måndag 29 oktober 2007

Ljus och mörker

Hösten är verkligen här på allvar. Blåst och regn utanför fönstret och mörkt.

Någon brist på mörker tycker jag definitivt inte det är. Det säger annars astronomen Tom Callen i SvD idag. Han tycker att städer och tätorter är för mycket upplysta så att vi ständigt går omkring i ett ständigt mysljus. Han kallar det till och med ljusföroreningar.
Visst kan jag hålla med om att en mörk natthimmel med tusen stjärnor och en stor måne är oerhört vacker. Och ger eftertanke om tingens ordning.
Tyvärr så kanske det är så att vår omgivning skulle vara ännu mer upplyst. På många platser behövs det mer ljus för att göra det säkrare att vistas där.
Men jag har svårt att tro att det finns de som inte vet hur månen ser ut. Om inte annat så borde de väl ha hört talas om månen i skolan. Fast de kanske skolkade eller pratade i mobiltelefon den lektionen.

Mer om mörker. Tyvärr verkar det som om forskningen att ta fram ett aids-vaccin fått ett bakslag. (SvD)Av dem som hade varit försökspersoner i USA hade fler blivit hiv-smittade än de som inte fått vaccinet i en kontrollgrupp. En omfattande vaccinering som planerats i Sydafrika, ett av de länder där hiv-smittan är utbredd, har avbrutits. Det som kunde räddat miljontals människor är nu borta. Och man får hitta nya vägar. Till nytt vaccin. Men det behövs också utbildning och kunskap hur man ska kunna skydda sig. Till exempel med preventivmedel men där är den katolska kyrkan ett hinder.

Ett litet hopp om ljus i mörkret är dock att det kan bli varmt i slutet av veckan. Riktigt varmt för årstiden. Men säkert är det inte. (SvD) Kanske det blir läge för lite trädgårdsarbete. Men jag har varit med om allhelgonahelger då det har varit tvärtom. Det vill säga snöstorm.

Ett litet ljus i mörkret är också att Elfsborg lyckades knipa fjärdeplatsen i Allsvenskan. (SvD)Och grattis till IFK Göteborg. Det är ju i alla fall ett västsvenskt lag.

Det största ljuset är dock att jag får besök av mina barnbarn idag. Alla tre.

Inga kommentarer: