torsdag 25 oktober 2007

Privata försäkringar och EU

Bilen inlämnad och fick på köpet en skön promenad hem i den kalla höstluften. För kallt är det. Få se hur mycket de hittar på bilen.

Innan jag går över till dagens datorövningar så finns det några saker jag måste kommentera.

Jag tycker inte om privata sjukförsäkringar för barn. (SvD) Gärna att det finns alternativt drivna vårdinrättningar och sjukhus men finansieringen ska vara gemensam. Särskilt när det gäller barn ska det inte vara plånboken som ska styra vem som ska få vård. Risken finns också att alla barn inte får teckna försäkring. Så är det ju när det gäller barnolycksfallsförsäkring. Barn som haft vissa sjukdomar får inte ta någon försäkring.

Jag kan förstå de föräldrar som känner sig frustrerade för att deras barn inte får den vård som de tycker att de borde få. Och att man tycker att visst har jag råd att betala för en bra vård.

Men det måste väl vara i andra ändan man ska ta tag i problemet. Se till så att alla barn får en bra sjukvård. Inte bara "mitt barn". Men detta är helt i linje med den allmänna egoistiska trenden i samhället. Risken finns att det kommer som ett brev på posten att de föräldrar som tar egna försäkringar efter en tid inte vill vara med och betala "dubbelt" utan kräver att få tillbaka sina skattepengar.

Den offentligt finansierade vården måste vara så bra för alla barn att det inte behövs några försäkringar till gräddfiler. Barnen är vår framtid och alla barn måste få lika möjligheter. Det kanske är så att det är särskilt de barn som är mest utsatta, barn till missbrukare, barn som utnyttjas mm som behöver mest och bäst vård.

Så till något helt annat.

Skolverket har konstaterat att undervisningen om EU i skolan är helt förlegad. (SvD, DN) Och tänker nu plocka in mer undervisning om EU i kursplanen. Gymnasieböckerna lär peka på EU som ett internationellt samarbete. Men naturligtvis påpekar en miljöparti-talesman att visst behövs det mer undervisning om EU men den ska vara kritisk.
Men hallå där. Vi är faktiskt en del av EU och har varit i över tio år. Antingen vi vill det eller inte.

Och självklart är det rätt att skolan undervisar mer om EU. På ett sakligt sätt.
Sedan finns det saker där jag tycker att EU inte ska lägga sig i. Och jordbrukspolitiken behöver en rejäl omarbetning. Men vi är med och ska vara med och påverka för att få förändringar. Dit kommer vi aldrig om diskussionen hela tiden handlar om vi ska vara med eller inte.

Nog för nu.

1 kommentar:

Anonym sa...

appropå din blogg så eftersökte jag lite och efter lite letande hittade jag flera rekommenderade siter att läsa på, www.inplanet.se www.livkompagniet.se www.compriser.se

// Annica