tisdag 26 juni 2007

Glöm inte Paris brott

Jag hade ju lovat mig att inte skriva mer om Paris Hilton. Men jag kunde inte låt bli. Är det mer häftigt att vara kändis och köra rattfull och utsätta andra människor för livsfara än om det är någon annan vanligt mindre känd och mindre rik person som gör det.

I stället för ett gigantiskt journalistuppbåd som väntar utanför när hon släpps fri efter sin efter vad man kan förstå lyxtillvaro i fängelset borde hon negligeras och få gå ut bakvägen och skämmas. För det är faktiskt inget hedervärt hon gjort. Fråga dem som mist en nära anhörig på grund av att någon satt sig i bilen med alkohol i kroppen. (DN, SvD, Aftonbladet)

Hoppas att hon har tänkt över vad hon gjort.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det lär stämma som du säger.

Så fort man tror sig vara något och en kvart gått från försonandet av brottet så är det 1000 gångers skillnad mot om någon annan sonar ett lik"värdigt" brott.

Det behöver inte ens handla om enorm egendom, kan vara enorm populism i vissa fall, eller trendkänsligt leverne i vissa fall

Anonym sa...

När man kommer ut ur fängelset är man helt fri från skuld och skall därför inte skämmas. Hon har ju betalat sitt straff till samhället.

Barbaselo sa...

Jag håller med Emil till fullo, och till Anne-Marie vill jag bara påminna vad du skrev på http://ekstromsblogg.blogspot.com/2007/06/blandat-i-vrmen.html,

nämligen Men nu tänker jag inte skriva mer om detta. Du får koka hur mycket du vill barbaselo. Ett tips är att ta ett bad eller en kall dusch. för mig finns det viktigare frågor än en bortskämd rikemansflicka.Hur skall detta tolkas?

Att man inte kan lita på en politikers ord?

Att en politiker (måhända på fritiden) säger en sak, men sedan gör en annan.

Anne-Marie Ekström sa...

Förvisso har Emil rätt i att hon tjänat av sitt straff. Men lite ånger är väl inte fel att visa. Och det jag reagerar mot är den hysteri som uppstår kring hennes frigivning. Jag tycker att rattfylleri är ett allvarligt brott.
Tur att du håller efter mig Barbaselo. Jag vet att jag inte skulle skriva. Det började jag mitt inlägg med. Men ibland måste man kunna ändra sig.
Detta har inte med huruvida politiker håller ord eller inte att göra.
Det finns som sagt viktigare saker.

Barbaselo sa...

Nej Ann-Marie !

Det finns inte viktigare saker än att politiker håller sitt ord.

Det är deras ord som avgör folkets röster.

Vi vet faktiskt ingenting om Paris Hiltons ångerskänslor.

Hon visar glädje i media, men vem skulle inte vara glad att frisläppas från ett fängelse?

Dessutom, eftersom du nu tagit upp Paris som bloggämne igen, så vill jag påtala att hysterin runt hennes frigivning inte är något som hon själv initierat.

Det är media som är hysteriska. Inte Paris Hilton. Hon är bara glad - precis som jag skulle vara.

Dessutom, om vi skall diskutera vilka brott som är allvarliga och vilka som inte är det, så är det enligt min mening viss skillnad på brott och brott.

Ett straff (eller ett brotts allvarlighet) måste alltid sättas i relation till vilken skada brottet åsamkar.

Således skall t.ex. en mopedist med 0,3 promille inte dömas lika hårt som en långtradarchaufför/busschaufför med 0,3 promille.

Men så är det idag.

En långtradarchaufför som tappar kontrollen över sitt fordon på fel plats vid fel tid, kan lätt orsaka ett tvåsiffrigt dödsantal.

Det kan inte en mopedist.

Men ändå är det samma straffregler.

Detta sänder ut fel signaler till människor. Politiker, eller rättare sagt, människor som vill vara politiskt korrekta, är väldigt snabba att hänga på nyheter som står med versaler, och säger att det aktuella brottet är grovt och allvarligt.

Så är inte alltid fallet.


För att återgå till din kommentar att Paris borde visa lite ånger.

Det gjorde hon säkert. Varje dag som hon var inlåst.

Jag känner inte Paris Hilton, så jag kan inte veta, men jag anar att hon inte kommer att göra om samma misstag.

Och för att inte helt tappa greppet, så måste jag påminna om att hon INTE hamnade i fängelse p.g.a. rattfylleri.

Hon "åkte in" för olovlig körning.

Barbaselo sa...

Jag skrev fel!

Jag skrev Ett straff (eller ett brotts allvarlighet) måste alltid sättas i relation till vilken skada brottet åsamkar.

Jag menade Ett straff (eller ett brotts allvarlighet) måste alltid sättas i relation till vilken skada brottet KAN åsamka.

Anne-Marie Ekström sa...

Du säger många kloka saker barbaselo. Det är media som är hysteriska och jag hoppas att hon inte gör om det. Ok. Hon fick straffet på grund av olovlig körning men orsaken att hon förlorade körkortet var fylleri flera gånger. Hon kanske skulle ha straffats redan då.
Sedan är det väl skillnad på att hålla ord när det gäller att man sagt att man ska genomföra något som påverkar medborgarna.
Om jag skriver om Paris Hilton påverkar väl det inte tillvaron för någon annan. Jag vet att jag inte tänkte skriva men jag kunde inte låta bli.
Just på grund av medias bevakning. Tyvärr får inte människor som uträttar bra saker lika mycket uppmärksamhet.Det är det jag reagerar mot.

Unknown sa...

Rattfylleri är ett alvarligt brott och så är förvisso olovlig körning och vårdslöshet i trafik, vilket var vad hon dömdes för. Innan vi anklagar Paris Hilton för att ha levt ett lyxliv i fängelset borde vi kanske jämföra med vad som skulle hänt i Sverige.

Varken vårdslöshet i trafik eller olovlig körning skulle gett mer än dagsböter. Eftersom Paris Hiltons alkohol nivå var 0.8 promille skulle inte rattfyllan heller gett fängelse eftersom den inte ansetts som grov. Som förstagångsförbrytare med ordnat socialt liv skulle hon antagligen ha sluppit fängelse även om alkoholhalten varit högre, specialt om hon accepterat samhällstjänst och/eller alkolås. I Sverige kan en kronisk alkolist som orsakar en singelolycka med nästan 3 promille i blodet dömmas till endast en månads fängelse.

Paris Hilton var tvingad att tillbringa 23 timmar om dagen i en cell utan några bekvämligheter, inte ens lakan i sängen, och med toaletten mitt på golvet. Cellen var avsedd för två, men av säkerhetsskäl fick hon vara isolerad.

Om hon mot förmodan hade dömts till fängelse i Sverige hade det med all sannolikhet avtjänats med fotboja, men om inte hade hon haft en egen cell, med en riktig säng med lakan, TV/Radio, avskilljd toalett, och hon hade fått vistas tillsammans med andra fångar större delen av dagen istället för att sitta isolerad. Även om hon varit dömd för mord.

Paris Hilton levde inte ett liv i lyx i fängelset, och förhoppningsvis kommer hon efter detta att ta ställning mot rattfylleri, speciellt bland Hollywoods kändis elit.

Fängelsestraffen i USA är både längre och betydligt hårdare än motsvarande straff i Sverige. Personligen tycker jag att straffen i Sverige skulle vara längre, men jag tycker inte att Sverige ska ta efter USA.

Thomas
fd. Nämndeman (fp)
Numera utvandrad

Anonym sa...

Alltså, i.o.m. den här bloggposten går du ju verkligen emot allt du säger. Du blåser ju själv upp henne genom att ge henne uppmärksamheten. Spelar ju ingen roll vad du skriver. Det finns ingen "dålig" uppmärksamhet för sånna som henne. Så du gör ju alltså precis som media...

Anne-Marie Ekström sa...

Visst är det så. Det är nog det jag försöker skriva. Att vi lever i en lite sjuk värld där kändisar och deras liv blir ett substitut för ens eget liv. Men jag kanske inte riktigt lyckats i mitt uppsåt att få fram det budskapet.
Både DN och SvD visar ju mest lästa artiklar. Ibland är det seriösa artiklar som ligger på fem i topp. Men ofta är det just kändisskvaller eller artiklar som handlar om populistiska ämnen.

Och så tycker jag man ska skriva mer om personer som verkligen gjort något bra. Där brister media.

Barbaselo sa...

Anne-Marie !

Som du märker, så kommenterar jag friskt.

Anledningen är jag har all tid i världen.

Att jag, trots det, inte skapar en egen blogg, är att jag inte vill bidra till det du kallar för "Där brister media".

Du har delvis rätt. Om inte media skrev om det, så skulle du aldrig kunna få vetskap om det, och därmed blogga om det.

Men bara för att morfar slog min mamma, så får inte jag slå mitt barn.

Det är som en kedja, där alla länkar i ledet har valfriheten att bryta. Men det väljer du att inte göra.

Och det har resulterat i alla dessa kommentarer - alla om Paris Hilton. Utan att hon ens har en aning om det.

Alltså är det ställt utom allt rimligt tvivel att hon är fullständigt oskyldig till den massmediala hysteri som råder kring hennes person.

Det är sådana som du och jag som fortsätter älta om henne och därmed tar upp plats på internet i hennes namn.