Har gått från mörk till ljus. Det vill säga mitt hår har fått en ljusare nyans och betydligt kortare. Har tagit bort den värsta häx-looken. Fast förstås det kanske var fel tidpunkt. Nu när det är halloween. Fast jag har aldrig accepterat denna helg som en spök- och häxhelg. För mig är alltid allhelgonahelgen en tid för eftertanke och för att minnas dem som inte finns längre.
En ljusglimt i mörkret är den krögare som tillsammans med en anställd grep in och stoppade en misshandel av en man. (SvD) Förmodligen räddade livet på denne. Men det skulle han inte ha gjort. Han skulle inte ha dragit in sin anställde i det hela utan stått och sett på och kontaktat polisen. För han har enligt Arbetsmiljöverket utsatt sin anställde för fara.
Ibland blir jag fruktansvärt trött på myndigheter som inte har sunt förnuft utan är paragrafryttare. De kan väl inte mena att man ska stå och se på när en människa blir ihjälslagen om man nu känner att man kan göra en insats.
Sedan tycker inte jag att man ska införa en civilkuragelag där man tvingas att ingripa. Det måste avgöras från fall till fall. Men det minsta man ska göra är att kontakta polisen.
All heder åt krögaren och hans anställde.
Andra som vågar är munkarna i Burma som är ute och tågar igen för frihet från förtryck från militärjuntan. (DN) Det behövs tålmodiga envisa människor som inte ger upp för att världen ska bli bättre.
onsdag 31 oktober 2007
Från mörker till ljus
Krogliv och fusk
Igår kväll var jag ute och hittade mörkret. Och såg stjärnhimlen och karlavagnen. Även månen var på plats. Nästan lite åt det orangeaktiga hållet. Det var friluftsfrämjandet och kyrkan i Brämhult som anordnat en ljusvandring. Det vill säga i skenet av marschaller gick vi en kort promenad, med Borås för våra fötter, för att sedan inne i kyrkan lyssna till sång och musik och vackra ord. En paus i vardagsjäktet.
Häromdagen skrev Tom Callen i SvD om bristen på mörker. Här om det i min blogg. Jag tror han överdriver. Kantänka det är ett storstadsfenomen. I en stad som Borås finns det i alla fall många möjligheter att se både stjärnor och måne. Problemet skulle väl i så fall vara att det mytomspunna regnandet i Borås skulle sätta stopp för stjärnskådande.
Får väl passa på att påpeka att även detta med att det alltid regnar i Borås inte är sant. Idag så skiner i alla fall solen. Och kallt är det.
Apropå storstaden så är jag glad att jag inte bor där. Visserligen lärde jag mig att leva i Stockholm under mina riksdagsår. Och ibland saknar jag den. Men jag skulle inte ha klarat av det om jag inte fått åka hem till Borås under helgerna. Fast mycket av storstadens utbud hann jag inte med. Jag var på bio en gång och aldrig på någon teater. Tiden fanns inte till det. Det fanns inte heller tid till något vidlyftig krogliv. Så tuffa vakter har jag klarat mig ifrån. Under den tiden i alla fall.
Jag har faktiskt råkat ut för ordningsvakter en gång i Stockholm. Jag hade jobbat hos en kund och var med på deras sommarfest som avslutades på ett danshak. Jag gjorde misstaget att lämna in min väska i garderoben med min biljett hem till Borås morgonen därpå. När jag skulle gå så hängde inte väskan på samma krok som mina kläder. Jag påpekade det. Jag kunde berätta vad jag hade i väskan och att det fanns en tågbiljett till Borås. Det var de som gjort fel men de vägrade att ge ut väskan. "De gjorde aldrig något fel." Till slut fick jag ut väskan. Och när jag skulle försöka ta en taxi till hotellet. Jag ville inte gå genom Stockholm. Så vägrade han köra. Det var för kort bit. Då tänkte jag aldrig mer Stockholm. Men det blev ju inte så.
Det är fullständigt oacceptabelt att krogvakter kan sparka gäster medvetslösa. De må vara hur störande som helst men det legitimerar inte att man får sparka någon i huvudet. Det känns onekligen sjukt att övervakningskamerorna skulle varit trasiga just den kvällen. (SvD)Visst. Som datamänniska vet jag att datorer inte alltid fungerar men det verkar onekligen misstänkt. Hoppas i alla fall att vakten får sitt straff. Oavsett om man är vakt eller bara "vanlig" människa har man inte rätt att sparka på folk.
Mer krogbesök. Hoppas att statsministern snabbt reder ut alla begrepp kring sin statssekreterare och hennes krogbesök. (SvD, DN) Med alla rykten och insinuationer blir det snart ohållbart. Även med tanke på de inblandade som också är människor och säkert inte mår särskilt bra så måste det bringas klarhet i händelsen. Visst är det synnerligen dåligt omdöme av båda två. Och att det blir konsekvenser av "pussen" tror jag nog det blir men inte vilka. Det vet vi nog snart. Men jag har en känsla av att journalisten kommer att gå mest helskinnad ur historien.
Till sist bara några ord om att utbetalningarna för vård av barn har minskat från försäkringskassan. Är barnen friskare i år eller är det så att fusket minskat? Ingen vet riktigt. (DN) Det jag inte kan förstå är om det verkligen är så att det finns människor som anmäler till försäkringskassan att de ska vara hemma och vårda barn och sedan ändå går och jobbar. I så fall är det de som är sjuka och behöver vård. Att de inte förstår att de stjäl pengar från andra.
Om det nu finns sådana korkade personer så är det bra att alla måste lämna intyg från förskolan. Bara systemet görs så enkelt som möjligt. Tid ska ju inte tas från barnen för att personalen ska administrera intyg.
tisdag 30 oktober 2007
Historia och hörselproblem
Det var väl inte världens bästa säng jag sovit i inatt men den funkade. I princip en bäddsoffa som är en utvikbar madrass. Sovit har jag i alla fall. Men vad gör man inte för barnbarnen. De är ju framtiden och ska ha det bästa.
Själv är jag väl mest historia även om jag väl inte kommer att få något större utrymme i framtidens historieböcker. Fast vem vet? Bra är det i alla fall att det ska ges mer utrymme för historieämnet i skolan. För att förstå samtiden måste man veta vad som skett i det förgångna.
Jag hade visserligen en bra historielärare i gymnasiet fast vi kanske inte riktigt förstod det då. När vi firade fyrtioårsjubileum efter examen hade vi förstått det. Det som var trist var att vi aldrig kom fram till det som nyligen hänt. Det vill säga. Vi slutade någonstans i början på 1900-talet och hann aldrig gå igenom andra världskriget. Kommer inte ihåg ens om vi hann med det första.
Antikens historia är nog så viktig. Men det måste finnas utrymme för det som närmast påverkar oss. Förhoppningsvis tänker framtidens historielärare på detta och gör historien levande. Det kommer att ställas krav på lärarna när historieämnet blir ett obligatorisk ämne i hela gymnasieskolan. Regeringen har fattat beslut om tilläggsdirektiv om detta till den utredning som ser över gymnasieskolan och som ska vara klar nästa år. (SvD, DN) Utbildningsdepartementet med folkpartiet och Jan Björklund levererar igen.
Något som också borde göras något åt när det gäller skolan är faktumet att allt fler barn lider av ljudöverkänslighet på grund av allt för mycket ljud från olika håll och höga ljudnivåer. Idag lider över en miljon människor av någon form av hörselskada. Med den alarmerande studie som presenteras i SvD idag lär problemen inte bli mindre. Det är dags att man tar problemet med hörselproblem på allvar. Det är en folkhälsofråga. Vilket också folkpartiet beslöt vid det senaste landsmötet efter en motion från mig.
Att börja i skolan är inte helt fel.
Till sist så tycker jag inte heller att det är fel om man är någorlunda anständigt klädd när man går till skolan. Det ska inte behövas förbud men någon känsla vad som är snyggt eller inte borde var och en ha. Även en tonåring. Åtminstone borde hans eller hennes mamma eller pappa säga till att det inte är särskilt trevligt för lärare och kompisar att behöva titta ner i springor. Antingen de är fram hos tjejer eller där bak hos killar. På fritiden må väl vara men inte i skolan.
I en skola i Stockholm reagerade dock en förälder på att skolan ville att "hängbyxorna" skulle dras upp så att man åtminstone inte såg skinkorna eller kalsongerna. (SvD) Hur ska skolan agera när de inte har föräldrarna med sig? Jag har alltid varit emot skoluniformer men ibland tycker jag nästan det vore bra.
Jag må väl vara gammaldags, som sagt jag tillhör historien men jag tycker inte heller om att möta en expedit i en affär med bara mage. På badstranden eller hemma i trädgården får folk ha på sig hur lite de vill. Men när man ska möta andra människor som yrkesmänniska eller som skolelev så tycker jag att man kan vara någorlunda anständigt klädd.
måndag 29 oktober 2007
Bloggvärlden
Nu har tystnaden lagt sig i huset. Är inte van vid tjattrande barnaröster men det är härligt. Barn säger så många kloka saker. Vi har varit på Navet. En värld av teknik och miljö. Nyttigt för alla åldrar. Mer finns att läsa här.
Är ganska trött men tänkte ändå skriva ner några tankar.
De senaste dagarna har ju diskuterats detta med politiska bloggar. (DN) Och att det finns de som tror att de politiska bloggarna kommer att försvinna. Jag tror inte det. Framförallt tycker jag att det är fantastiskt att det finns så många människor som skriver över huvud taget. Och som engagerar sig i samhällsdebatten. Håller också med Martin Jönsson det han skriver på sin blogg på SvD att det är många som kan "svara" på en debattartikel i sina bloggar. En omöjlighet att skriva i en tryckt tidning. (OBS. Jag gillar papperstidningar också. )
Det finns säkert olika skäl till varför man skriver. Jag tycker att det är ett bra sätt att avreagera mig på. Blir jag riktigt arg på något jag läser så lättar det på trycket att skriva. Kan sedan gå ut i dagen och göra annat och känna mig "renad". Sedan är det förstås roligt om någon läser.
Men det gäller att inte göra det hela så allvarligt utan ta det för vad det är. Därför blandar jag stort och smått. För tillvaron består ju av små och stora saker. Viktiga och oviktiga. Händelser som påverkar många människor och händelser som knappt påverkar någon. Blandat med lite privat.
Nu får det nog vara nog för idag. Ska försöka sova i en bäddsoffa jag aldrig använt förr. Ska bli spännande att se om det går att sova.
Ljus och mörker
Hösten är verkligen här på allvar. Blåst och regn utanför fönstret och mörkt.
Någon brist på mörker tycker jag definitivt inte det är. Det säger annars astronomen Tom Callen i SvD idag. Han tycker att städer och tätorter är för mycket upplysta så att vi ständigt går omkring i ett ständigt mysljus. Han kallar det till och med ljusföroreningar.
Visst kan jag hålla med om att en mörk natthimmel med tusen stjärnor och en stor måne är oerhört vacker. Och ger eftertanke om tingens ordning.
Tyvärr så kanske det är så att vår omgivning skulle vara ännu mer upplyst. På många platser behövs det mer ljus för att göra det säkrare att vistas där.
Men jag har svårt att tro att det finns de som inte vet hur månen ser ut. Om inte annat så borde de väl ha hört talas om månen i skolan. Fast de kanske skolkade eller pratade i mobiltelefon den lektionen.
Mer om mörker. Tyvärr verkar det som om forskningen att ta fram ett aids-vaccin fått ett bakslag. (SvD)Av dem som hade varit försökspersoner i USA hade fler blivit hiv-smittade än de som inte fått vaccinet i en kontrollgrupp. En omfattande vaccinering som planerats i Sydafrika, ett av de länder där hiv-smittan är utbredd, har avbrutits. Det som kunde räddat miljontals människor är nu borta. Och man får hitta nya vägar. Till nytt vaccin. Men det behövs också utbildning och kunskap hur man ska kunna skydda sig. Till exempel med preventivmedel men där är den katolska kyrkan ett hinder.
Ett litet hopp om ljus i mörkret är dock att det kan bli varmt i slutet av veckan. Riktigt varmt för årstiden. Men säkert är det inte. (SvD) Kanske det blir läge för lite trädgårdsarbete. Men jag har varit med om allhelgonahelger då det har varit tvärtom. Det vill säga snöstorm.
Ett litet ljus i mörkret är också att Elfsborg lyckades knipa fjärdeplatsen i Allsvenskan. (SvD)Och grattis till IFK Göteborg. Det är ju i alla fall ett västsvenskt lag.
Det största ljuset är dock att jag får besök av mina barnbarn idag. Alla tre.
söndag 28 oktober 2007
Mobiltelefoner och vintertid
Fast visst hade det varit roligare med strålande sol.
Det som är fascinerande är att många klockor numera ändrar tid själva. Fast inte de man tror. Så det är tur att omställningen görs en lördag/söndagsnatt när jag inte behöver ställa klockan på väckning. Hoppas de som måste upp lyckades.
Så var det detta med mobiltelefoner för äldre. Tacksamt läser jag att man inte kan klumpa ihop alla äldre i en homogen grupp. 60-åringar kan ha lite andra behova än "äldre". (DN) Och fraförallt är också äldre individer. Med olika erfarenhet och olika önskemål. Senast jag läste om äldre och mobiler så klumpades alla 60+ ihop och skulle ha en mobil med högre ringsignal och alarmknapp. Läs mer här.
Och det är väl roligt att Linnea i DN:s reportage har hittat en bra mobiltelefon. Men varför har hon ingen handsfree. En fråga i sammanhanget. Varför har man inte kontruerat handsfree sladdar som inte trasslar ihop sig.
lördag 27 oktober 2007
Äktenskap för alla
Under tiden som jag varit och lyssnat på integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni vid ett folkpartimöte i Borås har moderaternas stämma fortsatt.
Bland annat har m nu fattat beslut om att de ska säga ja till homosexuella äktenskap. (SvD, DN) En stor seger för alla homosexuella som vill gifta sig. Varför ska man ha en äktenskapslag och en partnerskapslag? Ska bli spännande att se vart det tar vägen. Det finns en klar majoritet i riksdagen för en lagändring men kd biter sig hårdnackat fast vid gamla traditioner.
Men genom att införa civiläktenskap skulle ingen präst eller företrädare för någon annan religion tvingas viga människor mot deras egen trosuppfattning. Detta är onekligen en känslig fråga och då måste man hitta alternativa lösningar.
Lördag på språng
Innan jag rusar iväg till dagens folkpartimöte i Borås hinner jag nog skriva några rader. Återkommer med rapport.
Det är verkligen glädjande att den psykiater som i många år skrivit ut narkotiska läkemedel till missbrukare nu förlorar sin legitimation. Enligt DN har han hållit på i mer än tio år. Och utretts ett antal gånger. Jag håller med Läkarförbundet att lagen måste skärpas så att sådant här inte kan förekomma. En person som gör på det här sättet utsätter patienterna för fara och undergräver förtroendet för sjukvården.
En annan lite mer udda händelse är den kvinnliga programledare som skulle göra humorprogram och visade brösten i Humlegården i Stockholm. (SvD)Men det var inte alla som tyckte att det var roligt så en man polisanmälde kvinnan. Jag kanske är gammaldags men jag förstår inte det roliga i att gå omkring och chocka och på så sätt förnedra människor. Det är ju mobbning. Motverka mobbning talar vi ofta om när det gäller skolan. Det borde väl också gälla vuxna människor.
Sedan undrar jag hur den mamma är funtad som slår sina barn med träkäppar och järnrör. (DN) Nu har jag inte alla detaljer men hon behöver säkert vård själv. Det minsta barnet är tydligen 4 år. Och hur kan pappan bara stå och titta på. Han är ju delaktig i det hela när han inte gripit in. Jag kan inte annat än tycka fruktansvärt synd om barnen.
Nu är det nog bäst jag sätter fart.
fredag 26 oktober 2007
Förmiddagens dramatik
Med spänning har jag följt förmiddagens dramer.
Ska moderata partistyrelsen få backning redan första dagen av partistämman? Partiledningen klarade sig den här gången. Och beslutet blev ingen förändring av arbetsrätten.
I skrivande stund har jag ännu inte sett något skrivet om beslutet.
Däremot så finns det noterat i alla media, DN, SvD och Svt att älgen som hamnade i poolen har fått hjälp att komma upp. Glädjande i och för sig. Hoppas att nu älgen inte blir mål för någon älgjägares kula.
Fast ibland förundras jag över medias bevakning. Små egentligen oviktiga händelser blir stora rubriker. Visst är det lättare att ta till sig dramat kring en älg som hamnat fel än att ta till sig dramat kring alla de människor som är drabbade av krig. Barn som inte har mat för dagen eller tvingas bli barnsoldater eller säljas på auktion.
Och visst vi behöver lite solskenshistorier som motvikt mot allt elände.
Ytterligare ett drama pågår. Som är betydligt allvarligare än en älg i en pool. I Umeå läcker en bil acetylen inne i centrala delen av staden. Och flera bostadshus har fått utrymmas. Eftersom det är explosionsrisk och fönster riskerar att gå sönder av tryckvågen men ännu har man inte bestämt sig för hur man ska agera. Förhoppningsvis kommer ingen människa till skada. (SvD, DN)
PS. Skönt att situationen löst sig i Umeå.
Opinionsmätning och Opium
Den klara solen lyser med sin frånvaro idag. I och för sig har den knappt stigit upp. Den kanske finns där bakom dimman och dyker upp senare under dagen.
Det spelar egentligen inte mig någon roll. Jag tänker tillbringa rätt stor del av dagen framför datorn. Förhoppningsvis blir det bättre till på söndag då det är långvandring på gång.
Så mycket har inte hänt sedan jag skrev igår kväll.
En ny opinionsundersökning har dock sett dagens ljus. (SvD, DN)Inte så stora förändringar jämfört med de föregående. Och inga förändringar är statistiskt säkerställda. Men som jag skrivit tidigare. Det är i september 2010 som det gäller. Men visst tycker jag det skulle vara mycket roligare om fp hade bättre siffror och alliansen ledde över oppositionen. Men som sagt det är tre år kvar. Och på de åren hinner mycket att hända. Ofta sker förändringarna den sista månaden före valet.
Jag kommer väl ihåg valet 2002. Vid midsommartid låg fp under 4%-strecket. I valet i september så var procentsatsen över 13 procent. Och jag var plötsligt riksdagsledamot.
Summa summarum kan man faktiskt fråga sig vad alla dessa opinionsmätningar syftar till. Det borde åtminstone räcka med en i månaden. Nu är det en mängd. Jag har dessutom en känsla av att de tenderar till att öka.
Och så ska opiumodlingar i Afghanistan bli legaliserade genom EU-pengar. Det har EU-parlamentet bestämt(DN, SvD) Känns tveksamt. Hur får man garantier att fattiga opiumbönder inte säljer sin vara till dem som betalar bäst. Att de inte säljer till knarksmugglare i stället för till de som sysslar med legal läkemedelstillverkning. Men helt klart är att något måste göras för att minska narkotikatillgången i världen. Bättre ett tveksamt försök än inget alls. Förhoppningsvis kan det ju lyckas.
På bilden den "snällare" varianten av vallmo. (tror jag i alla fall) Från Skånes sydkust.
torsdag 25 oktober 2007
Skola och sömn bland annat
Jag brukar inte titta så mycket på TV men i kväll har jag tittat på två stycken.
Ett som handlade om skolan med reportage från en skola i Londons utkanter. För tio år sedan var skolan en av de sämre. Nu är den en av de bästa när det gäller resultat.
Jag kan väl inte påstå att jag helt och hållet köper skolans metodik. Nästan kadaverdisciplin. Men genom att det alltid är lugnt på lektionerna får eleverna studiero och kan ägna sig åt kunskapsinhämtning. Vilket är till särskilt stöd för de elever som kanske har en jobbig situation hemma.
Jag tror faktiskt att man kan klara både studiero och ändå ge eleverna frihet. Men som sagt det är de elever som har mest problem, antingen hemma eller med skolarbetet i stort, som tjänar mest på lugn och ro i klassrummet.
Det andra programmet jag såg på var det som handlade om muslimer och hotet mot dessa. Programmet hade en bra inledning där man också framhöll att det finns kristna fundamentalister som använder sig av terror. Till exempel IRA eller i Uganda. För den skull ser man inte alla kristna som terrorister. Vilket många däremot gör när det gäller muslimer. Bara för att det finns galningar och just fundamentalister.
Jag känner många muslimer och de är så långt från terrorism som man kan komma.
Islamofobin i Danmark är om möjligt än högre i Danmark än i Sverige men det främlingsfientliga partiet Dansk folkeparti i spetsen. Nu ska man använda Muhammed på sina valaffischer. (DN)
Jag har inget till övers för fundamentalism och anser att terror måste bekämpas med alla medel. Men de allra flesta muslimer är inte terrorister utan vill precis som vi alla andra leva ett bra liv och jobba och försörja sig själva.
Lite andra nyheter.
Tillbaka till skolan. I Stockholm tänker man införa ett elitgymnasium för riktigt duktiga elever i matematik. (SvD) Jag tror att precis som man måste ge svaga elever extra stöd så måste man också ge duktiga elever stimulans att få visa vad de kan. Visst kan det ges inom de vanliga gymnasielinjerna men risken är att dessa elever glöms bort. Duktiga elever som inte får gå vidare och lära sig mer finns också i riskzonen för att bli stökiga och hamna snett.
En studie, visserligen med ett fåtal personer, har konstaterat att sommartiden är hälsoskadlig. (SvD) Särskilt för kvällsmänniskor. Eftersom jag inte längre vet om jag är kvälls- eller morgonmänniska vet jag inte om det drabbat mig. Förr var jag jättemorgon tidig men nu sitter jag uppe allt längre och sover längre om jag kan. Kanske datorns fel.
Som tur är blir det ju vintertid på lördag natt. Så då blir allting "normalt" igen.
Undrar dock hur det ska gå för den älg som ramlade i poolen att sova i natt. Om man ser på bilderna finns det fortfarande vatten kvar i poolen, så det blir nog blött. (SvD, DN)
Själv tänker jag lägga mig tidigt. Känner mig ganska trött. Har både jobbat och löst massor av problem och "mötat".
Bilen ja. Som jag lämnade in på service. Den är kvar på verkstaden. Det fanns inte grejer hemma för att fixa den. Förhoppningsvis får jag den i morgon.
Privata försäkringar och EU
Bilen inlämnad och fick på köpet en skön promenad hem i den kalla höstluften. För kallt är det. Få se hur mycket de hittar på bilen.
Innan jag går över till dagens datorövningar så finns det några saker jag måste kommentera.
Jag tycker inte om privata sjukförsäkringar för barn. (SvD) Gärna att det finns alternativt drivna vårdinrättningar och sjukhus men finansieringen ska vara gemensam. Särskilt när det gäller barn ska det inte vara plånboken som ska styra vem som ska få vård. Risken finns också att alla barn inte får teckna försäkring. Så är det ju när det gäller barnolycksfallsförsäkring. Barn som haft vissa sjukdomar får inte ta någon försäkring.
Jag kan förstå de föräldrar som känner sig frustrerade för att deras barn inte får den vård som de tycker att de borde få. Och att man tycker att visst har jag råd att betala för en bra vård.
Men det måste väl vara i andra ändan man ska ta tag i problemet. Se till så att alla barn får en bra sjukvård. Inte bara "mitt barn". Men detta är helt i linje med den allmänna egoistiska trenden i samhället. Risken finns att det kommer som ett brev på posten att de föräldrar som tar egna försäkringar efter en tid inte vill vara med och betala "dubbelt" utan kräver att få tillbaka sina skattepengar.
Den offentligt finansierade vården måste vara så bra för alla barn att det inte behövs några försäkringar till gräddfiler. Barnen är vår framtid och alla barn måste få lika möjligheter. Det kanske är så att det är särskilt de barn som är mest utsatta, barn till missbrukare, barn som utnyttjas mm som behöver mest och bäst vård.
Så till något helt annat.
Skolverket har konstaterat att undervisningen om EU i skolan är helt förlegad. (SvD, DN) Och tänker nu plocka in mer undervisning om EU i kursplanen. Gymnasieböckerna lär peka på EU som ett internationellt samarbete. Men naturligtvis påpekar en miljöparti-talesman att visst behövs det mer undervisning om EU men den ska vara kritisk.
Men hallå där. Vi är faktiskt en del av EU och har varit i över tio år. Antingen vi vill det eller inte.
Och självklart är det rätt att skolan undervisar mer om EU. På ett sakligt sätt.
Sedan finns det saker där jag tycker att EU inte ska lägga sig i. Och jordbrukspolitiken behöver en rejäl omarbetning. Men vi är med och ska vara med och påverka för att få förändringar. Dit kommer vi aldrig om diskussionen hela tiden handlar om vi ska vara med eller inte.
Nog för nu.
onsdag 24 oktober 2007
Nyttig mat och lite till
Skönt med en dag långt borta från datorn. Ögonen har fått lite vila. Men en intressant dag med exempelvis besök på Compass tillsammans med Johan Pehrson (fp), gruppledare i riksdagen. Compass är en verksamhet som drivs av Vuxenskolan där personer som har en bit kvar att komma ut på arbetsmarknaden får arbetsträna mm.
Men världen har inte stått stilla. Även om många rubriker är desamma som i morse.
En nyhet, som egentligen inte är en nyhet, är att ickerökares hälsa har förbättrats avsevärt efter rökstopp på krogen. (DN)Idag kan man gå in på en pub eller en restaurang utan att få svidande ögon och andningssvårigheter. Skillnaden märkte jag i somras när jag var i Österrike och hade "after walking" i ett rum fullt med rökande danskar. Jag känner mig riktigt stolt när jag vet att jag varit med och fattat detta beslut.
Mer bra för hälsan. Fullkorn är bra för hjärtat. (SvD) Häromdagen hade en studie gjorts med kvinnor om vad som är bra för hjärtat för dessa. Frukt, grön, motion och lite vin är bra. Den här gången har studien gjorts på bara män. Men det gäller säkert även för kvinnor. Jag äter inte flingor till frukost men lite fullkorn får jag nog i mig ändå.
Dessutom ska det bli enklare från och med nästa år att äta nyttig mat på restauranger. Regeringen satsar 2,2 miljoner för att starta en ny nyckelhålsorganisation. (SvD)
Säga vad man vill men det saknas inte råd om vad man ska stoppa i munnen.
Så till dagens ungdomsvåld
Inte utan att jag påminns om en gammal visa som handlade om de som gick till Tegelbacken för att skipa rätt. De använde också knogjärn och påkar. Precis som dagens ungdom som träffas för att göra upp. (DN, SvD) Med tanke på visan så är slagsmål inget nytt. Drängarna på landet hade också sina slagsmål på lördagskvällarna. Det kan vi läsa om till och med i barnböcker.
Skillnaden tror jag är förr slutade slagsmålen i tid och man slogs för någon sak eller kanske kvinna. Nu slåss man bara för slagsmålets egen skull och dessutom går man mycket längre än förr. Sparkar till medvetslöshet. Om ungdomsvåld har jag bland annat skrivit tidigare här och här.
Nu är det nog sovdags. Jag måste upp tidigt och lämna bilen.
Skolval och bränder
Först dagens väderrapport. Verkar bli klart och kallt även idag. Tittar jag ut genom fönstret så är björken utanför glittrande när solens första strålar träffar rimfrosten.
Till något mindre vackert. Måste städa bilen så jag kan lämna in den på service i morgon.
Får väl sno på om jag ska hinna före lunch med både det och en hel del annat. Innan jag lyssnar på folkpartiet gruppledare i riksdagen Johan Pehrson och dessutom far runt lite med honom på studiebesök.
Det är nog bra att mina ögon får lite vila från datorn idag.
Men några kommentarer hinner jag nog med.
Det är bra att man tagit fram riktlinjer för hur marknadsföringen inför valet till gymnasieskola ska se ut. (SvD)Jag håller med utbildningsminister Jan Björklund att det är oseriöst när man lockar med resor och dyra prylar för att få kanske redan villrådiga elever att välja skola.
Är man osäker på vad man vill är det lätt att falla offer för fina löften. Det blir det som blir avgörande i stället för vad man borde välja efter intresse och läggning. Hur kvalitén är kommer också i bakgrunden.
Mycket handlar annars om bränder i dagens nyhetsflod.
Mardrömmen i Kalifornien fortsätter. Närmare en miljon människor är på flykt och fyra har hittills dött med anledning av bränderna där. (SvD, DN)
Den fråga man ställer sig är självklart. Är det på grund av klimatförändringarna eller är det något naturligt. Det har tydligen regnat betydligt mindre i år än tidigare. Och är det här något som kommer att hända i än högre utsträckning i framtiden. Med stora mängder av människor som måste fly från hus och hem. Inget alls omöjligt scenario.
Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger, förre filmhjälten, får nu uppleva en skräckscen i verkligheten.
Verkligt oroväckande är deltidsbrandmännens varsel om att vägra släcka bränder i kommunala byggnader om inte deras krav om bland annat bättre sjukförsäkringar uppfylls. (SvD, DN) Förhoppningsvis blir det en lösning. Annars måste väl detta vara en i allra högsta grad samhällsfarlig strejk. Fritt fram för alla som inte gillar något kommunen gjort att gå ut och tända på. Och lyckas. Men bara tanken på vad som kan hända visar vilken viktig yrkeskår deltidsbrandmännen är.
Civiläktenskap och Hemtexreor
Annars har jag varit nästan klistrad framför datorn med Office 2007. Förutom en liten promenad i en underbar höstdag med sol och blå himmel.
Några kommentarer bara innan sängdags.
Det diskuteras flitigt nu om vigselrättens vara eller inte vara inom kyrkan. (DN)
Min ståndpunkt är helt klar sedan länge. Inför civiläktenskap som gäller även homosexuella och sedan kan de som vill få sitt äktenskap välsignat inom någon kyrka eller annat trossamfund efteråt. Då kan man inte tvinga någon att förrätta vigsel som inte vill det och därigenom kan man få ett stopp på alla uppslitande diskussioner. Jag har bara sett bilden i Aftonbladet om kampanjen som pågår om att stoppa könsneutrala äktenskap. Men den måste kännas som ett hån mot inte bara alla homosexuella utan också mot alla ensamstående föräldrar.
Göran Perssons nya bok diskuteras också. (SvD) Han fortsätter i samma still som tidigare att skylla ifrån sig. Den här gången är det bland annat Pär Nuders fel och som han inte orkade köra över. (SvD) Ska bli intressant att se om tjatet kring Persson denna gång blir lika stort som det blev kring TV-serien. Det finns inte många bloggar och vad jag kan se finns inte nyheten längre kvar på DN.se:s första sida. Inte heller verkar det vara många på SvD:s enkät som tänker läsa boken.
Till sist kan jag bara hålla med om att Hemtex reor är vilseledande. (DN)Jag tror inte jag gått förbi Hemtex-butiken i Borås en gång utan att de haft rea. Det är väl bättre att de använder argumentet att de alltid har låga priser. För det är ju det det är frågan om. Sedan tycker jag de har en del bra grejer men att alltid låtsas som att det är rea tror jag de själva förlorar på.
Sängdags.
tisdag 23 oktober 2007
Klimat och sprit
Vilken underbar morgon. Kall visserligen men från mitt fönster ser jag solen lysa på granarna. Det går inte att komma ifrån att solens strålar bidrar till ett bättre humör.
Har beställt service på bilen. Känns bra att få den fixad så jag inte råkar ut för fler kokningar i Göteborgsköerna.
Jag önskar jag inte behövde ta bilen för att komma till Göteborg. Bland annat med tanke på klimatet. Engelska forskare har nu kommit fram till att världen värms upp ännu snabbare än vad FN:s klimatpanel räknat med. (DN, SvD) Koldioxidhalterna växer mycket snabbare än man förutsett. Orsaken tror man är ökad förbränning av fossila bränslen i ineffektiva anläggningar. I klartext kolkraftverk i Kina och Indien. Men inte ens det räcker. Jorden tar inte åt sig koldioxid i samma omfattning som tidigare. Svenska forskare menar dock att studien har pågått för få år och att det finns andra forskningar som pekar åt annat håll. Och att man därför inte kan dra några slutsatser. Oavsett hur fort utsläppen sker så är det ändå viktigt att ta klimathotet på allvar.
Det var länge sedan det kom någon ny studie vad som är bra eller inte för hälsan. Bland annat här har jag skrivit om detta.
Idag skriver dock DN om en svensk studie om hur kvinnor kan undvika hjärtinfarkt. Genom att äta grönsaker, frukt, fisk och dricka ett halvt glas rödvin varje dag och motionera så minskar risken för hjärtinfarkt rejält. Enligt tidigare rön så är det särskilt fet fisk som lax som är bra. Får väl bli lite bättre på att äta fisk. Men det övriga klarar jag nog.
Så vill då mina gamla kollegor i skatteutskottet höja spritskatten. (SvD) Visst kan jag förstå att man vill ge tullen mer pengar för att den ska få fatt på smugglarna. Men risken finns med höjd spritskatt att även smugglingen av sprit ökar.
Tull och polis borde få tillräckligt med pengar ändå för att bekämpa den illegala handeln. Det är en oerhört viktig fråga som också hänger samman med ungdomsvåldet. I många fall är alkohol och droger inblandade. Kanske de flesta. Och då är bekämpandet av illegal försäljning av alkohol, antingen det är sprit, vin eller öl oerhört viktigt.
I detta sammanhang vill jag påminna om att vuxna måste föregå med gott exempel. Tycker vuxna att det är helt ok att köpa sprit från bakluckan av en bil. Så är det helt förståeligt att även unga gör det.
måndag 22 oktober 2007
Huliganer, barnmisshandel och Indien
Dagen blev inte helt som jag tänkt. Men det är inget ovanligt. Ett möte med gamla riksdagskollegor och kroppsterapeuters (de som ger massage och zonterapi bland annat) situation var idag i stället för som jag trodde i morgon.
I morgon har jag dock en blank dag så då ska jag kunna ägna mig helhjärtat åt Office 2007. Kanske nyttigt för min hälsa att slita mig från datorn en stund och ägna mig åt annat.
Kollade in dagens rubriker och förstod att fotbollshuliganerna i Stockholm var igång igen. (DN, SvD) Jag undrar vad de som håller på på detta vis har missat i sin barndom. Idag var de i alla fall på "rätt" plats. Det vill säga i Stockholm. Men som media tidigare rapporterat är detta inte alltid fallet. För mig är det fullständigt obegripligt att Öisare åker till Borås för att bråka med Örebroare vilket skedde i helgen. Men det måste väl vara för att ställa till bråk. Inte är det för fotbollens skull i alla fall. Mer av mina kommentarer finns här.
En annan rubrik som jag noterade är att allt fler barn blir misshandlade av sina föräldrar. (SvD)Mer eller mindre grovt. Och misshandeln finns i alla kategorier av föräldrar.
Jag kan förstå att föräldrar ibland av rädsla när deras barn utsätts för fara av något slag huggit tag i sitt barn för att dra undan barnet från faran. Men att slå ett barn för att det ska lära sig att så gör man inte är aldrig acceptabelt. Jag tror vi är många i min generation som utsatts för åtminstone en och annan örfil. För den skull behöver man inte ta igen det på kommande generation.
Sedan finns det annan form av barnmisshandel där man utsätter barn för psykisk misshandel. Det är inte heller acceptabelt.
Men självklart måste en vuxen sätta gränser men det går att göra även utan slag.
Till sist kan jag inte låta bli att kommentera den indiske politikern som blev dödad av en apflock.(SvD)
Under mitt första år i riksdagen fick jag möjlighet att tillsammans med fyra andra kvinnliga riksdagsledamöter besöka Indien och projekt med familjeplanering som RFSU stöttar där. Förutom att vi besökte slumområden och en by ute på landsbygden träffade vi en rad politiker från olika partier. Jag tror inte vi träffade den nu avlidne men flera av hans partikollegor från BJP, ett hindunationalistiskt parti. Dessa hade en mycket märklig syn på tillvaron. Det vi reagerade mest emot var detta partis syn på aids. Trots att det finns många aidssjuka i Indien så låtsades de att problemet inte fanns. Och en person menade att det var Guds sätt att ta hand om befolkningsfrågan.
Däremot var den nuvarande premiärministern Singh, då i opposition, mycket trevlig att prata med. Bland annat diskuterade vi jämställdhet.
Jag såg inga apor men många kor. Som inte heller får dödas.
På bilden barn i en by.
Huliganer och sverigedemokrater
Måndagsmorgon och en hel vecka framför. Mycket Office 2007 blir det den här veckan. Plus några möten. Längtar efter barnbarnen också.
Det är faktiskt riktigt praktiskt att skriva bloggen i Word 2007. Alla rättstavnings- och ångrafunktioner finns. Och autokorrigering. Det vill säga att när man stavar fel på vissa ord så rättas de till automatiskt.
Min flit framför datorn har dock fört med sig, förutom ögonen som svider lite för mycket, att jag nog fått ett "musfinger". Det vill säga det gör ont i mitt pekfinger efter för flitig musanvändning. Men det är väl bara att försöka använda fler kortkommandon. Skrev förresten ut kommandona för Word 2007 igår. Det var 25 A4-sidor.
Innan jag övergår till tabbar i Word måste jag väl kolla vad som hänt ute i stora vida världen.
Huliganbråk har förekommit på flera håll. Det mest märkliga är att det verkar inte längre hänga ihop med matcherna. Utan "anhängare" till olika klubbar träffas lite här och var och slåss. Det är så kallade firmor med slagsmålsvilliga personer, ofta med extremhögra åsikter. (DN) I Åstorp i Skåne gick det så långt att en person anhölls för försök till dråp. (DN, SvD) I Borås var det inte Elfsborgsanhängare som slogs utan hitresta Öisare och Örebroare.(BT) Elfsborg spelade mot Örebro. Nog om den matchen.
Det är en skrämmande utveckling att man tar fotbollen som förevändning för att få möjlighet att få ge utlopp för sin aggressivitet. Att en del personer i princip blir professionella slagskämpar. Långt från att vara hängiven supporter av sitt lag. Den här typen av huliganbråk är egentligen inte ett fotbollsproblem utan ett samhällsproblem. Som kräver en rad lösningar. Förmodligen är det personer med dåligt självförtroende och som inte blivit sedda varken hemma eller i skolan som tar till knytnävar och påkar, eller vad det nu är för vapen som används, för att bli bekräftade.
Skolan har en viktig uppgift att fylla. Inte bara med information utan också se till att elevernas behov av stöd och hjälp blir tillgodosedda så att de kan hävda sig med kunskaper i stället för med knytnävarna. Sedan finns hela räckan av förebyggande som jag skrivit många gånger tidigare. Bland annat att även kriminalitet i tidiga år leder till utredning och domstol. Och att dessa förövare får hjälp och stöd.
Det är viktigt att huliganer ställs inför rätta precis som de som greps för tre år sedan i samband med ett huliganbråk i Stockholm och som ska inför domstol idag. (DN)
Sedan kan konstateras att SvD sätter en något konstig rubrik på artikeln om sverigedemokraternas kommunpolitik. Att Sd har valt en mildare framtoning.
Vad finns det för milt i att utestänga ett antal människor från samhället och tala om att du ska åka hem i stället?
Det är precis vad man gör när man förbjuder barn att tala annat språk än svenska i skolan. Eller minimerar antalet tolkar. Eller bara ger kommunens information på svenska? (hur är det med minoritetsspråken vi har i Sverige förresten?) Och vill inrätta återvändningshandläggare och betala pengar för att personer ska återvända. Hur i hela världen ska barn som kanske inte fyllt sju år förvägras tala sitt hemspråk med ett äldre syskon. Vem ska övervaka. Ska det införas språkpoliser eller kameror som ska övervaka om någon talar något annat än svenska. Och hur ska människor få
en chans att komma in i samhället om de inte får information som de förstår. Och när de dessutom ska få utbildning och kunskaper anpassade efter behov i hemlandet som kan tillämpas efter återvändandet inte efter vad som behövs i det svenska samhället.
Budskapet är klart och tydligt. Invandrare "go home".
Det finns inte ett uns av förslag som ska bidra till att rätta till de problem som finns.
Självklart är språkutbildning viktigt både för barn och vuxna men det kommer alltid att finns tillfällen när det behövs hjälp att kommunicera. Och vi kommer att behöva de som finns här idag. Och fler därtill för att klara vår framtida försörjning. Även DN kommenterar Sd:s kommunprogram.
Nu till näringarna.
söndag 21 oktober 2007
Inkomstgaranti
Så kom den då. Insändaren i Borås tidning där jag beskrivs som att jag totalt skamlöst och utan och etik och moral skulle utnyttja skattebetalarnas pengar. Den som skriver påstår att jag på grund av alla fritidssysselsättningar inte skulle ha tid att arbeta eller söka arbete.
Jag förstår att när man inte har alla fakta, att mitt beteende kan synas omoraliskt och oetiskt. Jag skulle nog själv reagera så.
Men jag har målmedvetet jobbat för att återuppta mitt företag och börja utbilda i att använda datorprogram igen. Tyvärr är det inte så lätt när man varit borta i fyra år. Det går åt mycket tid till att plugga in program. Tid som jag inte kan fakturera någon. Och framförallt måste någon vilja ha mina tjänster. Kunderna sitter inte och väntar i fyra år.
Alternativet var att gå ut och söka jobb. Men det är inte lätt när man är 60 år. Även om man suttit i riksdagen. Och jag tycker att det jag håller på med är roligt. Ibland lite för roligt. Det blir sena nätter många gånger för att jag fastnat i något datorproblem som jag måste lösa.
Syftet med garantin är ju att man ska ha ett skyddsnät under en tid för att kunna komma tillbaka till arbetslivet. Jag tycker att jag använt min tid väl. Jag är tillbaka på banan som datalärare. Även om inte intäkterna har kommit förrän i slutet av perioden. Och jag därför inte kunnat dra av dem på min inkomstgaranti. Jag har enskild firma och kommer att lämna en noggrann redogörelse över mitt bokförda resultat och lämna tillbaka de pengar jag fått för mycket. Det har varit svårt att förutse hur mycket pengar jag skulle tjäna. Uppdragen kommer ofta med väldigt kort varsel.
Att vara företagare är en tillvaro med mycket osäkerhet. Många tror att bara för att man har ett företag så ramlar pengarna ner från himlen. Om det vore så väl så undrar jag varför inte alla startar företag. Men det är faktiskt hårt och envetet arbete som många gånger inte betalar sig särskilt bra.
Visst har jag några fritidssysselsättningar. Inklusive att vara fritidspolitiker. Och jag har en del att ta igen när det gäller att träffa vänner och barn och barnbarn. Sådant som inte hanns med när jag satt i riksdagen. Och var i tjänst 24 timmar om dygnet 365 dagar om året. Därmed inte sagt att jag inte tyckte att det var roligt och intressant att sitta i riksdagen.
Igen blir jag så trött på att försvara mig och det jag gör. I stället för att förbereda kurser och ut och jaga intäkter. Självklart hade jag velat ha fler uppdrag tidigare.
Och jag har inte bestämt reglerna. Och den 2 november måste jag försörja mig själv. Det ska bli riktigt skönt.
lördag 20 oktober 2007
Lördagsblandning
Skönt med sovmorgon efter en hektisk vecka. Igår kväll när jag kom hem orkade jag bara titta på TV. Det gäller att inse att jag inte är 25 längre. Men det är så mycket jag vill hinna med.
Men att vara fritidspolitiker och dessutom lära ut datorprogram går egentligen inte ihop. Man måste hela tiden läsa på för det händer ständigt nya saker. Att utbilda ska jag ju leva på och själva påläsningen ger ju inga intäkter. Direkt i alla fall.
Idag tänker jag i alla fall ta det lugnt. Tror jag. Förutom tennisen i eftermiddag. Och kanske en promenad ner till stan för att kolla vad hörselskadades riksförbund i Borås håller på med. Jag är ju revisor i föreningen. Och hörselskador är en fråga jag engagerat mig i. Över en miljon svenskar har hörselskador av något slag. Och fler lär det bli om vi inte uppmärksammar alla de risker som finns idag med höga volymer och buller.
Alltför många hörselskadade är också förtidspensionerade. Indirekt på grund av sin hörselskada. (SvD)
Hinner i lugn och ro studera dagens rubriker.
Först en kommentar kring faktumet att i USA döms barn till livstids fängelse. Det är fullkomligt oförståeligt hur detta kan förekomma. Visst är det viktigt att även barn som begår brott uppmärksammas och får framförallt stöd. Det är förmodligen det de behöver mest. De barn som begår brott har förmodligen inte fått något vuxenstöd tidigare. Men att placera barn i fängelse på livstid är aldrig acceptabelt. Inte i fängelse över huvud taget. (SvD)
Så är också sverigedemokraternas förslag till kommunalpolitiskt program uppe igen. (DN)Kommunalpolitiska program brukar vara kommunalt förankrade. Men ok. Det står att det är generella riktlinjer.
Många punkter är också mycket generella medan en del är mycket detaljerade. Många punkter tror jag nästan alla håller med om. Jag tror nog de flesta ställer upp på en skattefinansierad välfärd.
Men frågan är vilka som ska omfattas av den välfärden.
Riktlinjerna innehåller klart och tydligt i förtäckta ordalag att invandrare göre sig icke besvär att komma till Sverige. I synnerhet inte muslimer.
För det första vill sd att kommunen inför en återvandringshandläggare och att kommunen ska ge bidrag till dem som vill återvända till sina hemländer. Sedan när var detta en av kommunens kärnverksamheter? På ett annat ställe skriver sd i riktlinjerna att kommunen ska ägna sig åt kärnverksamheter.
Sedan vill man inte ha byggnader som avviker från västerländsk byggtradition. Det är väl moskéer som menas. Skriv det då.
Sd vill att kommunens information bara ska ges på svenska och det ska bara finnas begränsad tillgång till tolkar.
Hur i hela världen ska en person som inte förstår språket kunna komma snabbt in i samhället om han eller hon inte kan tillgodogöra sig väsentlig information.
Sedan tycker jag att det är viktigt att man lär sig svenska så snabbt som möjligt för att kunna arbeta och klara av en grundläggande tillvaro i landet. Men ibland behövs faktiskt hjälp för att förstå krångliga blanketter eller vad det nu kan vara. Hur många infödda svenskar skulle inte behöva hjälp för att förstå en del blanketter eller myndighetsskrivelser?
Sedan funderar jag lite över vad sd menar med att kommunen inte ska stödja invandrarföreningar som syftar till att bevara eller stödja invandrares ursprungliga kultur och identitet. Jag tror att invandrarföreningar som ges reell insyn och medinflytande många gånger bidrar till en bättre integration. Men det jag undrar över är om sd anser att det är fel att en person behåller sin ursprungliga identitet. Är det hjärntvättning som ska ske?
Sedan ställer jag mig frågan hur man ska kunna förbjuda att det talas annat än svenska i skolan.
Självklart är det viktigt att man talar svenska i skolan. Men ibland kanske det är viktigt att man får en sak förklarad av en kompis eller en lärare på sitt eget modersmål. Och ibland vill man uttrycka sig på ett sätt som man inte klarar av på sitt andra språk.
Det flesta kan ju engelska idag. Men när man vill prata riktigt "nära" med någon. Inte tar jag till engelska om personen i fråga har samma modersmål som jag själv. Nyanser går då förlorade.
Risken finns också att lärarna skulle bli något slags "språkpoliser" (eller skulle det anställas särskilda sådana) och det tror jag inte skulle vara bra för undervisningen i övrigt.
Det finns en hel del fler punkter att kommentera.
Jämställdhet är ingen fråga för sd till exempel.
Men jag slutar med att konstatera att det är samma gamla politik där man vill stänga ute människor som kommer från andra kulturer. Det finns inget i riktlinjerna som handlar om att göra det lättare att komma in i svenska samhället när man kommer hit. Det enda konkreta är att man ska ha en "utkastarhandläggare". Jag har blivit beskylld tidigare för att generalisera när jag skrivit att det enda sverigedemokraterna vill är att kasta ut alla invandrare. Men det står ju tydligt och klart att så är det.
PS. Promenaden till stan blev inte av. Men tennis ska det bli.
fredag 19 oktober 2007
Godmorgon
Efter en sen kommunfullmäktigekväll så är jag lite trött. Vi slutade kring elva i går kväll. En lite blandad tillställning. Men hinner inte kommentera den nu. Återkommer i kväll. Om jag orkar. Eller i morgon. Med det och annat. Nu ska jag köra dataåtkomstsidor så det ryker. Men först ska jag köra till Göteborg.
torsdag 18 oktober 2007
Viktiga och oviktiga nyheter
När jag tittar ut skiner solen och himlen är klarblå. Undrar om det håller i sig hela dagen. Måste nog bli en långpromenad i så fall.
Skönt att slippa bilköerna i Göteborg idag. Och få sova lite längre. Det har blivit sena nätter och tidiga morgnar. Igår gick dagen i ett. Först kurs i Göteborg. Bara hem och vända och fara till Ljung och Vuxenskolemöte.
Jag önskar jag kunde åka tåg till Göteborg. Men dit jag ska i Göteborg är det omöjligt. Om jag dessutom ska hinna med alla kvällsmöten. Och tåget är ju inte heller särskilt tillförlitligt. Och jag måste vara i tid till kursen.
Idag är det hemmaarbete i alla fall. Innan kommunfullmäktige.
Några sedvanliga kommentarer om dagens händelser först.
Av SvD:s lista på mest lästa artiklar att döma har det inte hänt särskilt mycket.
Det är inte nyheten att 70 % av alla unga under 18 år känner någon som utsatts för brott som lockar flest läsare. (SvD, DN)Det är en skrämmande hög siffra och mycket allvarligt. 40 % känner någon som hotat med kniv eller burit kniv.
En av fem känner ingen trygghet i skolan. Verkligen på tiden att frågan om ordning och arbetsro i skolan kommer högt på agendan.
Statistiken bygger på enkätsvar från drygt 1000 elever från årskurs fyra till årskurs tre i gymnasiet.
Viktigt är att barn som blivit utsatta för brott blir sedda. Att deras fall förs inför domstol även om det är en icke straffmyndig person som begått brottet. Så att eventuella skadestånd kan betalas ut. Och att förövarna också får sitt straff men också hjälp att komma ur sin kriminalitet.
Risken finns också alltid att om man själv blir brottsoffer så vill man ge igen och blir därmed själv förövare. Om man inte blir sedd och får upprättelse.
Sedan måste mycket göras för att förebygga brott.
Nej det är inte brott mot unga som lockar SvD:s läsare just nu utan bland annat en artikel om att en chef klockade de anställdas toalettbesöktid och drog av den tiden på deras julbonus. Detta hände i Österrike och historien slutade med att chefen fick sluta med sin nitiskhet efter en anmälan till Arbetsdomstolen.
Chefen hade nog inte läst artiklarna i SvD som handlade om vilka problem som uppstår om man inte har tid eller vågar gör sina naturliga behov i rätt tid. Bland annat den här.
Eller Ellen (vem är det) som gett bort en adopterad hund i gåva och fick bannor och grät ut i TV.
DN verkar ha problem med sin sajt och det kanske hade varit lika bra att jag inte överhuvudtaget kommit in på artikeln om senaste opinionsmätningen. (DN) Fortfarande leder oppositionen och fp gjorde ett litet kliv bakåt men är fortfarande tredje största parti. Men mycket hinner hända på de tre år som är kvar till valet. Och det är valresultatet 2010 som gäller.
onsdag 17 oktober 2007
Mörkare tider
Det är tidigt och mörkt ute. Tveklöst går vi mot mörkare tider. Men det är förstås bara drygt två månader tills det vänder igen. Får väl försöka stå ut.
Hinner nog skriva lite innan jag far till Göteborg och håller kurs för de stackarna som fick gå hem när jag inte kunde prata. Hoppas det går bättre idag. Det blir en lång dag. Sedan bär det av till Ljung med möte i Vuxenskolan.
Mörkare tider kan jag väl påstå att vi går till mötes även på andra sätt. Eller på ett sätt klarare. Sverigedemokraterna tar fram ett kommunalt handlingsprogram där de klart talar om att de är ett invandrarfientligt parti.
Enligt SvD så är det inte integration som är deras huvudbudskap. Det vill säga hur de som finns här i Sverige och kommit hit från andra länder snabbt ska komma in i samhället på ett bra sätt. Utan tvärtom. Det ska bli ännu svårare. Jag kan inte förstå att sd inte insett att vi lever i en värld som har blivit mycket mindre och där vi behöver varandra. Vi kommer att behöva arbetskraftsinvandring i en framtid.
Jag håller med om att integrationen idag inte har varit bra. Men jag tror inte den blir bättre med sverigedemokraternas trångsynthet där man inte hjälper till att släppa in.
Jag har inte hunnit läsa igenom sd:s förslag till program ordentligt men det som slår mig är att man har en punkt där man talar om djurskydd och hur viktigt det är att djur inte utsätts för onödigt lidande. Det håller jag i och för sig med om. Men var finns liknande skrivning om människor som flytt undan förföljelse och krig. Är det så att sd värnar djuren mer än människor.
Jag hinner inte utveckla mig mer nu men jag återkommer.
Det som är oerhört viktigt är att den planerade integrationsgruppen i Borås kommer igång. Genom sitt planerade handlingsprogram kan man väl säga att sd straffat ut sig själva. Jag tror inte att ett framtida integrationsprogram i Borås kommer att innehålla förslag till återvändandebidrag eller förbud mot att få tala annat än svenska i skolan. Men visst vore det intressant att få höra argumenten.
Jag tror det är synd att de informatörer som fanns tidigare som var ute på skolorna och talade om förståelse för andra kulturer försvann. Kanske dags att återinföra dem. Något för den planerade integrationsgruppen.
Och hur man än vänder och vrider på det så kommer det människor som flyr. Visst borde andra länder ta ett större ansvar. Men också inom Sverige måste vi vara solidariska. Det finns de kommuner som inte tar sitt ansvar och tar emot en enda flykting. De presenterar Migrationsverket idag på en lista. (DN)
Rätt eller fel att hänga ut dem? Det kan finnas skäl men vi kommer inte ifrån att det idag förekommer krig runt jordklotet. Jag tror att vem som helst av er som läser det här också skulle göra allt ni kan för att fly från bomber och terror. Inte minst för era barn. Och då måste vi som levt i fred så länge också ställa upp.
tisdag 16 oktober 2007
Tisdag i Borås med lite av varje
Vaknade alldeles för tidigt idag. Men blir jag för trött framåt eftermiddagen får jag väl lämna datorn och ta en liten tupplur. Fast jag betvivlar att det blir så. Men måste hålla ut ända till kvällen. Det är två möten på raken. Och i morgon är det kursen som blev inställd när jag inte kunde prata.
Värmepumpen som var lite krisig igår verkar ha klarat sig liksom SvD:s nya hemsideslayout. Denna har överlevt natten.
Nya nyheter är det dock.
Lite oroväckande är den om att fluor kan orsaka skelettcancer hos unga pojkar. (SvD)
Riskerna med även låga halter av fluor i dricksvatten är enligt amerikanska forskare inte tillräckligt utredda och de vill därför ha en utredning. Det är pojkar i åldern 6-8 år som löper störst risk att få cancer om de får i sig för mycket fluor. Risker finns även vid den i Sverige tillåtna halten med 1,5 milligram per liter vatten.
Med tanke på att barn även rekommenderas äta fluortabletter så är det viktigt att detta kommer i dagen. Det borde räcka med tandborstning.
Professor emeritus Arvid Carlsson vid Göteborgs universitet har skrivit på de amerikanska läkarnas upprop och han menar att en viss varning är på plats även om han inte vill för. Livsmedelsverket är dock ovetande om de nya rönen. Oroad blir även jag. Även om jag varken är pojke eller i riskåldern. Men när det gäller barn bör man vara på den absolut säkra sidan.
Fler larmrapporter.
I en studie konstaterar en internationell forskargrupp att det kan finnas en orsak mellan astman i vuxen ålder och rengöringssprejer. (SvD)Men detta samband måste bekräftas i ytterligare studier. Men det är inte omöjligt att det är sant. Men jag ligger nog inte i riskzonen.
Visserligen använder jag sprejer när jag städar men någon flitig användare är jag inte. Det vill säga jag städar inte i onödan.
Sedan håller jag med vår Europaminister Cecilia Malmström (fp) om att vi borde använda EU-flaggan betydligt mer för att visa att vi är en del av EU. (SvD)Det är självklart inte det allra viktigaste när det gäller EU-medlemskapet men det visar att vi hör ihop med övriga Europa. Vi måste börja bejaka detta och sluta prata om att vi måste gå ur. I stället borde kraften läggas på att diskutera hur vi kan påverka mer för att förbättra EU. För allt är inte bra.
Så är fastighetsskatten (eller var det nu en avgift) på tapeten igen. Idag presenterar Villaägarnas riksförbund och SCB en undersökning som visar att mer än 220 tusen fastighetsägare kommer att få betala mer än tidigare. (DN) Jag förstår inte hur det kunde gå så fel. Men det är klart när man inte rycker upp tanden med roten så blir det så. Så länge som taxeringsvärdena består och dessa påverkas av vad grannen säljer för och om huset ligger sjönära även om sjön bara är en igenvuxen å.
Att göra något åt fastighetsskatten var nödvändigt men frågan är om det blev rätt.
Men nu gör jag nog rätt som slutar skriva.
måndag 15 oktober 2007
Godis och integration
Där skulle man varit med. Jag som är alldeles för glad i godis. Men att äta godis för miljoner är nog inte så häslosamt. Undrar just vad de ska göra med allt godis. Äta upp det själva lär de nog inte kunna göra.
Hoppsan. Nu testar SvD nya layouten igen på nätet. Hoppas att det funkar nu. Jag tycker att den verkar bra. Men med datorer kan man ju aldrig lita på. De bråkar ju ibland. Det vet jag själv.
Sedan kan man fråga sig hur man kommit fram till att Sverige är bra på integration. (SvD)
Där finns åtskilligt mer att göra. På pappret kanske det ser bra ut men inte i praktiken. Fast visst finns det många som kommit från andra länder som kommit bra in i samhället.
Men som sagt det finns mer att göra. Att ta vara på den kompetens och kunskap som många har med sig från sina hemländer. Som vi får alldeles gratis utan kostnader för utbildning. Möjligtvis lite kompletteringar. Och det är brist på arbetskraft på många håll.
Det gäller att stimulera dem som kommer hit att flytta till dessa orter. Att tvinga tror jag inte är något bra sätt.
Det gäller att se möjligheterna och inte problemen. Det måste väl vara att göra i praktiken det som står i pappren. För på pappret är vi ju bra.
Aldrig rätt att döda någon
Någonstans måste det ha gått snett i det svenska rättsväsendet när insändare i min lokaltidning (BT) tycker att det är helt rätt att man tar saken i egna händer och går ut och skjuter på folk när man blir trakasserad. Likaså att man gör insamlingar till den som skjutit och dödat en ung pojke och skadat en annan svårt. (DN,DN2)
Självklart ska man inte behöva tåla vad som helst men när det går så här långt då har det gått fel, riktigt fel.
Det är aldrig rätt att skjuta på en människa annat än om man själv är hotad till livet. Även om jag inte vet alla detaljer så tror jag inte mannen som sköt var det.
Det har funnits varningar att det kommer att bli så här när samhället inte klarar av att upprätthålla ordningen. Att medborgarna tar saken i egna händer och bildar medborgargarden.
Regeringen måste ta dessa tendenser på fullaste allvar, vilket jag tror att den gör också, annars får vi ett laglöst samhälle. Jag tror inte vi vill ha ett nytt Vilda Västern.
När en vuxen beter sig på detta sätt, om än trött på trakasserierna, hur ska de unga veta att man inte gör så. Barn och unga gör ju som det vuxna gör.
Sedan tror jag precis som jag skrivit tidigare att man måste ha möjlighet att stävja ungdomars brottslighet mycket tidigare. Men det viktigaste arbetet är det förebyggande och där är det mycket som samspelar.
En bra skola där eleverna blir sedda och får den hjälp de behöver tidigt tror jag är en bra grund.
Skola och skola
Ibland undrar jag om jag är riktigt riktig. Det finns det väl i och för sig fler som undrar men att sitta en hel dag ända fram till klockan tolv på natten och köra Excel-övningar är väl inte riktigt normalt.
Innan jag kom in i riksdagen höll jag många Excel-kurser men under riksdagsåren blev det inte så mycket Excel och på fyra år glömmer man en del. Jag hade också glömt hur kul jag tycker det är. Förhoppningsvis blir det en del kurser nu så jag får nytta av helgens jobb. Det var väl syftet egentligen.
Ska bli spännande också att se om min värmepanna har återhämtat sig. Igår stod den på avfrostning hela dagen. Efter att ha satt på elpatronen så jag inte skulle frysa ihjäl eller bli av med varmvattnet så verkar även värmepumpen ha kommit igång. Kanske slipper ringa på service.
Om jag blickar ut från min egen lilla värld så finns det en del att kommentera.
Det förslag som utbildningsminister Jan Björklund(fp) presenterar idag om religiösa friskolor tycker jag är utmärkt. (DN, SvD)Skolorna måste följa läroplanen och all fundamentalism måste motverkas, oavsett var den finns. Och alla barn ska få en så objektiv utbildning som möjligt och möjlighet att själva avgöra vilken livsåskådning de vill tillhöra.
Reportaget om sekten Plymouth-brödernas skola i TV visade att undervisningen verkar vara långt ifrån objektiv. Där var det tillåtet att ge alternativa svar när det gäller hur världen skapats.
Att inte tillåta dolda bidrag är också ett bra förslag. Likaså att öka anslaget till oanmälda kontroller. Både när det gäller kommunala och fristående skolor.
Att kunna fortsätta driva en skola om Skolverket upptäcker stora missförhållanden är helt oacceptabelt. Det är möjligt idag. Därför är det bra att en skola kan tvingas stänga i väntan på utredning.
Det finns fördelar med att låta religiösa friskolor finnas kvar. De förslag som nu presenteras är ett bra steg mot att kunna hindra fundamentalism åtminstone i den obligatoriska skolan.
Sedan tycker jag personligen att skolavslutningar kan få hållas i kyrkan och Den blomstertid få sjungas. Inte heller tycker jag att det är fel att barnen i förskolan i Filipstad får besöka kyrkans julkrubba vid första advent. (SvD)
Att tala om varför julen firas i jultid kan väl inte vara fel. Julen är trots allt en stor högtid i vårt land. Det behöver inte betyda att man för den skull påverkar barnen. Religionskunskap i sig ska inte förbjudas. Även andra religioners högtider kan uppmärksammas, till exempel Ramadan.
Jag håller mig kvar i skolan.
I en artikel i DN rapporteras att elever i en del skolor tvingas ha hörselskydd på grund av ljudnivån. Det är helt oacceptabelt. Idag har mer än en miljon svenskar någon form av hörselskador. Färre lär det inte bli när många redan som barn utsätts för alltför höga ljudnivåer.
Här behövs åtgärder av olika slag. Mindre klasser. Mer arbetsro i klassrummen. Bättre lokaler. Jag förstår inte varför just barns arbetsmiljö ska vara eftersatt. Barnen är vår framtid.
Om hörselskador blir betraktade som en folkhälsofråga så skulle nog bullerproblemen tas på mycket större allvar. På folkpartiets landsmöte fick jag bifall till en motion om att vi måste se hörselskador som ett folkhälsoproblem.
söndag 14 oktober 2007
Tre år kvar till nästa val
Det är tur det inte är val idag även om det är roligt att folkpartiets siffror stadigt går uppåt i varje opinionsmätning. Dagens 8,4 i SIFO är högre än valresultatet och fp är återigen tredje största parti. Det som är trist är att alliansregeringen totalt ligger kvar på samma låga siffror som i september. (SvD, GP, DN)
Trots att regeringen visar resultat så tappar man väljarstöd. Jag måste väl hålla med om att det är en del tuffa beslut som fattats och som kanske gör att människor känner sig oroliga inför framtiden.
Hur många är det inte som tar ut allt negativt i förskott. Innan det har hänt. Jag kan nog räkna mig till dem. Även om jag försöker jobba bort det. Det är bättre att glädjas åt det man har just nu i stället för att oroa sig för morgondagen. Jag menar då inte att man bara ska leva för dagen. Men ta vara på den.
Åter till alliansregeringen. Jag tror att den varit för dålig på att tala om varför man fattat det eller det beslutet. Man har inte talat tillräckligt om att det är de som idag står utanför arbetsmarknaden helt och hållet som ska få en möjlighet att komma in. Inte bara värna dem som redan finns där.
Man har helt enkelt talat för mycket om siffror och för lite om visioner. Vad målet är med politiken? Vilket Sverige vi vill ha? Detta skriver också GP:s ledarsida om idag.
Sedan tror jag att den senaste tidens strul med Carnegie-affären och alla turer kring fastighetsavgiften (eller om det nu är en skatt) bidragit till att regeringen tappar väljare.
Men som sagt. Det är inte val idag och det gäller nu att regeringen skapar de här visionerna så att svenskarna återfår framtidstron.
Det känns trots allt betydligt stabilare med fyra allianspartier som strävar åt samma håll än de tre partier som står på andra sidan och leker två slår den tredje eller vad det nu är de håller på med. Det kanske var den andre slår den tredje och den förste och störste står vid sidan av och tittar på och avvaktar resultatet.
Barn i världen och i Sverige
Även i gårkväll tittade jag på programmet för Världens Barn. Det handlade igen om barnsoldater och barn som inte får gå i skola för att de måste försörja sig och sina syskon i stället.
Det framhölls hur viktigt det är att barn får gå i skola. Kunskap innebär så mycket. Inte minst för att få veta hur man ska hålla HIV/aids borta som idag är ett stort hot i Afrika och på andra håll i världen.
Svenska folket samlade in 82 miljoner kronor. Ca 10 kronor per invånare. Egentligen inte mycket men ändå kommer ett stort antal barn att få ett bättre liv och kanske möjlighet att gå i skolan.
Men vi kanske ska sopa rent framför vår egen dörr och låta gömda flyktingbarn gå i skola här i Sverige. Det kräver nu Rädda barnen. (SvD)
Mycket har gjorts för att göra asylprövningen mer rättssäker. Till exempel med migrationsdomstolar och möjlighet att där själv få framföra sin sak, vilket inte fanns möjlighet till tidigare. Det är vanligare att de sökande får rätt i migrationsdomstolen efter att ha överklagat beslutet än det var tidigare med utlänningsnämnden. Även om man borde börja fundera om alltför många ärenden bifalls i Migrationsdomstolen. Om allt gått rättssäkert till borde ju dessa redan ha bifallits i Migrationsverkets prövning.
Många av de som idag lever gömda har fått sin sak prövad enligt det gamla systemet som av de allra flesta inte ansågs särskilt rättssäkert. Det var därför man gjorde förändringar. Även i den gamla lagstiftningen fanns det med att man skulle se till barnens bästa och att även barn skulle höras. Detta har man glömt bort nästan totalt. År efter år har migrationsverket sagt att personal ska utbildas för att höra barn men lite har gjorts. Och barnen själva har inte fått komma till tals.
Jag tror ingen gömmer sig för att han eller hon tycker att det är roligt. Det är av rädsla för vad som kommer att hända när de återvänder. Kanske främst för barnens situation. Har man en tonårsdotter är man till exempel rädd att hon ska bli bortrövad och hamna som sexslav.
Att leva som gömd är ingen dans på rosor. Man lever i ständig skräck för att bli upptäckt. Man är hänvisad till andra människors välvilja. Men man väljer detta i stället för att återvända. Inför återvändandet är skräcken ännu större.
Men som vanligt så är det barnen som far mest illa. Det minsta man kan göra för barnen som lever gömda är att de får gå till skolan och dels få kunskaper men också få en någorlunda normal tillvaro. Trots allt är det inte de som beslutat att de ska gå under jorden.
Folkpartiet tog ett beslut på sitt landsmöte att de gömda barnen ska få gå i skolan. Det var ett klokt beslut. De här barnen finns faktiskt i vårt land och oavsett vad som händer dem i en framtid så är kunskap A och O.
Om de återvänder till sitt hemland har de fått med sig kunskap som de kanske kan använda där för att medverka till att situationen för människorna där förbättras. Och på så sätt situationen i världen.
Det vi inte får glömma bort är att vi bor i ett land där vi har frihet att tycka och tänka vad vi vill. De allra flesta har mat för dagen och tak över huvudet. I dagarna kan den som är sugen på choklad och bor i Stockholm gå på chokladfestival. Vi lever många gånger ett liv i lyx när barn i andra delar av världen måste arbeta för att överleva.
När man inte klarar sig själv finns det ett samhälle som rycker in och stöttar.
Därmed inte sagt att allt är jättebra och det finns mycket som kunde vara bättre ni vårt samhälle. Men jag menar om man ser i relation till hur det ser ut på andra håll.
Framför allt måste vi låta barn vara barn oavsett vilka de är och varifrån de kommer. Det är trots allt de som ska ta över vår sargade jord en dag.
Det minsta vi kan göra är att låta alla barn som finns i Sverige idag få gå i skolan.
PS. Jag missunnar ingen att gå på chokladfestival. Om jag hade befunnit mig i Stockholm hade nog jag gått dit också.
lördag 13 oktober 2007
Lördagseftermiddag framför datorn
Det blev inget trädgårdsarbete. Det var för kallt. Kanske det blir varmare i morgon. Även om det sägs att man inte ska skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag så gör jag det i alla fall.
Så det blev lite dator i alla fall.
Igår kväll blev jag ratad av datorn ett antal gånger. Ja, jag ringde in på tävlingarna på Världens barn. Varje gång fick jag svaret. Den här gången valde inte datorn dig. Men barn i världen fick något bättre tack vare mina telefonsamtal.
Vilka fruktansvärda förhållanden en del barn lever i, i olika delar av världen. Många inslag visades i gårdagens TV-program. Barn som inte får vara barn. Flickor som säljs till sexindustrin och barn som blir soldater. De pengar som samlas in ger lindring till några av alla barn. Här är SVT:s hemsida där allt finns om insamlingen.
Men det är inte bara ute i stora vida världen det sker övergrepp mot barn. En man i Uddevalla har under ett antal år förgripit sig på sin styvdotter. Hundratals gånger och förmodligen började övergreppen redan när flickan var sex år. Nu är flickan 15. (SvD)
Jag har så svårt att förstå att en frisk människa kan begå sådana illdåd mot ett värnlöst barn som befinner sig i beroende ställning.
Det börjar hända alltför ofta att barn utsätts för övergrepp. Enligt brottsförebyggande rådet har anmälningarna ökat de senaste decennierna. Jag tror vi alla måste hjälpas åt för att upptäcka om något är galet. Men samtidigt är det väldigt svåra och känsliga frågor där det ofta är svårt att få fram bevis. Det får inte bli så att män oskyldigt anklagas för övergrepp och blir straffade för det.
Unga kan råka illa ut på andra sätt också. Till exempel genom att ta så kallade SMS-lån där man får pengarna på en kvart. Men som man sedan har svårt att betala tillbaka.
Fram till halvårsskiftet hade kronofogden fått in nästan 5000 krav om betalningsförelägganden på sådana lån. Förmodligen vet inte de som tar lånen vad som händer om man inte kan betala. En betalningsanmärkning innebär att man inte kan få andra lån eller ens skaffa telefonabonnemang. Hela livet i framtiden kan bli spolierat på grund av att man snabbt måste ha en innepryl eller vad det nu är dessa snabba pengar går till.
Det är bra att konsumentverket och kronofogden nu går ut med en enkät på ungdomssajten Playahead för att få veta varför ungdomar tar sådana här snabba lån. (DN)
Måste också bara skriva några ord om alkolås igen. I en artikel i DN beskrivs alkolåsen som jobbiga och krångliga. Det kanske är så. Men det är väl inte bättre att det varje dag kör omkring uppskattningsvis 16000 bilförare som är påverkade av alkohol på våra vägar. Det måste väl gå att förbättra alkolåsen så att de blir mer hanterliga.
Jag tror att det är viljan som saknas. Det vittnar en tjänstebilskonsult om. Han avråder företag från att köpa bilar med alkolås. Han använder argument som att det kostar pengar som man inte får tillbaka när man ska sälja tjänstebilen efter några år. (DN)
Han drar också fram argument som att företag måste ta fram en policy om en anställd blåser "rött" flera gånger. Jag kan inte förstå den argumentationen. Är det bättre för företaget att en anställd sätter sig i bilen med alkohol i blodet och kanske råkar köra ihjäl någon? Lite drastiskt uttryckt.
Få se var det landar. En början är väl i alla fall att förmånsbeskattningen försvinner på alkolås. En fråga som jag nog var först med att lyfta i riksdagen.
Lördag i stort och smått
Skönt att vakna utvilad till ett nystädat hus. Det kändes dock att det blivit kallare ute. Hösten är onekligen här. Kanske dags att sätta på elementen lite och ta på varma tröjan.
Liten miss att jag inte hade någon Kalles kaviar hemma till frukostägget och att Borås Tidning haft problem så den kom inte i brevlådan som vanligt utan jag får åka och hämta den.
Men skönt ändå med en dag utan något planerat. Kanske lite höstträdgårdsarbete. Kan väl inte helt hålla mig borta från datorn. Fast ögonen borde få vila. De är lite trötta.
Hålla mig borta från skrivandet kan jag dock inte.
Dagens rubriker i nyhetsmedia handlar som vanligt om stort och smått. Men det kanske beror på vilka intressen man har vad man tycker är stort och smått.
För min del struntar jag fullständigt i om Mikael Persbrandt slutar på Dramaten eller inte. (DN, SvD)
Däremot skriver Birgitta Ohlsson en viktig artikel på DN-debatt. Att den svenska regeringen måste ta ställning om den ska delta i ett möte mellan EU och Afrikanska unionen om Zimbabwes diktator Mugabe deltar. Jag är i de flesta fall skeptisk mot bojkotter. Det är ofta folket som blir mest lidande. Men i detta fall är jag av samma uppfattning som Birgitta att statsministern borde utebli på samma sätt som Storbritanniens Gordon Brown.
Det vore en markering att vi i Sverige inte tolererar diktatorer och despoter som förtrycker sitt folk och inte bryr sig om mänskliga rättigheter. Sedan är det viktigt att diskussionen mellan EU och Afrikanska unionen blir av.
En annan oroshärd är Irak. Flyktingströmmen är stor. För att underlätta mottagandet har Migrationsverket infört en snabbprocess för dem som man snabbt kan se har skäl att få stanna. (DN)Vilket är de flesta (95 %)trots att man infört kravet att man måste visa att man är personligt förföljd.
Enligt Migrationsverkschefen Dan Eliasson har de flesta klara identiteter och trovärdiga berättelser.
Alltså har de allra flesta asylskäl som kommer hit från Irak. Så argumentet att det bara är lycksökare som kommer hit håller inte.
Det är bra att man handlägger ärendena snabbt så de som får stanna snabbt kan komma in i samhället. Men detta ställer också krav på mottagandet. Om detta skrev jag i gårdagens blogg. Det finns orter som skriker efter arbetskraft.
Sedan tycker jag, i likhet med många andra, att Sverige inte ensamt ska ta emot flyende irakier. Större press måste sättas på övriga EU. Och rimligtvis borde de länder som varit med och ställt till det där borta ta ett större ansvar.
Fast om man läser en artikel i SvD så går inte heller Sverige fria från skuld eftersom vi levererat granater till USA:s armé. Granaten har sylvassa pilar som flyger iväg när granaten avlossas. All ammunition är av ondo men denna typ är ännu värre.
Granaten är utvecklad primärt för USA:s armé. Vilket i princip är emot riksdagens beslut om vapenexport. Läs mer i Sydsvenskan.
Nog för nu. Solen som fanns i morse är borta. Men jag börjar väl med att åka och hämta den uteblivna tidningen. Så får jag se vad det blir med resten av dagen.
fredag 12 oktober 2007
Klimatvarning ger fredspris
Kan inte förstå varför det är roligare att skriva än att städa. Men samtidigt är det skönt att ta det lite lugnt efter två hektiska veckor som dessutom föregicks av tappandet av rösten.
Något Nobelpris i städning lär jag aldrig få. Annars duggar Nobelprisen tätt i dessa dagar.
Att utse Al Gore och FN:s klimatpanel till fredspriset känns helt rätt i dessa tider när hotet om en överhettning av vår jord är överhängande. (SvD, DN)
Om klimatet förändras riskerar delar av jordens befolkning att bli utan mat och drivas på flykt. Och därmed riskerar också strider om mark att uppstå. Fattigdom och matbrist bidrar till att krig startar.
Så att ge fredspriset till dem som fört upp klimathotet på agendan är riktigt.
Fast än så länge är det mycket prat och lite action. Det behövs mer av den sistnämnda varan. Men förhoppningsvis bidrar Nobelpriset till att det blir ännu mer fokus på klimatet.
Ungdomsvåld, flyktingmottagande och muttårta
Det blev ingen bostadsrättsförening igår kväll. Av 56 var det bara 17 som ville köpa sitt parhus. Någon ville att det skulle bli bostadsrättsförening, så att det blev en annan ägare, men själv stanna kvar som hyresgäst. Visst om det var några få hade det varit helt ok. Men att ha 39 hyresgäster och 17 med i föreningen är ju inte särskilt realistiskt.
Trist att det blev så. Vi i den självpåtagna styrelsen och HSB har ändå lagt ner en del jobb och vi hade pressat priset en hel del gentemot utgångsläget. Men så är det när man har med storbolag som Acta, som är ägare, att göra. Som inte har en aning om hur prisläget är i Borås. Men hade ägarna skött underhåll på ett bättre sätt kanske läget varit ett annat.
Nog om det. Jag ska i alla fall idag se till att det blir underhållet inomhus idag. Den senaste tiden har det bara varit ut och in i huset och när jag varit hemma har jag mest suttit framför datorn. Det känns faktiskt i ögonen. Och i går var jag ganska trött. Skönt att få en andhämtning idag.
Men jag måste nog skriva av mig lite först.
Ungdomsvåld
Helgens händelser där en 15-årig pojke skjutits till döds med ett hagelgevär och en 16-åring misshandlats av jämnåriga fyller fortfarande förstasidorna.
När det gäller dödsskjutningen så kommer det fram att förmodligen har inte samhället, socialförvaltning, polis och skola, gjort tillräckligt. (DN)
Eller kanske hellre inte haft möjlighet att göra tillräckligt kraftfulla åtgärder. Den kille som klarade livet men blev skadad har varit känd i flera år för sitt kriminella beteende men samhället har inte lyckats stävja det. Han har inte gjort tillräckligt allvarliga saker för att bli omhändertagen. Men har skyddstillsyn. Han hade dock åtalats för ofredande av familjen men denna lades ned.
Hade samhället tagit itu med killens problem redan från början kanske det hade sett annorlunda ut idag. Tyvärr tenderar brotten att gå allt längre ner i åldrarna och då måste också lagstiftning och annat hänga med. Kanske inte så att straffrättsålderns ska sänkas men brotten måste utredas och även kunna hamna inför domstol även om den skyldige är under 15 år.
Sedan försvarar det definitivt inte mannen som gick ut och sköt med hagelgevär. Även om man känner sig kränkt så kan det inte vara rätt att ta fram bössan även om inte avsikten var att döda. Jag kan inte tänka att ungdomarna försökte köra på mannen och döda honom med mopederna. Så det var inte i nödvärn. Och hade mannen inte haft ett vapen hemma hade det aldrig skett. Det är så att tillgång ger möjlighet.
Jag tycker att det är en fruktansvärd handling som de unga som misshandlade en annan ung människa till döds begick. Men jag tycker också att det är fruktansvärt att deras familjer också hotas så allvarligt att de måste lämna sitt hem. (DN, SvD)Och att förövarna också hängs ut med namn och hot på nätet. Att möta våld med våld löser inget. Och att vi har ett rättsväsende som ska stå för rättsskipningen tillhör demokratin. Det är inte medborgarna som ska döma ut straff. Då närmar vi oss anarki. Privata vendettor tror jag inte vi vill ha i Sverige.
Det känns bra att många på flera platser i landet tänker gå ut och manifestera mot ungdomsvåld. Såvitt jag vet är inget planerat i Borås.
Flyktingmottagning
Som jag skrivit tidigare så håller jag med dem som tycker att flyktingmottagningen, både mottagande av asylsökande och mottagande av dem som fått uppehållstillstånd, behöver spridas över landet. Det är ohållbart med fler flyktingar i redan invandrartäta stadsdelar.
Jag är däremot emot tvång. Det är människor det handlar om och som med rätt vägledning kan fatta egna beslut. De har ju faktiskt redan fattat sitt livs största beslut: att bryta upp och lämna sitt hemland och nära och kära.
Jag förstår om de vill ha nära till eventuella släktingar eller vänner. Men jag tror också att de allra flesta tycker att det är viktigt att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Det finns orter som skriker efter arbetskraft. Varför inte försöka matcha dem som kommer som asylsökande med dessa jobb? Kanske lite administration i början men jag tror att vinsten blir stor i sista ändan. Fast det förutsätter att de som får ett jobb också kan få stanna som arbetskraftsinvandrare om det visar sig att de saknar asylskäl. Fast det är väl till arbetskraftsinvandring vi vill komma.
Till sist innan jag övergår till dammsugaren.
Mutor
Mutor är alltid ett aktuellt ämne. Idag skriver SvD om en polis som lovade en student att det skulle gå lättare att få tillbaka sin stulna trombon om de yngre poliserna bjöds på smörgåstårta. Studenten fick tillbaka sin trombon och köpte en smörgåstårta, som i och för sig aldrig hämtades ut. Dock dök tårtan upp när studenten vid rättegången mot tjuven krävt ersättning för tårtan.
Med därpå följande rättegång mot polisen som fick böta och betala rättegångskostnader.
Jag håller med SvD:s ledare att det egentligen är en struntsak men samtidigt är det viktigt att hålla borta allt vad som kan räknas som mutor från det offentliga. Gränsen är dock inte alltid lätt att dra. I det här fallet var det solklart. Det utlovades bättre utredning om man fick en smörgåstårta.
Sedan att den aldrig åts upp är en annan sak.
Nu får jag nog sätta igång med städeriet.
torsdag 11 oktober 2007
Torsdagsmorgon
Har ju hittat möjligheten att skriva mina blogginlägg i Word 2007. Tyvärr har jag inte hittat hur jag lägger in bilder men det löser sig ändå när det behövs. Jag kan ju använda det gamla vanliga då. Fast jag får väl kolla upp hur jag gör även från Word. Det viktiga är att jag både lär mig hur Word 2007 fungerar samtidigt som jag skriver mina blogginlägg. Förenar nytta med nöje så att säga. Och så har alla funktioner som rättar till när jag stavar fel och skriver två stora bokstäver i början av ett ord.
Denna dag blir intensiv. Först kurs i Göteborg och sedan möte inför eventuellt bildande av bostadsrättsförening. Får se hur det går. Hoppas vi slipper snön här i alla fall. Det verkar som om den skulle kunna falla rätt långt ner i Sverige. (DN) Det är lite för tidigt ännu med snö. Och i helgen var det ju nästan sommar. Jag har inte hunnit sätta på vinterdäcken ännu. Jag har inte heller bestämt mig om jag ska byta ut mina dubbar mot vanliga vinterdäck. För att värna miljön. Fast om dubbdäcken fortfarande är ok får de nog hänga med en vinter till. På något sätt känner jag mig tryggare med dubbar.
När jag är inne på området trafik. Sverige är ett av få länder inom EU där antalet trafikdöda ökar. (DN, SvD) Det är skrämmande och jag tror att det behövs många åtgärder. Bättre vägunderhåll. Fler drogtester oavsett om det finns misstanke eller ej för att möta allt fler drogpåverkade i trafiken. Alkolås i alla nya bilar. Obligatorisk handsfree till mobiltelefoner vid bilkörning.
Nu måste jag nog skynda mig. Kan bara konstatera att SvD:s första sida just nu handlar mest om mord. Vart är världen på väg.
PS. Kan bara berätta att mitt lilla nyfödda barnbarn var så gulligt
onsdag 10 oktober 2007
Händer på andra sidan Atlanten
Även om det som hände i Stockholm då en 16-åring misshandlades till döds inte alls är likt denna gärning. Så handlar ändå båda fallen om unga människor som tappat fotfästet och respekten för livet och gått över gränsen.
När skjutvapen används kan dock många kan drabbas på en gång. De liberala vapenlagarna för definitivt inget gott med sig. Lättheten att få tag på vapen bidrar säkert till att skjutning blir allt vanligare i USA.
Igen har också katolska kyrkan utmärkt sig. (SvD) Eller rättare sagt gjorde det för 30 år sedan, eftersom rättvisan nu har hunnit ikapp den präst i Argentina som gick den argentinska juntans ärenden. Som präst fick han förtroenden som han sedan överlämnade till juntan som i sin tur grep människor och torterade och dödade. Han ansågs medskyldig till ett antal mord och tortyrfall.
Till saken hör att den dömda prästen har fram till för fyra år sedan verkat som präst under falskt namn i Chile.
Den katolska kyrkan gör inte ens ett fördömande utan uttrycker bara sin smärta att en kyrkans man deltagit i sådan verksamhet.
Katolska kyrkan har mycket på sitt samvete. Förhoppningsvis bidrar den katolska kyrkan med något gott men ibland kan man undra. Häromdagen kunde vi läsa om hur kyrkan och påven ropar halleluja till att det styrande i Nicaragua har förbjudit aborter även om kvinnans liv är i fara. Vilket har medfört att cirka 80 kvinnor dött. Detta skrev jag om här.
I dag berättas i SvD att fattiga Nicaraguanska fiskare tjänar stora pengar på kokain som hamnar på stränderna efter det att smugglare kastat det i havet. Och som då kan nå sitt slutmål ändå. Och slumkåkar blir till fina hus och myndigheterna ser mer eller mindre mellan fingrarna på det.
Och katolska kyrkan förstås. Har också byggt om en kyrka med pengar från droghandeln.
Den som blir offret är alla de som brukar kokainet. Som riskerar att bli missbrukare och få sina liv förstörda.