fredag 12 oktober 2007

Ungdomsvåld, flyktingmottagande och muttårta

Det blev ingen bostadsrättsförening igår kväll. Av 56 var det bara 17 som ville köpa sitt parhus. Någon ville att det skulle bli bostadsrättsförening, så att det blev en annan ägare, men själv stanna kvar som hyresgäst. Visst om det var några få hade det varit helt ok. Men att ha 39 hyresgäster och 17 med i föreningen är ju inte särskilt realistiskt.

Trist att det blev så. Vi i den självpåtagna styrelsen och HSB har ändå lagt ner en del jobb och vi hade pressat priset en hel del gentemot utgångsläget. Men så är det när man har med storbolag som Acta, som är ägare, att göra. Som inte har en aning om hur prisläget är i Borås. Men hade ägarna skött underhåll på ett bättre sätt kanske läget varit ett annat.

Nog om det. Jag ska i alla fall idag se till att det blir underhållet inomhus idag. Den senaste tiden har det bara varit ut och in i huset och när jag varit hemma har jag mest suttit framför datorn. Det känns faktiskt i ögonen. Och i går var jag ganska trött. Skönt att få en andhämtning idag.

Men jag måste nog skriva av mig lite först.

Ungdomsvåld

Helgens händelser där en 15-årig pojke skjutits till döds med ett hagelgevär och en 16-åring misshandlats av jämnåriga fyller fortfarande förstasidorna.

När det gäller dödsskjutningen så kommer det fram att förmodligen har inte samhället, socialförvaltning, polis och skola, gjort tillräckligt. (DN)
Eller kanske hellre inte haft möjlighet att göra tillräckligt kraftfulla åtgärder. Den kille som klarade livet men blev skadad har varit känd i flera år för sitt kriminella beteende men samhället har inte lyckats stävja det. Han har inte gjort tillräckligt allvarliga saker för att bli omhändertagen. Men har skyddstillsyn. Han hade dock åtalats för ofredande av familjen men denna lades ned.
Hade samhället tagit itu med killens problem redan från början kanske det hade sett annorlunda ut idag. Tyvärr tenderar brotten att gå allt längre ner i åldrarna och då måste också lagstiftning och annat hänga med. Kanske inte så att straffrättsålderns ska sänkas men brotten måste utredas och även kunna hamna inför domstol även om den skyldige är under 15 år.

Sedan försvarar det definitivt inte mannen som gick ut och sköt med hagelgevär. Även om man känner sig kränkt så kan det inte vara rätt att ta fram bössan även om inte avsikten var att döda. Jag kan inte tänka att ungdomarna försökte köra på mannen och döda honom med mopederna. Så det var inte i nödvärn. Och hade mannen inte haft ett vapen hemma hade det aldrig skett. Det är så att tillgång ger möjlighet.

Jag tycker att det är en fruktansvärd handling som de unga som misshandlade en annan ung människa till döds begick. Men jag tycker också att det är fruktansvärt att deras familjer också hotas så allvarligt att de måste lämna sitt hem. (DN, SvD)Och att förövarna också hängs ut med namn och hot på nätet. Att möta våld med våld löser inget. Och att vi har ett rättsväsende som ska stå för rättsskipningen tillhör demokratin. Det är inte medborgarna som ska döma ut straff. Då närmar vi oss anarki. Privata vendettor tror jag inte vi vill ha i Sverige.

Det känns bra att många på flera platser i landet tänker gå ut och manifestera mot ungdomsvåld. Såvitt jag vet är inget planerat i Borås.

Flyktingmottagning

Som jag skrivit tidigare så håller jag med dem som tycker att flyktingmottagningen, både mottagande av asylsökande och mottagande av dem som fått uppehållstillstånd, behöver spridas över landet. Det är ohållbart med fler flyktingar i redan invandrartäta stadsdelar.

Jag är däremot emot tvång. Det är människor det handlar om och som med rätt vägledning kan fatta egna beslut. De har ju faktiskt redan fattat sitt livs största beslut: att bryta upp och lämna sitt hemland och nära och kära.
Jag förstår om de vill ha nära till eventuella släktingar eller vänner. Men jag tror också att de allra flesta tycker att det är viktigt att få ett jobb och kunna försörja sig själva. Det finns orter som skriker efter arbetskraft. Varför inte försöka matcha dem som kommer som asylsökande med dessa jobb? Kanske lite administration i början men jag tror att vinsten blir stor i sista ändan. Fast det förutsätter att de som får ett jobb också kan få stanna som arbetskraftsinvandrare om det visar sig att de saknar asylskäl. Fast det är väl till arbetskraftsinvandring vi vill komma.

Till sist innan jag övergår till dammsugaren.

Mutor

Mutor är alltid ett aktuellt ämne. Idag skriver SvD om en polis som lovade en student att det skulle gå lättare att få tillbaka sin stulna trombon om de yngre poliserna bjöds på smörgåstårta. Studenten fick tillbaka sin trombon och köpte en smörgåstårta, som i och för sig aldrig hämtades ut. Dock dök tårtan upp när studenten vid rättegången mot tjuven krävt ersättning för tårtan.

Med därpå följande rättegång mot polisen som fick böta och betala rättegångskostnader.

Jag håller med SvD:s ledare att det egentligen är en struntsak men samtidigt är det viktigt att hålla borta allt vad som kan räknas som mutor från det offentliga. Gränsen är dock inte alltid lätt att dra. I det här fallet var det solklart. Det utlovades bättre utredning om man fick en smörgåstårta.

Sedan att den aldrig åts upp är en annan sak.

Nu får jag nog sätta igång med städeriet.


4 kommentarer:

Skuncke sa...

"I Interpols statistik är antalet mord per 100 000 invånare dubbelt så högt i Sverige som i USA och tre till fyra gånger högre än i de skandinaviska grannländerna. Jämförelser med Frankrike, Tyskland och England pekar i samma riktning."
Källa; http://exitsverige.blogspot.com/

Vad gör ditt parti när det gäller dessa bistra fakta? Mörkar?

Anonym sa...

"Jag tycker att det är en fruktansvärd handling som de unga som misshandlade en annan ung människa till döds begick. Men jag tycker också att det är fruktansvärt att deras familjer också hotas så allvarligt att de måste lämna sitt hem. (DN, SvD)Och att förövarna också hängs ut med namn och hot på nätet. Att möta våld med våld löser inget. Och att vi har ett rättsväsende som ska stå för rättsskipningen tillhör demokratin. Det är inte medborgarna som ska döma ut straff. Då närmar vi oss anarki. Privata vendettor tror jag inte vi vill ha i Sverige."

Lustigt, när stureplansprofilen misstänktes ytterligare en gång nämnde du inte din inställning till att misstänkta hängs ut och att rätten ska få ha sin egen gång utan ansåg att vi har för hårda beviskrav. (vi måste få dem fällda för Guds skull)

Men det är klar, det är väl skillnad på brottslingar och brottslingar....

Anne-Marie Ekström sa...

Såvitt jag vet har jag inte skrivit att vi har för hårda beviskrav eller något sådant. Jag tycker inte någon ska hängas ut offentligt så länge som han eller hon inte är dömd. Jag har aldrig tyckt något annat.

Anonym sa...

"Och hade mannen inte haft ett vapen hemma hade det aldrig skett. Det är så att tillgång ger möjlighet."

Mycket riktigt:
Tillgång på värnlöst offer ger möjligghet till lyckad mobbning !