onsdag 10 oktober 2007

Händer på andra sidan Atlanten

Igen har det avlossats skott vid en skola i USA. (SvD, DN) Med dödlig utgång. Denna gång verkar det som om det är förövaren som dött. Men ett antal andra ungdomar har skadats.

Även om det som hände i Stockholm då en 16-åring misshandlades till döds inte alls är likt denna gärning. Så handlar ändå båda fallen om unga människor som tappat fotfästet och respekten för livet och gått över gränsen.

När skjutvapen används kan dock många kan drabbas på en gång. De liberala vapenlagarna för definitivt inget gott med sig. Lättheten att få tag på vapen bidrar säkert till att skjutning blir allt vanligare i USA.

Igen har också katolska kyrkan utmärkt sig. (SvD) Eller rättare sagt gjorde det för 30 år sedan, eftersom rättvisan nu har hunnit ikapp den präst i Argentina som gick den argentinska juntans ärenden. Som präst fick han förtroenden som han sedan överlämnade till juntan som i sin tur grep människor och torterade och dödade. Han ansågs medskyldig till ett antal mord och tortyrfall.

Till saken hör att den dömda prästen har fram till för fyra år sedan verkat som präst under falskt namn i Chile.

Den katolska kyrkan gör inte ens ett fördömande utan uttrycker bara sin smärta att en kyrkans man deltagit i sådan verksamhet.

Katolska kyrkan har mycket på sitt samvete. Förhoppningsvis bidrar den katolska kyrkan med något gott men ibland kan man undra. Häromdagen kunde vi läsa om hur kyrkan och påven ropar halleluja till att det styrande i Nicaragua har förbjudit aborter även om kvinnans liv är i fara. Vilket har medfört att cirka 80 kvinnor dött. Detta skrev jag om här.

I dag berättas i SvD att fattiga Nicaraguanska fiskare tjänar stora pengar på kokain som hamnar på stränderna efter det att smugglare kastat det i havet. Och som då kan nå sitt slutmål ändå. Och slumkåkar blir till fina hus och myndigheterna ser mer eller mindre mellan fingrarna på det.

Och katolska kyrkan förstås. Har också byggt om en kyrka med pengar från droghandeln.

Den som blir offret är alla de som brukar kokainet. Som riskerar att bli missbrukare och få sina liv förstörda.

Inga kommentarer: