tisdag 9 oktober 2007

Oprovocerat våld och s+mp sant?

Hinner nog skriva några rader innan jag sätter mig i bilen och åker till Göteborg och håller kurs.

Det verkar som om det i natt varit höstens första riktiga frostnatt. Det var frost på bilarna när jag hämtade tidningen i alla fall.

Hann inte skriva så mycket igår. Fastnade i databaserna. Och Office-paketet 2007. Helt annorlunda än alla tidigare versioner. Men ruskigt kul.

Bland dagens nyheter hänger gårdagens kvar. Dödsmisshandeln av en 16-åring i Stockholm väcker enorma känslor. Även statsministern har kommenterat den. Jag håller med honom att det brister i syn på människovärde. Och tendensen att man tror att våld löser alla problem är förödande. (SvD, DN)

Det finns säkert många orsaker. Barn och ungdomar blir inte sedda. Föräldrar tar inte sitt ansvar utan tror att det är skolan och samhället som ensamt ska uppfostra barnen.
Vi lever i en värld där både det verkliga våldet ute i världen kommer in i våra vardagsrum och det konstgjorda i filmer och dataspel.
I dataspelen har man flera liv. Men så är det inte i det verkliga livet. Det är bara ett. När man blivit sparkad och slagen till döds reser man sig inte upp och börjar om från början.
Jag vill inte skrika på förbud men de som säljer dem borde ha ett visst ansvar och åtminstone ta bort de värsta.
Dessutom har vi en misslyckad barn- och ungdomspsykiatri. De som behöver hjälp får vänta.
De flesta barn och ungdomar som lever i riskzonen kan man fånga upp redan när de är riktigt små. Där måste mer till.
Det händer alldeles för ofta att ungdomar blir misshandlade. Det är illa nog även om det inte slutar i dödsfall.

Något helt annat som jag inte kan låt bli att kommentera med några rader.
Att mp:s ledare Peter Eriksson vill gå fram i valrörelsen 2010 tillsammans med s, utan vänsterpartiet. (SvD)
Det är förståeligt men också lite märkligt. Och att han gör det så tidigt. Och genom de uttalanden han gör så lär det inte bli så lätt att senare komma på andra tankar.
Men det är lite av Peter Erikssons person. Han talar först och tänker sedan .
Ska bli spännande att följa.

Men nu är det bäst att skynda.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ge föräldrar mer tid att vara tillsammans ned sina barn och en orsak är också segregerade åldersgrupper som vem betalar eh du eller jag ..eg föredrar att min unge springer fritt och har inga gränser medan jag gör min egna självupptagna karriär - är detta vad dagens föräldrar eller 15 åringar föräldrar tänker,dom vet inte och väljer blunda för sig själv för jobbet,för att dom inte orkar ,för sina livslögner

Faster Sven sa...

Det finns olika sorters drägg. En viss typ av överklass har alltid haft problem med sina yngel. Wille Crafoord uttryckte, som så ofta, saken klockrent:

"Om pappa är fin, vill man själv va' ett svin."