söndag 17 juni 2007

Här hemma och ute i världen

Jag har varit inne förr på rubriker som blir missvisande. Idag har SvD lyckats med ytterligare en. "M och C eniga om tidigare skolstart". Av rubriken att döma kan man tro att det bara är de två partierna som tycker det. Men hela sanningen är ju att folkpartiet drivit frågan om tidigare skolstart sedan 1997. Och när man läser artikeln finns ju hela historien med. Sist i artikeln!!

Att rubriker "skruvas till" tycker jag är ok. Det behövs för att väcka uppmärksamhet. Men att förvränga eller utelämna viktiga fakta är inte ok. Många läser bara rubriker. För tyvärr är det så i vårt informationssamhälle. Man måste sovra.
Nu till själva sakfrågan. Barn är nyfikna på att lära sig och den nyfikenheten måste man ta till vara. Sedan att alla inte lär sig lika fort får man lösa med mer stöd och hjälp.

Dessutom tror jag att förskolebarnen redan idag talar om att de går i skolan. I fredags hämtade jag mitt största barnbarn som ska börja förskoleklass till hösten. Nog pratar han om att börja skolan och redogjorde noggrannt för besöket i bamba (matbespisningen) de gjort samma dag.

Annars handlar nyheterna denna dag till stor del om krig och terror och attentat ute i stora vida världen. I Palestina hotar inbördeskrig och den Palestinske presidenten Mahmoud Abbas gör vad han kan för att stänga ute Hamas från en krislägesregering . (DN) Och Israel planerar att krossa Hamas (SvD, DN). I Afghanistan har fem självmordbombningar ägt rum på tre dagar. I en av dem var svenskar i närheten. (DN, SvD)
Och i Jordanien sitter irakiska Sally, 10 år, och drömmer om att få komma till Sverige. (DN)Till Irak kan hon och hennes familj inte återvända och i Jordanien lever de ett liv som om de inte fanns. Ingen rätt till arbete, sjukvård, skolgång eller över huvud taget rätt till ekonomisk hjälp. Vad kommer att hända med dessa barn? Risken finns att de för hat och hämnd vidare.

I GP finns idag artiklar om barn som omhändertagits enligt lagen om LVU. En kille som har hamnat snett i samhället är Miro. På frågan varför han började ta Rohypnol svarar han att han inte kan sova på nätterna. Han vaknar av mardrömmar och hör bomberna falla i krigets Bosnien. Hur många barn och unga bär med sig hemska upplevelser som de inte fått bearbeta?


(Artiklarna om omhändertagna barn är intressanta i sig om hur ungdomarna blivit behandlade. )
Bilden är från Sarajevo i Bosnien. Tagen 2004

När jag läser de här artiklarna är jag glad att jag är född och uppvuxen i ett fritt Sverige. Sverige är ett fantastiskt land. Vi har en allemansrätt som gör att vi kan röra oss fritt i naturen. Vi har stått utanför krig i många år. Vi har mycket att vara tacksamma för.
Med tanke på att barnen som flytt från Irak till Jordanien inte får gå i skolan alls så kan frågan om ett års tidigare skolstart verka banal. Eller om ansiktskrämerna motverkar rynkor. Eller till och med om man ska ha en gemensam äktenskapslag.

Jag menar inte att man inte ska lyfta dessa frågor men någonstans kan man försöka ha i bakhuvudet att det finns en annan värld utanför Sverige där många människor far illa.
Det minsta vi kan göra är att ta emot de flyktingar som kommer hit på ett värdigt sätt. Men också påverka övriga världen att göra det samma.

40 kommentarer:

Anonym sa...

sverige skulle väl kunna ta emot 1.5 miljoner palestinier,det finns gott om pengar och bidrag..............

Anonym sa...

Jag tycker att ekströmskan kan ta emot en irakisk flyktingfamilj och husera denna i sitt vardagsrum. Eller förresten, hon får nog plats med två familjer. Skitsamma hur stort hon bor, hon får nog ta allihop ändå.

Anonym sa...

Visst har man ett ansvar emot sina medmänniskor att hjälpa. Men ska man kunna fortsätta hjälpa så får man inte förstöra dom förutsättningar som gjort det möjligt. Genom den invandring vi har så förstör vi på sikt det sociala kapitalet och därmed det samhälle vi har. Hur många araber och jugoslaver ifrån gatan känner hon personligen? Alla är inte dåliga människor, inte alls. Men sätt in dom jag känt på chefspositioner, goda såväl som mindre bra, och vi är på god väg att bli ett albanien.

Jag blir gråtfärdig över vad vi kommer lämna till våra barn...

Anonym sa...

Jag blir gråtfärdig över att det finns personer som lägger ner så mycket energi på att hata sin medmäniskor.

Anonym sa...

Hur kommer det sig att ett litet kallt och kristet land långt uppe i norr kan vara drömmen för alla flyktingar i hela jvla världen?
Svar:här får man livsidsförsörjning genom övergenerösa bidrag - livet ut - utan krav på några motprestationer.
Här kan man dessutom begå grova brott utan straff. Och får man ett straff så får man pengar då också och god mat. Dessutom kan man åka hem igen när man fått ett PUT och leva resten av sitt liv som bidragsmiljonär.

Anne-Marie Ekström sa...

Tack Tomas (Josh). Jag håller med. Karl verkar ändå förstå att det finns människor som har det svårt i världen men tror inte de klarar av att vara chefer. Vi har många välutbildade invandrare som kommit till Sverige. Bland annat läkare.
Den siste anonyme personen har inte förstått någonting.
Du kanske aldrig har träffat en flykting och fått lyssna till vad han eller hon gått igenom. Jag tror varenda en mycket hellre hade stannat i sitt hemland om det varit möjligt. Om man inte varje dag riskerade att dödas av någon bomb eller granat. När ska det gå upp för vissa att det inte är pengarna människor är ute efter utan ett liv i fred och ro.
När ska det gå upp för vissa att vi i Sverige inte kan leva för oss själva som på en liten fredlig ö. Medan krig rasar runt om oss. Vi är en del av världen. Och världen gör sig påmind i form av till exempel flyktingar och miljöförstöring.

Anonym sa...

Du har helt rätt i en sak faktiskt.
Jag och många andra har inte förstått.
Förstått VARFÖR det är lilla Sveriges uppgift att ta emot hela världens flyktingar?
Och vi har inte heller FÖRSTÅTT VARFÖR det är lilla Sveriges uppgift att vara hela världens SOCIALBYRÅ?
Kanske du kan förklara du solidariska och givmilda lilla ängel?
Sverige tar emot fler irakier än vad USA och övriga EU gör tillsammans. Vem har frågat svenskarna om dom vill ha det så här?
Dom som skriker högst och mest om att vi ska vara solidariska och hjälpsamma bor ofta LÅNGT..långt borta (som du)från dom segregerade bostadsområden som blir facit av denna vansinniga politik.
Det har uppstått stora öar i samhället där det råder en omvänd rasim, och där svenskar mobbas ut för att dom är just svenskar.
Det är lätt att vara solidarisk med andras pengar, och det är lätt att vara solidarisk när man själv slipper leva med konsekvenserna. Eller hur?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

josh lyman tror att kritik av invandringspolitik handlar om att hata medmänniskor... när någon säger att kejsaren inte har några kläder, då funkar det inte att demonisera... det handlar inte om att hata. det handlar om att älska sverige och de värderingar som gör vår humanism möjlig, även för dem som vi bör ha möjlighet att ta hand om. har man då två svenska elever på en skola... då är det svårt för övriga att anpassa sig.

http://www.youtube.com/watch?v=whWgCOE56K8&NR=1

Anne-Marie Ekström sa...

För det första undrar jag hur anonym kan veta var jag bor. Men det var ju ett intressant epitet han sätter på mig. "Solidariska givmilda lilla ängel." För att göra debatten sansad så vet jag också att det finns problem med hur integrationspolitiken har förts. Och jag vill inte påstå att jag är naiv. Och jag tycker inte heller att man ska införa sharia-lagar. Men det är ett fåtal som kräver det. Risken finns om vi svenskar inte släpper in de människor som kommit hit i vårt samhälle att det blir fler. Utanförskapet bidrar till ännu mer utanförskap. Och så är vi inne i en ond cirkel.
I stället för att bara föra en negativ destruktiv debatt måste vi diskutera hur vi ska lösa de problem som finns. Det försöker i alla fall jag göra.
Så vill jag bara påminna den senaste anonyma personen att det faktiskt är invånarna från balkan som bidragit till vårt välstånd i Sverige. När vår egen arbetskraft inte räckte till.
Jag vet att det finns problem i länderna på Balkan. Men det är inte så enkelt som att säga att man ska bekämpa denna kriminella oroshärd.I Bosnien är det en fruktansvärd arbetslöshet. Det människorna lever med är traumatiska minnen med många anhöriga som dödats i kriget.
Det som behövs är framtidstro och lugn. Tyvärr är motsättningarna mellan olika folkgrupper fortfarande stor. Jag tror att ett löfte om ett framtida medlemskap i EU kan förändra situationen. Men det är långt kvar. Men helt klart är att läget måste stabiliseras på Balkan för att vi ska stabilitet i hela Europa. Och det har betydelse också för oss här uppe i norr.

Anonym sa...

De som bestämmer i Sverige bor ofta inte med flyktingarna och deras anhöriga utan har en romantisk syn på att ta emot dem. Det är också farligt att ta in för många, som samhället inte orkar svälja, med dålig service inom skolor, sjukvård, äldrevård som följd. Många fattigpensionärer känner sig provocerade av all denna generositet till "främmande" människor. Se till att dela upp antalet flyktingar mellan EU-länderna och USA t ex. Eller varför inte låta de rika arabländerna Saudi-Arabien, Kuwait etc ta lite ansvar.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

Om det kan glädja dig så har jag skummat igenom en artikel av dem i DN. Mer har jag inte tid med just nu. Däremot känner jag många som kommer från Kosovo och som varken är kriminella eller lever på staten.
Jag vet inte vilken uppfostran du fått men det kan jag lova dig att de är betydligt mer civiliserade än vad du är som tror att du kan vräka ur dig vad som helst. De förolämpar inte människor som de inte vet något om.
Jag skulle vilja veta varifrån du har fått uppgifter som säger att jag är en överklasskärring som fått allt fixt och färdigt. Hur kan du veta det? Att jag använder rynkkrämer och dricker vin då och då det har jag skrivit om på min blogg.
Det finns problem i Kosovo. Men människor som varit förtryckta i generation och knappt ens fått tala sitt eget språk kanske inte alltid agerar som man tänkt sig.

Anonym sa...

Det låter som om du bott i Kosovo. Det har du inte - haha.

Du har däremot deklarerat inkomster i sexhundratusenkronorsklassen de senaste åren. Jag vet inte var gränsen för överklass går för dig, men du kanske kan förtydliga den detaljen?

Jag vräker inte ur mig vad som helst. Jag har inte påstått att DU fick allt fixt och färdigt. Läs lite mer noggrant och fokusera på de delar där du har något att lära.

En politiker som du får tåla att synas i sömmarna. En politiker som du får tåla att ställas till svars för en huvudlös invandringspolitik.

Anne-Marie Ekström sa...

Du menar inte att du har gjort dig besväret att kolla hur mycket jag tjänat de senaste åren. Du kanske skulle gå in och titta hur mycket jag tjänade åren innan jag satt i riksdagen.
Visst, jag har det ganska bra. Men jag har inte fått något gratis.
Sedan förstår jag inte ditt haha när det gäller att jag inte bott i Kosovo. Det har jag inte men jag vill påstå att jag känner till landet ganska väl genom de vänner jag har.
Jag tror inte vår diskussion leder mycket längre.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

Jag bor granne med ett segregerat bostadsområde. Jag är ofta där och träffar dem som bor där. Jag betackar mig för fler personliga påhopp.
Era åsikter är en skymf både mot mig och mina vänner. Däribland finns också flera muslimer.

Anonym sa...

Du svarade inte på min fråga - fegt.
Här kan du läsa om ickemuslimers "rättigheter" i ett muslimskt samhälle:
http://www.katolik.nu/html/rel_islam20.htm

Dina/våra barn/barnbarn kommer att förbanna vår godtrogenhet och passivitet.

Anonym sa...

Här och nu... Du sitter med ditt på det torra, minst sagt, och har fina åsikter. Du gillar inte att bli kallad överklass. Gå till Fjärdingskolan eller Bodaskolan och stifta bekantskap med ordningen där. Båda skolorna kostar gigantiska summor och är kanske de mest besvärliga skolorna i Borås, trots kameraövervakning och väktare, trots höga och kompenserande anslag. Jag skulle tro du har lika långt till båda skolorna ungefär, mindre än femhundra meter. Tala om för mig om skolorna har stora andelar invandrare eller inte. Du slipper sätta dina barn i en sådan skola. Många invandrare måste göra det. Ett antal svenskar måste göra det. Utvecklingen är knappast human. Möjligen kan man kalla det ett billigt sätt för de besuttna att göra karriär på. Folk på Balkan anser att svenskar är godtrogna, bara så du vet.

Våga också kika på den här videolänken. Om du har tid förstås.

http://video.google.com/videoplay?docid=4094926727128068265&q=nu

Anonym sa...

Såg förresten att du länkade till artikeln i GP om grabben som försvarade sitt Rohypnolbruk. En lite förklaring om varför våra ungdomar måste tåla att bli rånade, våldtagna och förnedrade.

Han uppvisar ett tragiskt människoöde, men det är politiker som ekströmskan som ansvarar för att de inte kan anpassa sig i Sverige. De är nämligen för många, invandrarna alltså. Grabben säger själv att han behöver vara någonstans där det finns fler svenskar. Jag tycker fortfarande att ekströmskan kan ta sig an den där grabben, och några till. Stort hus har hon ju.

När skall politiker som Ekström inse att vi har tagit emot för många och att fler invandrare gör situationen än mer ohållbar?

Postar videolänken om antal ytterligare en gång. Den är värd att titta på.

http://video.google.com/videoplay?docid=4094926727128068265&q=nu

Anne-Marie Ekström sa...

Jag tycker inte om när någon talar om vad jag ska göra. Eller när någon spanar in var jag bor. Eller kollar upp vilka skolor som finns i närheten. Har du ellr ni inget annat för er än att kolla in vem jag är. Så himla viktig kan jag väl inte vara i alla fall.

Jag har nära kontakt med både Fjärdingskolan och Bodaskolan. Så sent som för en månad sedan var jag på besök på Fjärdingsskolan. Dessutom har jag varit med på utvecklingsdagar som lärarna haft i två dagar. Bodaskolan har jag inte hunnit besöka i år ännu men är också en skola som man håller på att utveckla. Visst finns det problem men det gör det också på skolor med bara svenska barn.


Jag tror faktiskt att jag vet mer om dessa skolor och vad som görs där än du gör som inte ens vågar tala om vem du är. Någon kallade mig feg. Det fegaste jag vet är att inte våga stå för sina åsikter.
Och om jag skulle råka ha mitt på det torra som någon uttrycker det. Vilket är en sanning med en viss modifikation. Så har jag jobbat till det själv. Och det skäms jag inte för.
Till sist. Världen är inte svart eller vit. Och det hjälper inte att sitta och skrika att det finns en massa problem. Man måste göra något åt dem också.

Anonym sa...

Och din lösning på problemet är - fler invandrare. Hoppsansa...

Att hänvisa till att skolor med svenska barn också har problem är riktigt dumt. Det avslöjar att du antingen inte har insett vidden av problem på skolor med många invandrare, eller så bryr du dig inte.

Jag tycker inte om när naiva politiker som du bestämmer vad jag skall betala för, i godhetens namn, och jag skäms inte för att säga det till dig. Jag tycker inte om när din godhet betalas med att mina barn rånas och våldtas, eller bara får stå tillbaka ekonomiskt.

Att offentligen diskutera detta är liktydigt med att bli arbetslös och det vill jag inte. Jag hade gärna diskuterat offentligt, men mitt liv är lite mer värt och jag har det knapert som det är. Du vet inte vad som händer när man ens vågar yttra kritik mot invandringspolitik, även om kritiken är befogad, även om kritiken syftar till att göra det bättre för alla - även invandrarna.

Anne-Marie Ekström sa...

Om du försöker läsa vad jag skriver så kanske du kan ändra din ton lite grann.
Jag anser att vi ska ge dem som kommer hit ett värdigt mottagande. Jag anser att vi ska ha en rättssäker asylprocess där asylrätten värnas, vilket vi inte har haft hittills. Vilket har gjort att mycket godtycklighet har avgjort vem som fått stanna eller inte.
Sedan anser jag att övriga Europa och övriga världen också ska ta sitt ansvar. Vilket man inte gjort. Fast jag kan berätta att en flyktingfamilj från Srebrenica som avvisats från Sverige fick stanna i Frankrike. Så så himla snälla har vi inte varit.
Mer stöd måste också ges till de näraliggande länderna till de länder osm befinner sig i krig.
Sedan kommer vi till integrationen som varit helkass. Vilket har berott på den förra regeringen och denna har jag ett antal gånger kritiserat. Men vi får inte glömma bort att väldigt många har lyckats bra i Sverige och betalar skatt och försörjer sig själva. Vi har fått in färdigutbildade läkare eller andra välutbildade invandrare vars utbildning inte har kostat den svenska staten ett dugg. Eller åtminstone väldigt lite. Tyvärr har vi inte använt alla de resurser som finns hos de som kommit till Sverige som vi borde ha gjort men det är inte invandrarnas eget fel.
Visst finns det en del som begår brott. Och det är inte acceptabelt. Men att påstå att dina barn rånas och våldtas på grund av min godhet. Det är att gå för långt.
Jag tycker visst att man kan diskutera de problem som finns. På ett sakligt sätt men då måste man också ha förslag till lösningar och också lyfta fram att vi faktiskt kommer att behöva arbetskraft i framtiden.
Men genom att slänga ur sig otidigheter och förolämpningar går inte debatten och diskussionen framåt.
Om du vill veta det så är det mitt mål att förbättra för alla. Därför besöker jag skolorna i min kommundel. Därför lägger jag ned mycket tid för att bidra till lösningar för att det ska bli bättre för alla. Därför engagerar jag mig i vår kommundels och kommunens integrationsarbete. Så att fler människor kommer i arbete och blir mer delaktiga i samhället. Jag bryr mig faktiskt. Men att bli beskylld för både det ena och det andra det gör mig faktiskt ledsen.
Jag kan förstå din oro. Jag är också rädd ibland för framtiden. Inte bara vad som händer i Sverige utan vad som händer i världen.
Vi kommer att påverkas av omvärlden hur vi än beter oss. Så länge som människor förtrycks så kommer människor att fly. Om klimatet förändras kommer vi att få stora flyktingströmmar hit.
Vi kan inte välja vad som händer i vår omvärld, mycket lite i varje fall. Men vi kan välja hur vi bemöter situationen och hur vi bemöter människorna.
I stället för att kasta skit på varandra är det bättre att försöka göra tillvaron bättre. Det verkar som om du ändå vill det.
Som jag också skrivit tidgigare. Jag tycker att det är fel när någon förlorar arbetet på grund av sina åsikter. Om det inte påverkar arbetet.

Anonym sa...

"-Jag tycker inte om när någon talar om vad jag ska göra"

Nej, men att sitta och tala om vad andra (skattebetalare)ska göra och (inte) tycka om den vansinniga invandringspolitiken går bra.


-"Till sist. Världen är inte svart eller vit. Och det hjälper inte att sitta och skrika att det finns en massa problem. Man måste göra något åt dem också"

Dessa "problem" är en produkt, skapad av fruktansvärt inkompetenta och flata naiva politiker.
"Problemens" effekter får barnen till skattebetalarna möta i sin vardag genom rån, misshandel,gruppvåldtäkter etc.

En fråga bara. Hur tänker sig ekströmskan att dessa "problem" ska lösas rent konkret? Alltså inga floskler - utan konkret.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Det finns givetvis en del som passar som det, men en väsentligt mindre andel verkar det som. I alla fall av min erfarenhet att dömma, och jag har inget skäl att tro att den skulle vara väldigt missvisande.

Men nu var ju inte det poängen...
Dom relativt stora skillnaderna grupperna emellan och många av kulturerna i fråga tenderar att fokusera identifikationen med den egna gruppen snarare än landet, och det fungerar inte i ett samhälle som som är uppbyggt som Sverige. När invånarna inte tar något ansvar för landet som helhet utan bara ser till sina egna och lilla gruppens intressen så är landet på väg neråt. Jag är knappast nån nationalromantiker, snarare småcynisk pragmatiker. Det har för övrigt demonstrerats inom spelteorin om man inte har förnuft nog att inse det på egen hand. I och för sig lär man nog inte fatta det heller i så fall...

Man pratar om att bryta utanförskapet och att jobb skulle vara vägen. Problemet är att människor tenderar att segregera sig. Se på vilket mångkulturellt samhälle som helst. (Ingen jag någonsin frågat har kunnat ge ett endaste exempel på ett mångkulturellt land som fungerat väl och inte varit segregerat...)
Jag jobbade förut på ett ställe där det var ungefär 50/50, man jobbade tillsammans, sida vid sida, tills det var dags för rast varpå alla svenskar gick till ett ställe och alla invandrare till ett annat. Var det rasism eller främligsfientlighet? I några fall så fanns det sådana känslor, men dom flesta umgicks utan några som helst problem(förutom en del språksvårigheter...). Själv pratade jag mycket med en bosnier och irakier bla. Men när folk valde själva så blev det genomgående segregering.

Att dom genom arbete får det bättre ekonomiskt hjälper naturligtvis, men det känns snarast som första förband. Det kommer inte lösa problemen långsiktigt.

Rasism på bägge sidor och medföljande diskriminering ser jag inte heller någon lösning till. Det är så lätt att hata "dom andra", den tendensen verkar vara "inbyggd" i människor. En relativt stor andel av grupperna kommer sannolikt ha sådana känslor i tillräckligt hög grad för att ge upphov till tillräckligt mycket problem för att det ska perpetueras.

För att inte tala om den fantastiska konfliktgrund som mångkultur innebär...

I det stora hela ser jag många allvarliga samverkande problem, och många snälla personer som inte vill se konsekvenserna eller riskerna med vad som görs. Jag vill se trovärdiga lösningar, insiktsfulla analyser, men allt jag ser är tomt men välmenande PK-prat ifrån personer som många gånger skulle gangas av vara tysta, lyssna och tänka lite mer.

Självkritiskt så är jag knappast en känslomässigt helt sund person och har alldeles för mycket negativa känslor associerade med invandringen för min del för att jag verkligen ska kunna vara särskilt objektiv kring det. Men jag har väldigt svårt att känna annorlunda kring det. Intellektuellt kommer jag inte längre än att jag borde sluta bry för det skadar mig mycket mer än det gör någon nytta, vilket jag som sagt tyvärr inte verkar kunna göra, nu iaf. Att ingen verkar kunna vederlägga mig nåt nämnvärt hjälper knappast. Mina egna svårigheter i det blir i sig yttligare ett motargument, jag har insikt om vad det handlar om och hur försåtligt det är...

Vet du hur det känns att inte känna sig hemma eller trygg i sitt eget land? Tack för det.

Du skriver att varenda än hellre hade stannat, om dom kunde. Skitsnack. Vet flera som ofta åker på semester till hemlandet. Skulle dom verkligen göra det om dom riskerade att dödas varenda dag? Hur många krig har det varit i Syrien senaste 15 åren? Trots det har en bekant till mig ifrån syrien inte mindre än 22 släktingar, i samma stad. Jag ska fråga honom varför dom är här, men jag har en ganska god aning om vad han kommer svara, och det har nog väldigt lite med bomber att göra... En av syrrans kompisar, som kommer ifrån arabvärlden, berättade att många där ser svenskar som lättlurade, och att det är "vanligt" att dom bluffar sig in sig, väntar tills dom får medborgarskap och sedan flyttar hem och lever gott på bidrag ifrån sverige. Jag anser att den källan står över dom flesta tvivel, och emot det står tomma ord ifrån folk som dig som jag allvarligt betvivlar vet särskilt mycket alls om hur det förhåller sig, egentligen. Jag säger inte att det inte finns folk som flyr för sina liv. Men allvarligt, hur mycket pengar skulle du få med dig om du var tvungen att fly för livet ikväll? Vet du hur mycket det kostar att ta sig till sverige svart? Det är inte pengar man har liggande i madrassen precis...

Men skit samma. Du kommer med all sannolikhet inte ha nåt vettigt att svara i vilket fall och det här är meningslöst. Tid verkar vara det enda argument som verkligen biter. Tid för saker att bli uppenbara även för dom som inte ser längre än näsan räcker...

Anonym sa...

Tiden går. Tick tack.

Tack för mig.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

Från och med nu kommer jag att ta bort alla anonyma kommentarer som skrivs på det här inlägget. Jag finner det inte meningsfullt att diskutera med personer som inte lyssnar och som inte själva kan komma med konstruktiva idéer utan har synpunkter vad andra människor gör och inte gör. Och kommer med rasistiska tillmälen. Och personförolämpningar. Och inte vill visa vem de är.
Varför inte engagera sig själv som politiker. Det var det jag gjorde när jag var förbannad på politiker.

Anne-Marie Ekström sa...

PS. Jag har också tagit bort en del av de tidigare kommentarerna där förtal mot folkgrupper mm förekommer.

Kalle K sa...

Där ser man. En efterhandskonstruktion från en svarslös ekströmska.

Det förekommer ingen form av "förtal mot folkgrupper" i tidigare inlägg. I så fall hade du raderat dem tidigare. Du är svarslös helt enkelt. Du är rädd för att din tid som trovärdig politiker är ute redan nu. Så enkelt är det. Verkligheten tränger sig på och kommer ikapp. Censur blev lösningen, och det kan du inte göra ogjort. Skamligt.

Märkligt att länkarna till artiklarna på DN försvann, de som du inte orkade läsa. Eller så kanske du har läst dem vid det här laget och inser att det är för sent att svara trovärdigt på dem.

Märkligt att länken till erixon.com försvann. Skall du anmäla honom för hets mot folkgrupp? Det finns säkert politiska poäng att tjäna där.

Har du lite sinnesnärvaro så har du sparat inläggen och skriver ett nytt blogginlägg där du lägger upp länkarna och visar med nyvunna insikter att du läst och förstått något uppenbart nytt.

Anne-Marie Ekström sa...

Det fanns visst förtal mot folkgrupper i tidigare inlägg. Jag tog mig tid igen och gick igenom inläggen och jag tänker inte lägga tillbaka dem. Och när blev jag ekströmskan med dig. jag vet ju inte vem du är ens.
Jag är inte för censur utan vill ha en öppen dialog. jag skulle som många gör stänga ute alla anonyma kommentarer men jag tycker att man ska kunna diskutera sakligt. Men när det till och med går till personangrepp då tar samtalet slut.

Kalle K sa...

Bästa fröken Ekström.

Vill du ha en öppen dialog så kan du svara på lite mer och klippa lite försiktigare.

Risken med att gå ut med sin identitet när man är kritisk till invandringspolitiken är något som du kanske kan hjälpa till att reducera. Vill du det?

Anne-Marie Ekström sa...

Så ja. Men generella förnedrande uttalande om någon accepterar jag inte. De tar jag bort. Jag trodde jag försökte klargöra i en tidigare kommentar min ståndpunkt. Jag är kritisk till integrationspolitiken. Och jag är kritisk till asylprocessen som har varit alldeles för orättssäker vilket gjort att ibland kanske fel personer fått stanna medan de som verkligen har asylskäl fått återvända.
Och jag har också klargjort att eftersom vi har yttrandefrihet här i landet ska ingen straffas för sina åsikter med att förlora jobb eller annat. Och det påtalar jag så ofta jag kan.

Men generella uttalanden om att alla människor i en folkgrupp är kriminella eller vad det nu är ska man hålla inne med om man vill ha resultat.
Det gäller att inte se världen svart eller vit. Kom med konkret kritik.
Jag har just nu egentligen inte tid med detta. Jag är inte längre politiker på heltid och har andra sysselsättningar att ta tag i. Som att få fart på min konsultfirma så jag kan försörja mig.

Anonym sa...

"Men generella uttalanden om att alla människor i en folkgrupp är kriminella eller vad det nu är ska man hålla inne med om man vill ha resultat."

Din mening ovan är lite svår att tolka. Kan du förklara?

Har du någonsin riktat kritik mot AFA?

Unknown sa...

Nästan alla inlägg, eller så är det alla svårt att läsa igenom dem, handlar om kommentarer till vår invandringspolitik. Jag vill istället tycka till om skolan.

Det är bra att barn kan ges möjlighet att börja tidigare i skolan än idag. Det är bra att vi har förskoleklasser så barn ges möjlighet att t.ex. påbörja en läs- och skrivinlärning redan när de är sex år. Alla barn lär sig inte lika fort, det är ett faktum, och då är det bra om skolstarten också har möjlighet att skjutas upp ett år, detta vet jag förekommer (bland annat på min förra arbetsplats).

Vad säger du, Ann-Marie, om att prova på årskurslöst upptill skolår fem, dvs att de som är svaga i matematik kan gå med de något yngre och då få hjälp på sin nivå och de som är mycket duktiga i svenska ges möjlighet att arbeta med de något äldre och då få större stimulans. Målet ska ändå vara att alla minst ska nå upp till uppnåendemålen för skolår 5.

Unknown sa...

Det jag ser som skolans avgörande problem idag är alltför stora klassen, om man nu ska klara av att hjälpa varje elev utifrån dennes förutsättningar. Idag känns det som en utopi om inte grupperna blir mindre, säg högst 15 elever på mellanstadiet. Alternativt att klassen är på 30 elever men att det ska vara två pedagoger. Vilka ser till elevernas rättigheter i dagens skola?

(Se min egen blogg www. arnefredriksson.blogg.se)

Anonym sa...

Jag undrar... Hur många flyktingar har vi råd att ta emot i Sverige per år? Var går gränsen? Finns det en gräns? Om det finns en gräns, blir man inte främlingsfientlig eller osolidarisk om man säger att vi inte har råd? Med tanke på att det finns miljoner flyktingar från Irak redan nu och att många (enligt DN:ns artikel)drömmer om Sverige. Kan vi ta emot dessa miljontals flyktingar? Om vi inte gör det, så är vi väl osolidariska, antar jag....

Just nu känns det rätt nattsvart för Sverige. Hade jag varit yngre, så hade jag stuckit ifrån Europa för jag tror att hela Europa kommer att gå utför. Nedsmutsat och överbefolkat, och med konflikter mellan folkgrupper. Jag har faktiskt ingen vidare framtidstro alls just nu. Varför? Jo, därför att jag har stött på hur den misslyckade integrationen visar sig i verkliga livet. Och som jag ser det, kommer uppdelningen på muslimer och svenskar, eller rättare sagt, svenska medborgare med en västerländsk livstil, att bestå. Kulturkrocken är helt enkelt för stor.

Jag tror att Sverige kommer att få ännu högre tillströmning av flyktingar om alla irakier får stanna - dvs om domen som kom häromdagen upphävs. Det kommer att sända ytterligare signaler till irakier, att Sverige är landet de ska åka till. Och det kommer inte landet Sverige att må särskilt bra av. Om det åtminstone vore invandrare som är välvilligt inställda till västvärlden, men många av dem är inte det! Faktum är att många av dem ger blanka fasen i integration. Många har inte ens vett att lära sina ungar svenska, för att dessa ska få ett bättre liv än deras föräldrar. Och det finns redan nu, de som kräver speciallagar för muslimer.

Personligen föredrar jag att vara solidarisk med svenska pensionärer i FÖRSTA hand. DN får gärna köra en artikelserie om pensionärer, presenterade med namn och livshistoria, så att vi ökar vår solidaritet och förståelse för deras situation, på samma sätt som de gör om flyktingarna från Irak.

Unknown sa...

Du anonym, jag förstår att man kan känna sig orolig för alla de som kommer hit på kort tid, utan att vi tar emot dem på ett vettigt sätt. De flyr från oumbäranden som även du skulle ha gjort om Sverige var i samma situation som exempelvis Irak. Att de inte vill lära sina barn svenska är för mig en klok investering för både dem och landet. Svenska får de lära sig i skolan, men de behöver även utveckla sitt modersmål, då blir de en tillgång för vårt land i denna globaliserade värld där flerspråkighet är en resurs. De blir även en tillgång för föräldrarna som inte förlorar kontakten med barnen när de växer upp och blir en del av vårt samhälle. De blir även en tillgång för sig själva, att inte förlora språket för sin egen kulturella identitet.

Om du säger att du skulle ha "stuckit ifrån Europa", men du har full frihet att göra det när som helst. En person med sådan nattsvart människorsyn än inte direkt någon mänsklig resurs för vårt land.