onsdag 31 oktober 2007

Krogliv och fusk

Igår kväll var jag ute och hittade mörkret. Och såg stjärnhimlen och karlavagnen. Även månen var på plats. Nästan lite åt det orangeaktiga hållet. Det var friluftsfrämjandet och kyrkan i Brämhult som anordnat en ljusvandring. Det vill säga i skenet av marschaller gick vi en kort promenad, med Borås för våra fötter, för att sedan inne i kyrkan lyssna till sång och musik och vackra ord. En paus i vardagsjäktet.

Häromdagen skrev Tom Callen i SvD om bristen på mörker. Här om det i min blogg. Jag tror han överdriver. Kantänka det är ett storstadsfenomen. I en stad som Borås finns det i alla fall många möjligheter att se både stjärnor och måne. Problemet skulle väl i så fall vara att det mytomspunna regnandet i Borås skulle sätta stopp för stjärnskådande.

Får väl passa på att påpeka att även detta med att det alltid regnar i Borås inte är sant. Idag så skiner i alla fall solen. Och kallt är det.

Apropå storstaden så är jag glad att jag inte bor där. Visserligen lärde jag mig att leva i Stockholm under mina riksdagsår. Och ibland saknar jag den. Men jag skulle inte ha klarat av det om jag inte fått åka hem till Borås under helgerna. Fast mycket av storstadens utbud hann jag inte med. Jag var på bio en gång och aldrig på någon teater. Tiden fanns inte till det. Det fanns inte heller tid till något vidlyftig krogliv. Så tuffa vakter har jag klarat mig ifrån. Under den tiden i alla fall.

Jag har faktiskt råkat ut för ordningsvakter en gång i Stockholm. Jag hade jobbat hos en kund och var med på deras sommarfest som avslutades på ett danshak. Jag gjorde misstaget att lämna in min väska i garderoben med min biljett hem till Borås morgonen därpå. När jag skulle gå så hängde inte väskan på samma krok som mina kläder. Jag påpekade det. Jag kunde berätta vad jag hade i väskan och att det fanns en tågbiljett till Borås. Det var de som gjort fel men de vägrade att ge ut väskan. "De gjorde aldrig något fel." Till slut fick jag ut väskan. Och när jag skulle försöka ta en taxi till hotellet. Jag ville inte gå genom Stockholm. Så vägrade han köra. Det var för kort bit. Då tänkte jag aldrig mer Stockholm. Men det blev ju inte så.

Det är fullständigt oacceptabelt att krogvakter kan sparka gäster medvetslösa. De må vara hur störande som helst men det legitimerar inte att man får sparka någon i huvudet. Det känns onekligen sjukt att övervakningskamerorna skulle varit trasiga just den kvällen. (SvD)Visst. Som datamänniska vet jag att datorer inte alltid fungerar men det verkar onekligen misstänkt. Hoppas i alla fall att vakten får sitt straff. Oavsett om man är vakt eller bara "vanlig" människa har man inte rätt att sparka på folk.

Mer krogbesök. Hoppas att statsministern snabbt reder ut alla begrepp kring sin statssekreterare och hennes krogbesök. (SvD, DN) Med alla rykten och insinuationer blir det snart ohållbart. Även med tanke på de inblandade som också är människor och säkert inte mår särskilt bra så måste det bringas klarhet i händelsen. Visst är det synnerligen dåligt omdöme av båda två. Och att det blir konsekvenser av "pussen" tror jag nog det blir men inte vilka. Det vet vi nog snart. Men jag har en känsla av att journalisten kommer att gå mest helskinnad ur historien.

Till sist bara några ord om att utbetalningarna för vård av barn har minskat från försäkringskassan. Är barnen friskare i år eller är det så att fusket minskat? Ingen vet riktigt. (DN) Det jag inte kan förstå är om det verkligen är så att det finns människor som anmäler till försäkringskassan att de ska vara hemma och vårda barn och sedan ändå går och jobbar. I så fall är det de som är sjuka och behöver vård. Att de inte förstår att de stjäl pengar från andra.
Om det nu finns sådana korkade personer så är det bra att alla måste lämna intyg från förskolan. Bara systemet görs så enkelt som möjligt. Tid ska ju inte tas från barnen för att personalen ska administrera intyg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns fall där föräldern har stannat hemma för vård av sjukt barn där barnet ändå är i skolan, dvs INTE sjukt. Det är nog vanligare än att man anmäler vård av sjukt barn och sedan ändå jobbar. Man vill helt enkelt ha extra lediga dagar ....

Anonym sa...

Det fuskas alldeles för mycket på många håll och kanter:
- fusk med vab
- fusk med sjukpenning
- fusk med bostadsbidrag
- fusk med skatteavdrag
- fusk med a-kassa
- fusk med studiebidrag
- fusk med åkkort/studieort
- fusk med svarta löner/arbetskraft
- fusk med reseavdrag/hemort
- fusk med uthyrning bostäder

Det finns massor med fuskmänniskor. Läget känns hopplöst!

Anonym sa...

Och så allt fusket i näringslivet. Enbart momsfifflet överstiger i pengar räknat allt det fusk som skattebetalar räknar upp ovan. Sen tillkommer fusk med arbetsgivaravgifter, inkomster i näringsverksamhet osv osv. Men organiserad ekonomisk brottslighet är, av ideologiska skäl, ingen högt prioriterad fråga för sittande regering.