torsdag 4 oktober 2007

Eftermiddagsversion

Idag har en 15-årig flicka stått inför rätta i Borås. Anledningen är att hon och tre andra misshandlade en 14-åring i flera timmar.
15-åringen var inte den mest aktiva men den enda som kan åtalas eftersom de andra är yngre än 15. Händelsen utspelade sig inte långt från där jag bor. I Fjärdingsparken, en fantastisk park dessutom som tyvärr används alldeles för lite. Till positiva saker.(SvD, BT)

Det är en fruktansvärd tragedi. Främst för flickan som blev misshandlad och tvingades äta rötter mm. Det är en tragedi även för de unga människor som begått brottet. Men det går inte att komma ifrån att det också är en tragedi för hela samhället att detta kan hända.

Att unga människor så fullständigt kan tappa bort all respekt för varandra. Vad har barnen själva varit utsatta för och var har samhället missat.

En annan nygammal nyhet är skatten på nätimporterad sprit. Enligt EU så måste det vara tillåtet att importera via nätet. Och skatteverket säger att man inte ska betala dubbel skatt. Men att lösa hur det ska gå till kommer att ta tid. Det pågår funderingar hur man ska undvika dubbel skatt vid nätimport. Men det kan ta upp till två år innan man fått fram en fungerande lösning. (DN)
Hittills har ca 7000 fått skattekrav på tidigare inköpt sprit. Säkert ingen uppskattad (!) faktura.

Den som är klok fortsätter nog att ta bilen eller någon charterbuss till Puttgarden i Tyskland eller någon annan prisvärd marknad och bär hem sin årsranson av sprit själv.

Man kan kanske rentutav ta tåget, en bit i alla fall. Nu ska SJ auktionera ut de sista biljetterna. Men bara mellan vissa sträckor. Inte från Borås. (DN, SvD)

Men det är klart. Om man får tag på en biljett för en krona från Göteborg och dessutom betalar resan till Herrljunga så kan det nog bli billigare än 95 kronor. Det belopp som man kan få betala för resa till Stockholm om man är ute i god tid och har tur.
Fast ska man vara säkrad på en resa så är det nog bäst att även i fortsättningen vara ute i god tid. Då kan man vara förvissad om plats och också i de flesta fall till en bra kostnad.

Ska nu ägna några timmar åt databas innan jag packar för tre dagar i Växjö och Vuxenskolans förbundsstämma.

7 kommentarer:

Barbaselo sa...

A-M Ekström skriver: Att unga människor så fullständigt kan tappa bort all respekt för varandra. Vad har barnen själva varit utsatta för och var har samhället missat..

Rent statistiskt så har dessa unga förövare en normal uppväxt, men vi får inte glömma bort att för varje dag som går, så ökar antalet ungdomar i Sverige som upplevt krig, och sett saker som varken du eller jag sett ens i våra värsta mardrömmar.

Om man tar i beaktande vad dessa sistnämnda ungdomar upplevt, så ter sig rot-ätande och spottdrickande som en bagatell.

Jag tycker själv att en hemsk handling har begåtts, men samhället måste ta ansvar för konsekvenserna av att blanda kulturer.

Jag har ingen aning om förövarnas status, och som jag inledde så har förövarna statistiskt sett - inte upplevt ett krig, men långt inne i mitt bakhuvud så gnager en tanke att det är lättare att hamna snett i samhället när man har upplevt gravt traumatiska händelser.

Anonym sa...

Tyvärr tror jag inte att alla som begår hemska handlingar själva har särskilt traumatiska upplevelser bakom sig.En del,men inte alla.En del saknar säkerligen många förutsättningar som krävs för att känna medlidande och empati.Sorgligt men sant,det finns känslokalla människor som haft priviligierade uppväxter.Själv har jag svårt att känna sympati med människor som slår i grupp mot en ensam person.Man borde nog känna medlidande med vad gärnings"männen" eventuellt genomgått,men jag tycker handlingen i sig är så vidrig att det inte är förlåtligt i vilket fall.

Anne-Marie Ekström sa...

Det är en avskyvärd handling. Det håller jag med om.
Jag tror ändå inte att människor föds onda.
Men självklart är det så att de barn, och vuxna också för den delen, som upplevt krig och sett människor runt omkring sig dödas, kanske till och med deras egen mamma eller pappa, tappar begreppen ibland.
Jag tror att vi måste jobba betydligt mer med bearbetning av traumatiska upplevelser för att inte det ska hända sådana här saker igen.
Men det gäller alla barn. Det finns många som idag lever med missbrukande föräldrar. Det finns barn som utnyttjas sexuellt av sina föräldrar. Det finns barn som psykiskt sjuka föräldrar.
Listan kan göras lång på barn som far illa.
Framförallt måste vi också se till de barn som själv är psykiskt sjuka.

JossiP sa...

Svenska barn och ungdomar har förhållandevis mycket tid för sig själva helt utan vuxensällskap. Det är helt naturligt att en halv-anarkistisk "flugornas herre -kultur" florerar. Negativt i sig självt och resulterar i unga vuxna med svag social kompetens. Det är annorlunda i länder där ungdomar tidigare tar del i arbetslivet eller skjutsas/eskorteras mer konsekvent av vuxna.

Folkomrostning Nu! sa...

Neurotica's kommentar ar grotsek men tyvarr typisk for svenskens tankande.

"Man borde nog känna medlidande med vad gärnings"männen" eventuellt genomgått,men jag tycker handlingen i sig är så vidrig att det inte är förlåtligt i vilket fall"

Jag tycker tvartom att man ska kanna medlidande med OFFRET inte med de som torterade den lilla flickan. Resonemanget visar en total avsaknad av empati for OFFREN. Rekord stort antal unga flickor begar sjalvmord i Sverige enligt nyheterna igar. Att vi redan har varldens hogsta sjalvmords siffror ar nagot ingen har forsokt komma tilratta med. 95% av unga tjejer ar radda att ga ut pa stan. Vem, nar, hur ska nagon borja ta itu med saken. Tortyr av barn ar minst lika allvarligt, om inte allvarligare, som tortyr av vuxna. Tonariga brottsligar maste domas som vuxna till mycket kannbara straff. Deras foraldrar maste domas till mycket kannbara skadestand. Sen behovs ytterligare 1000 atgarder, men man maste borja nagonstans.

Barbaselo sa...

Folkomrostning.nu (som visar flera tecken på att ha flytt Sverige - eller aldrig varit här)
är aningen kortsiktig, anser jag.

Och med det menar jag inte framåt i tiden, utan bakåt i tiden.
När det gäller ett brott, oavsett karaktär, så vill de många
enbart se till offrets lidande, och straffa förövaren.

Detta har jag full förståelse för. Men det hindrar inte att brottet
upprepas, med ny förövare och nytt brottsoffer.


En del andra, däribland jag, vill veta VARFÖR förövaren gjorde som
han/hon gjorde, så att det går att förhindra fler liknande brott
i framtiden.


Det är inte alls typiskt Svenskt att känna medlidande med gärningsmannen.
Men eftersom lagstiftaren bestämt att sexuella övergrepp på barn ger
GRAVA och allvarliga traumatiska skador för all framtid, så bör man ta reda
på en ung förövares uppväxt.

Poängen med mitt inlägg är att det går inte att göra något åt det som redan
skett, men det går däremot att försöka sig förstå på vad som ligger bakom
sådana här brott, och därefter försöka förhindra att det sker igen.

Jag tycker att alla skall straffas, som har begått felaktigheter. Oavsett ålder.
Dock skall självklart ett utdömt straff stå i relation till förövarens ålder,
helst enligt normalfördelningen (Se www.sv.wikipedia.org/Normalfördelning)

Men alla är vi inte lika. En del har Down's syndrom, andra har ADHD och andra Aspergers.
Det finns MASSOR med varianter av tillstånd där en människa har psykiska funktionsnedsättningar.

Dessa funktionsnedsättningar är inget som individen valt av fri vilja, till skillnad från droger
och alkohol, och bör tas i beaktande i domstolar.

Det FINNS INGEN som önskar sig få ADHD, så att han/hon därefter kan begå grymheter och
komma undan med lindrigare straff.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag håller med Barbaselo i det mesta. Det var tankar jag hade när jag skrev själva inlägget i bloggen men som jag inte hann utveckla då jag hade lite bråttom.

Självklart lider jag med offret. Men de som gör en sådan här illgärning behöver också hjälp på något sätt. Särskilt om man är ung. Ingen gör så här om man inte har någon form av problem.