fredag 26 oktober 2007

Opinionsmätning och Opium


Den klara solen lyser med sin frånvaro idag. I och för sig har den knappt stigit upp. Den kanske finns där bakom dimman och dyker upp senare under dagen.
Det spelar egentligen inte mig någon roll. Jag tänker tillbringa rätt stor del av dagen framför datorn. Förhoppningsvis blir det bättre till på söndag då det är långvandring på gång.

Så mycket har inte hänt sedan jag skrev igår kväll.

En ny opinionsundersökning har dock sett dagens ljus. (SvD, DN)Inte så stora förändringar jämfört med de föregående. Och inga förändringar är statistiskt säkerställda. Men som jag skrivit tidigare. Det är i september 2010 som det gäller. Men visst tycker jag det skulle vara mycket roligare om fp hade bättre siffror och alliansen ledde över oppositionen. Men som sagt det är tre år kvar. Och på de åren hinner mycket att hända. Ofta sker förändringarna den sista månaden före valet.

Jag kommer väl ihåg valet 2002. Vid midsommartid låg fp under 4%-strecket. I valet i september så var procentsatsen över 13 procent. Och jag var plötsligt riksdagsledamot.

Summa summarum kan man faktiskt fråga sig vad alla dessa opinionsmätningar syftar till. Det borde åtminstone räcka med en i månaden. Nu är det en mängd. Jag har dessutom en känsla av att de tenderar till att öka.

Och så ska opiumodlingar i Afghanistan bli legaliserade genom EU-pengar. Det har EU-parlamentet bestämt(DN, SvD) Känns tveksamt. Hur får man garantier att fattiga opiumbönder inte säljer sin vara till dem som betalar bäst. Att de inte säljer till knarksmugglare i stället för till de som sysslar med legal läkemedelstillverkning. Men helt klart är att något måste göras för att minska narkotikatillgången i världen. Bättre ett tveksamt försök än inget alls. Förhoppningsvis kan det ju lyckas.

På bilden den "snällare" varianten av vallmo. (tror jag i alla fall) Från Skånes sydkust.


8 kommentarer:

Anonym sa...

Ju fler opinionsundersökningar desto bättre, i synnerhet när de ser ut som de gör för närvarande. Kanske kan ett ännu nyare moderat parti bättra på siffrorna ytterligare. Man hoppas.

Anonym sa...

Naivt att tro att EU kan konkurrera ut drogkarteller genom att köpa valmo av bönderna. Det räcker ju med att de blir hotade av kartellen för att inte våga sälja till någon annan.

Anonym sa...

Det är kanske på tiden att även svenska politiker har börjat inse att det finns sätt att bekämpa narkotikan som inte består av kriminalisering, moralisering och stigmatisering.

Ett vassare medel än att köpa opium av talibanerna för att den inte ska hamna på gatan vore kanske att starta egna odlingar och förse hela världens missbrukare med gratis förskrivet heroin och på så sätt ta bort hela marknaden för talibaner och andra kriminella, då skulle bönderna bli tvugna att odla energiskog eller spannmål istället.

Om 50 år kommer vi titta tillbaka på "Förbudstiden" och undra hur vi kunde skapa en marknad för alla dessa kriminella organisationer att växa sig rika och mäktiga på bekostnad av dessa missbrukare som dömts till döden av samhället.

Anne-Marie Ekström sa...

Håller med om att det kan vara tveksamt att ge pengar för att de ska odla opium till läkemedel i stället för till knark. Och vistt finns det risker med detta. Och visst är det viktigt att motarbeta narkotikalangare. Men att gå så långt som att ge alla missbrukare gratis heroin känns inte särskilt humant. Och att påstå att missbrukare dömts till döden av samhället är verkligen att överdriva.
Det som är allra viktigast personer aldrig kommer i missbruk. Därför är de alltmer höjda rösterna för att legalisera visst "lättare" knark oerhört farliga. Många blir missbrukare den vägen.

Anonym sa...

På vilket sätt är det inhumant att förskriva heroin eller substitutionsmedel till missbrukare? Har du hört talas om Harm Reduction?

Att villkora socialhjälp med drogfrihet, tvinga missbrukare i kriminalitet och prostitution för att få råd med droger samt neka möjligheten till säker och hygienisk möjlighet att injecera, leder med största säkerhet till en allt för tidig död, stora kostnader för samhället och dessutom makt och pengar till organiserad brottslighet.

Att legalisera lättare droger gör varken från eller till för antalet tynga missbrukare, däremot skulle det frigöra enormt mycket resurser som man istället kunde använda för att hjälpa denna utsatta grupp. Man skulle även kunna hjälpa ungdomar som har problem istället för att klassa symptomen på problemet som en kriminell handling, med stigmatisering och utanförskap som direkt följd.

"Parollen ”ett narkotikafritt Sverige” blockerar insikten om politikens kostnader. Varje politik har sina kostnader, vilka måste vägas mot förväntade vinster. Detta
är självklart inom alla andra politikområden. En totalförbudsmodell har sina vinster men också sitt pris. Under förbudstiden i USA gick den alkoholrelaterade
levercirrosdödligheten ned. Samtidigt tillväxte den organiserade brottsligheten och mordkurvan steg mycket kraftigt. Sverige valde istället en
regleringsmodell, fick ned de alkoholrelaterade skadorna samtidigt som kontrollkostnaderna var ganska måttliga.

Nolltoleransmodellen kan, ställd inför bristande resultat, bara kräva mer nolltolerans. Svensk narkotikapolitik de senaste 20 åren utmärks av ständigt nya
krav på mer straff, kontroll och polisiära insatser. När sedan dessa åtgärder inte visat sig ge önskvärda effekter blir slutsatsen – mer straff och kontroll. Efter 90-
talets markanta ökning av bruk och missbruk framförs nu från politiska partier och statliga utredningar förslag på kräkmedel, drogtestning av minderåriga mot
föräldrars vilja och livstids fängelse."

Den Citerade texten är från en forskningsrapport i Kriminologi på stockholms universitet. Den hittar du på: http://www.criminology.su.se/content/1/c6/02/14/71/2003rs_1.pdf

Anonym sa...

Förslaget var bland de naivaste jag hört! Är det verkligen nån som tror att knarkkartellerna skulle acceptera fri konkurrens?
Då Talibanerna hade makten försökte de stoppa odlingen, då den var oförenlig med deras religon. Nu behöver de pengarna till kriget, och som bonus förgifta västvärldens "dekadenta livsstil".
Nej. Det finns inga enkla lösningar.
Men en bit på vägen kunde vara att kraftigt höja straffsatsen för smuggling och legalisera hemodling av cannabis för eget bruk. Då skulle brukarna inte behöva finansisera kartellerna eller behöva söka sig till langare och kriminella element.

Unknown sa...

Hmm lite förvirrande detdär med propaganda, kan någon informera mig vad som är korrekt egentligen. Att talibanerna stoppade opiumodlingarna eller att dem och alqaeda använde dem som inkomst? För nu verkar man ha bytt riktning...igen

Anonym sa...

Markus: Både och. Först användes opiumodlingarna för att finansiera kampen mot icke-islamister. Sedan vände man och stoppade odlingarna för att få mindre internationell kritik. Sedan de förlorade makten så har de vänt igen. Gissningsvis anser de att de behöver vapen och pengar till mutor mer än internationellt stöd.

Legalisering av afganistans opiumodlingar är minst sagt efterblivet och ett sätt att belöna kriminella. Istället bör man göra det så oattraktivt för de giriga bönderna att de odlar annat istället. Salta opiumfälten!