måndag 15 oktober 2007

Aldrig rätt att döda någon

Någonstans måste det ha gått snett i det svenska rättsväsendet när insändare i min lokaltidning (BT) tycker att det är helt rätt att man tar saken i egna händer och går ut och skjuter på folk när man blir trakasserad. Likaså att man gör insamlingar till den som skjutit och dödat en ung pojke och skadat en annan svårt. (DN,DN2)

Självklart ska man inte behöva tåla vad som helst men när det går så här långt då har det gått fel, riktigt fel.

Det är aldrig rätt att skjuta på en människa annat än om man själv är hotad till livet. Även om jag inte vet alla detaljer så tror jag inte mannen som sköt var det.

Det har funnits varningar att det kommer att bli så här när samhället inte klarar av att upprätthålla ordningen. Att medborgarna tar saken i egna händer och bildar medborgargarden.

Regeringen måste ta dessa tendenser på fullaste allvar, vilket jag tror att den gör också, annars får vi ett laglöst samhälle. Jag tror inte vi vill ha ett nytt Vilda Västern.

När en vuxen beter sig på detta sätt, om än trött på trakasserierna, hur ska de unga veta att man inte gör så. Barn och unga gör ju som det vuxna gör.

Sedan tror jag precis som jag skrivit tidigare att man måste ha möjlighet att stävja ungdomars brottslighet mycket tidigare. Men det viktigaste arbetet är det förebyggande och där är det mycket som samspelar.

En bra skola där eleverna blir sedda och får den hjälp de behöver tidigt tror jag är en bra grund.

1 kommentar:

Anonym sa...

Citat:
"Det är aldrig rätt att skjuta på en människa annat än om man själv är hotad till livet.
Även om jag inte vet alla detaljer så tror jag inte mannen som sköt var det."

100% säker på att man var "hotad till livet" är man först när när man är död. Och då är det för sent !
Hade någon bryskt stoppat Anna Lindhs mördare 1 sekund innan dådet hade säkert någon annan menat att "det var väl onödigt, hon var inte hotad till livet !".

Peter