tisdag 23 oktober 2007

Klimat och sprit

Vilken underbar morgon. Kall visserligen men från mitt fönster ser jag solen lysa på granarna. Det går inte att komma ifrån att solens strålar bidrar till ett bättre humör.

Har beställt service på bilen. Känns bra att få den fixad så jag inte råkar ut för fler kokningar i Göteborgsköerna.

Jag önskar jag inte behövde ta bilen för att komma till Göteborg. Bland annat med tanke på klimatet. Engelska forskare har nu kommit fram till att världen värms upp ännu snabbare än vad FN:s klimatpanel räknat med. (DN, SvD) Koldioxidhalterna växer mycket snabbare än man förutsett. Orsaken tror man är ökad förbränning av fossila bränslen i ineffektiva anläggningar. I klartext kolkraftverk i Kina och Indien. Men inte ens det räcker. Jorden tar inte åt sig koldioxid i samma omfattning som tidigare. Svenska forskare menar dock att studien har pågått för få år och att det finns andra forskningar som pekar åt annat håll. Och att man därför inte kan dra några slutsatser. Oavsett hur fort utsläppen sker så är det ändå viktigt att ta klimathotet på allvar.

Det var länge sedan det kom någon ny studie vad som är bra eller inte för hälsan. Bland annat här har jag skrivit om detta.
Idag skriver dock DN om en svensk studie om hur kvinnor kan undvika hjärtinfarkt. Genom att äta grönsaker, frukt, fisk och dricka ett halvt glas rödvin varje dag och motionera så minskar risken för hjärtinfarkt rejält. Enligt tidigare rön så är det särskilt fet fisk som lax som är bra. Får väl bli lite bättre på att äta fisk. Men det övriga klarar jag nog.

Så vill då mina gamla kollegor i skatteutskottet höja spritskatten. (SvD) Visst kan jag förstå att man vill ge tullen mer pengar för att den ska få fatt på smugglarna. Men risken finns med höjd spritskatt att även smugglingen av sprit ökar.
Tull och polis borde få tillräckligt med pengar ändå för att bekämpa den illegala handeln. Det är en oerhört viktig fråga som också hänger samman med ungdomsvåldet. I många fall är alkohol och droger inblandade. Kanske de flesta. Och då är bekämpandet av illegal försäljning av alkohol, antingen det är sprit, vin eller öl oerhört viktigt.
I detta sammanhang vill jag påminna om att vuxna måste föregå med gott exempel. Tycker vuxna att det är helt ok att köpa sprit från bakluckan av en bil. Så är det helt förståeligt att även unga gör det.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara en liten tanke..
Du som verkar vilja vara en mijövän stäng av bilens motor vid långa köer!
det gör dessutom att risken för att din bil kokar minskar betydligt.. / Wiktor

Anne-Marie Ekström sa...

Har kommit på att det är ett bra knep att stänga av vid rödljusen. Annars glider ju trafiken sakta framåt.

Spik sa...

Tjena!

Ni som gillar öl och drycker!
kolla in denna balla sidan!
http://billigastpabolaget.com
Mvh

Speak