onsdag 20 juni 2007

Datorer på gott och på ont

Visserligen är jag lite av en datanörd. Men att bota ångest via datorn är jag tveksam till.

I vilket fall så pågår det försök med kognitiv terapi i Stockholm för att bota panik och social fobi, tydligen med bra resultat (DN, SvD). Så jag får väl inte döma ut det från början. Om det hjälper så är det bra. Både billigare och bättre och förhoppningsvis kan man undvika mediciner.

Det jag är skeptisk till är just att datoranvändandet i sig kan skapa ensamhet och ångest. Risken finns att man bara lever genom datorn och på så sätt stärker den sociala fobin. En dator kan aldrig ersätta mänskliga kontakter. Så jag tror att man måste vara uppmärksam vem som får vården via dator. En som redan "tröstar" sig med att surfa på Internet ska nog inte erbjudas vård därigenom också. Men detta är min egn helt ovetenskapliga uppfattning.

Att regeringen ska utreda spelmarknaden och spelmissbruk tycker jag däremot är bra.(SvD, DN) Och att den aggressiva marknadsföringen som lockar människor att spela ses över.

Internetspel och andra spelformer som innebär att man får resultat direkt har inneburit en helt annan dimension. Förr lämnade man in sitt tips inför lördagens fotbolsmatcher och så fick man vänta. Nu kan man satsa på nytt direkt på något annat om inte Fru Fortuna var snäll. Risken för att hamna i spelberoende är mycket större. Och människor lockas in på Internetspel genom gratiserbjudande. Jag tog upp frågan i en motion under min riksdagstid. Läs den här.

4 kommentarer:

Tore sa...

Det ligger något i vad du säger. Beroende på behandling så kan det dock handla om att just komma ut och göra saker. Exponera sig för det som är obekvämt men kanske det som man ändå vill göra.

Men om det är både en fråga om depression (så pass att man är väldigt inaktiv) samt ångest kombinerat så kan det kanske vara mindre verksamt med internetterapi.

Tore - psykologstudent Linköping

Anonym sa...

Jag väljer att sätta upp en positiv tankebild om den s k nätterapin. Vi har redan idag kompetenta människor i vården. Jag förutsätter att de kommer säkerställa att nätterapin endast kommer ses och nyttjas som ett individuellt anpassat komplement och inte bli något slentrianmässigt dåligt. Till syvende och sist så kommer användarna visa oss framtiden. Om det blir med eller utan nätterapi får vi reda på då. Idag får vi välja om vi vill känna oss hotade eller nyfikna på "fenomenet".

Anonym sa...

KBT ligger på så enkel basic nivå så självklart fungerar det. Detta var ju bara en tidsfråga.

Anne-Marie Ekström sa...

Förhoppningsvis funkar det. Tiden får väl utvisa. Men jag menar att man inte ska ställa för stora förväntningar på datorn. Som datautbildare har jag en liten uppfattning om hur datakunskapen är bland folk. Och så kan datorn bli en flykt undan verkligheten. Men som sagt funkar det så är det bra.