torsdag 18 oktober 2007

Viktiga och oviktiga nyheter

När jag tittar ut skiner solen och himlen är klarblå. Undrar om det håller i sig hela dagen. Måste nog bli en långpromenad i så fall.

Skönt att slippa bilköerna i Göteborg idag. Och få sova lite längre. Det har blivit sena nätter och tidiga morgnar. Igår gick dagen i ett. Först kurs i Göteborg. Bara hem och vända och fara till Ljung och Vuxenskolemöte.
Jag önskar jag kunde åka tåg till Göteborg. Men dit jag ska i Göteborg är det omöjligt. Om jag dessutom ska hinna med alla kvällsmöten. Och tåget är ju inte heller särskilt tillförlitligt. Och jag måste vara i tid till kursen.

Idag är det hemmaarbete i alla fall. Innan kommunfullmäktige.

Några sedvanliga kommentarer om dagens händelser först.

Av SvD:s lista på mest lästa artiklar att döma har det inte hänt särskilt mycket.
Det är inte nyheten att 70 % av alla unga under 18 år känner någon som utsatts för brott som lockar flest läsare. (SvD, DN)Det är en skrämmande hög siffra och mycket allvarligt. 40 % känner någon som hotat med kniv eller burit kniv.
En av fem känner ingen trygghet i skolan. Verkligen på tiden att frågan om ordning och arbetsro i skolan kommer högt på agendan.
Statistiken bygger på enkätsvar från drygt 1000 elever från årskurs fyra till årskurs tre i gymnasiet.

Viktigt är att barn som blivit utsatta för brott blir sedda. Att deras fall förs inför domstol även om det är en icke straffmyndig person som begått brottet. Så att eventuella skadestånd kan betalas ut. Och att förövarna också får sitt straff men också hjälp att komma ur sin kriminalitet.

Risken finns också alltid att om man själv blir brottsoffer så vill man ge igen och blir därmed själv förövare. Om man inte blir sedd och får upprättelse.

Sedan måste mycket göras för att förebygga brott.

Nej det är inte brott mot unga som lockar SvD:s läsare just nu utan bland annat en artikel om att en chef klockade de anställdas toalettbesöktid och drog av den tiden på deras julbonus. Detta hände i Österrike och historien slutade med att chefen fick sluta med sin nitiskhet efter en anmälan till Arbetsdomstolen.

Chefen hade nog inte läst artiklarna i SvD som handlade om vilka problem som uppstår om man inte har tid eller vågar gör sina naturliga behov i rätt tid. Bland annat den här.

Eller Ellen (vem är det) som gett bort en adopterad hund i gåva och fick bannor och grät ut i TV.

DN verkar ha problem med sin sajt och det kanske hade varit lika bra att jag inte överhuvudtaget kommit in på artikeln om senaste opinionsmätningen. (DN) Fortfarande leder oppositionen och fp gjorde ett litet kliv bakåt men är fortfarande tredje största parti. Men mycket hinner hända på de tre år som är kvar till valet. Och det är valresultatet 2010 som gäller.

5 kommentarer:

Skuncke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anne-Marie Ekström sa...

tyckte det blev en helt ovidkommande diskussion. Därför har jag tagit bort alla inläggen.