fredag 29 juni 2007

Borås födelsedag, konst, sol och terror

Idag fortsätter firandet i Borås med födelsedagstårta. Andra kommuner brukar fira när de fyller jämna år. Men Borås firar varje år. På dagen då Gustaf II Adolf gjorde Borås till stad 1621.

Igår fick Borås också ett nytt konstverk, Declination. Ett konstverk som redan väckt massor av känslor. Det ska konst göra. När jag nu sett den på plats så kan jag väl tycka att den är rolig på sitt sätt men vacker kan jag väl inte säga att den är.

Jag måste nog erkänna att hur jag än försöker vänja mig så gillar jag nog helst vatten och stenar i alla fall. Men vatten och stenar skapar inga rubriker. Och konstverket är ju donerat så det kostar inte skattebetalarna några pengar.
Däremot gillar jag Pinocchio som kommer så småningom och som också är donerat. Även om den också väcker starka känslor.

Men våra konstverksstormar tror jag är en västanfläkt mot den diskussion som pågår i Stockholm om kallbadhuset i Riddarfjärden i Stockholm. Ett flytande badhus och hotell mitt ute i vattnet. Jag håller nog med fp i Stockholm att det är ett tveksamt projekt. Det vore synd att förstöra stadsbilden. (SvD) Stockholm är en vacker stad med allt sitt öppna vatten.

Bland dagens rubriker finns också denna.
"Sola dig till bättre skydd mot cancer" (SvD)

Det är tvärtemot vad vi alltid fått lära oss. Men sanningen är inte så enkel som rubriken. Det är skydd mot vissa sorters cancer som avses. De som drabbar inre organ. Det är D-vitaminet som bildas när man solar som motverkar cancer.
Risken att få hudcancer kvarstår dock. Men någon forskare tror att solen till och med kan vara bra när man fått hudcaner. För att ge sjukdomen ett mildare förlopp. Mer forskning behövs helt klart.
Tills vidare är det väl bäst att sola med måtta. Just nu är det inget problem. När solen nästan inte alls visar sig. Helt klart är i alla fall att solen har positiv inverkan på oss människor.
Även DN tar upp frågan. Men där är rubriken lite mer förenlig med verkligheten.
"I soliga länder får färre cancer"


I London har man hittat en bomb som man tror är anknuten till terrorism. (DN, SvD) Mitt i centrala London nära alla turistattraktioner. Det är bara några år sedan skräcken spreds i hela London med flera bomber. Skräcken spreds också till Sverige mitt under Almedalsveckan. Hoppas att det inte finns fler bomber denna gång.

I Luleå har tonåringar torterat en 12-årig flicka. Mitt på ljusa dagen. (DN, SvD)
Ingen ingrep trots att flera människor såg vad som hände.

Även om inte jag tycker att man ska införa en lag om att man måste ingripa om man ser någon som blir misshandlad, en sådan lag går aldrig att följa upp och man kan inte tvinga någon att utsätta sig själv för fara, så måste man stärka insikten att alla har en skyldighet att göra vad man kan om man ser någon som far illa. Man kan alltid ringa till polisen.

Jag tror många tvekar att ingripa av risk för både sin egen säkerhet men också av risk för att själv råka bli brottsling genom att till exempel använda för mycket våld.

Sedan hoppas jag att både flickan som torterats och de som torterat henne får hjälp. Flickan för att komma över de traumatiska upplevelserna. De övriga ungdomarna har hamnat helt fel i livet och behöver verkligen stöd och hjälp för att komma vidare innan det är för sent. Förmodligen har de själva blivit utsatta för grymma handlingar.

Mobbning har förekommit i alla tider men aldrig så grymt och utstuderat som idag.

Nu får jag sätta fart med rensningen hemma. Det är faktiskt riktigt roligt. Men jag får snabba på så jag blir färdig någon gång. Täntke plocka ut cykeln och åka ner till stan och äta tårta. Få se om jag hinner.

1 kommentar:

Anonym sa...

Enl DN: "Däremot är vi inte säkra på orsaken. Vi tror att det kan vara att solen stimulerar kroppens produktion av D-vitamin, men det är en spekulation, säger Kari Hemminki."