onsdag 13 juni 2007

Dubbelkorkat

Korkat 1.

Läser att två anställda vid Migrationsverket friats av tingsrätten i Mölndal trots att de handlat alkohol på en avvisad mans boardingcard. (DN, SvD) De två männen skulle se till att denne man kom på flyget. De åtalades för tjänstefel vid myndighetsutövning. Men tingsrätten friar eftersom de inte ansågs utföra myndighetsutövning när de handlade den tullfria spriten och vinet och cigaretterna.
Var de inte på tjänsteuppdrag hela tiden tills mannen kommit ombord på planet? För de måste ju ha handlat innan denne gick ombord. Jag förstår inte domen. Men de kanske skulle ha åtalats för bedrägeri i stället. För det är ju just vad de varit skyldiga till. Genom att använda en annan persons boardingcard.

Men även om den nu juridiskt sett skulle vara riktig med tanke på åtalet hoppas jag att dessa två män inte jobbar kvar på Migrationsverket. Handlingen tyder ju på att dessa är synnerligen omdömeslösa. Och omdöme är en viktig egenskap när man jobbar på ett sådant ställe som Migrationsverket där utsatta människors hela framtida liv avgörs.

Korkat 2

Träffade idag en kvinna på Vuxenskolans utbildning Substral (följ länken här och välj Borås och projekt) i Borås. Hon kommer från Afghanistan och är i 55-års åldern. Utbildad sjuksköterska och sjukgymnast i hemlandet. Har praktiserat inom äldrevården här och fått goda omdömen.
Förmodligen skulle hon behöva en kortare utbildning för att kunna jobba som sjuksköterska eller sjukgymnast här i Sverige. Eller en undersköterskeutbildning. Men hon är för gammal för att få studera.
I stället för att jobba och kunna försörja sig själv så går hon nu och läser svenska.

Det kommer hit människor med färdiga yrkesutbildningar som vi inte behöver betala ett öre för. Möjligen en mindre kostnad för att anpassa kunskaperna till svenska förhållanden. Vi utnyttjar verkligen inte de resurser som finns i landet. Det behövs personer med andra språk inom vården.
Den svenska stelbentheten stänger ute många människor. Alliansregeringen har verkligen en del att ta tag i.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tyvärr måste jag konstatera att domare i svenska tingsrätter är tämligen ointelligenta. Det är inte utan skäl som de som inte klarar av naturvetenskaplig linje på gymnasiet blir jurister. Det betyder att vi har fått ett B-lag som skall bestämma över oss andra, ofta klokare personer, vad som är rätt eller fel. Inför krav på viss IQ även för jurister så kommer vi att få fler korrekta domar.