta bort sa...

Louise kommer troligtvis aldrig få vad vi kallar en normal barndom.

Jag vet av egen erfarenhet att det kommer ge men som sitter i resten av livet.

MVH
zzeezz
http://blogg.aftonbladet.se/7006/perma/430364

Anne-Marie Ekström sa...

Men man hänvisar till forskning. Jag kommer aldrig att tycka att det är ok med hasch.
Det är en drog som påverkar hjärnan både på kort och lång sikt.

Anonym sa...

Hemma från jobbet igen. Men oavsett om du som person inte tycker om vissa saker måste du väl ändå respektera vad andra tycker.

Om du vill vara nykter, så är det helt ok. Men om jag vill tända joint, så borde det också vara helt ok, utan att jag ska kallas kriminell.
Den enda som jag skadar är väl mig själv om ens det?
Det är mycket som egentligen skulle förbjudas om man ser till saker som är skadliga eller där olyckor förekommer.
Nämn en konkret överdos med dödlig utgång utav Cannabis, så kommer jag bjuda på en tårta.

Min personliga åsikt är att samhället har så mycket mer att vinna på en legalisering. Tänk alla skattekronor, våga räkna på det.
Men också på att polisen skulle kunna ägna sig åt viktigare saker som tex. trafficking, där det verkligen finns ett offer.

Vi måste verkligen snart överge Bejerots vision, den var aldrig bra, utan är bara resurskrävande utav sämhället.

Anonym sa...

Anne-Marie Ekström

du är inte fullt så påläst som du själv värkar tro.
cannabis leder ej till tyngre droger och det är bevisat dels i seriösa forskningar och om man kollar på amsterdam så sjunker siffran utav grova narkomaner medans den i sverige stiger... att cannabis är kriminellt gör att brukare måste vända sej till dom krimminella nätverken för att få tag på sitt val av berusningsmedel, vid ett sådant möte kommer den så kallade kranen att vilja sälja andra grövre droger. där av trappstegsmodellen. Ända sättet att få siffran med grova narkomaner att sjunka är att avkriminalisera.
sen påstår du att cannabis ger ett beroende, och visst det stämmer men bara ett lätt psykiskt beroende och inte fysiskt.

cannabis är en mycket lättare drog än både alkohol och tobak bevisat av många betrodda forskare, samt har medicinska eftekter.

vad gällande din länk så är det bara propaganda med gamla kritiserade forskningsresultat där även forskare som gjorde dessa forskningar säger att dom inte stämmer... sen att gammal forskning missbrukas av okunniga politiker för att skrämma upp medelsvensson tycker jag är sorgerligt.
jag vill heller inte legalisera cannabis men att det avkriminaliseras på ett bra sätt och informerar folk om dess verkliga biverkningar.
att cannabis fortsätter att vara olagligt när det finns över 100.000 svenskar som brukar och många, många mer som bara brukar ibland är att kriminalisera många människor som lever ett normalt skötsamt liv med jobb och familj.

Anonym sa...

Låt säga att Cannabis var en lättare drog än alkohol, bevisat med en ofantlig massa seriös forskning. Skulle vi då kovända och tillåta Cannabis? Nej, säger jag. Det räcker med alkohol. Alkohol är en etablerad drog som har sociala funktioner i många sammanhang, men som också orsakar många allvarliga problem för dem som inte kan hantera sitt intag. Vi skall inte ha fler droger i samhället. NEJ TILL CANNABIS!

Anonym sa...

Om det redan säljs 25-30ton så tycker jag at det redan är en etablerad drog. Dessutom skulle inte jag hindra dig från att äta köttbullar trots att jag tycker om falukorv bättre.
Nej, förresten jag tror att du är en militant vegan som vill att vi alla ska ut på grönbete??! Väldigt lätt att tycka saker utan egen erfarenhet.