lördag 13 oktober 2007

Lördagseftermiddag framför datorn

Det blev inget trädgårdsarbete. Det var för kallt. Kanske det blir varmare i morgon. Även om det sägs att man inte ska skjuta upp till morgondagen det man kan göra idag så gör jag det i alla fall.

Så det blev lite dator i alla fall.
Igår kväll blev jag ratad av datorn ett antal gånger. Ja, jag ringde in på tävlingarna på Världens barn. Varje gång fick jag svaret. Den här gången valde inte datorn dig. Men barn i världen fick något bättre tack vare mina telefonsamtal.

Vilka fruktansvärda förhållanden en del barn lever i, i olika delar av världen. Många inslag visades i gårdagens TV-program. Barn som inte får vara barn. Flickor som säljs till sexindustrin och barn som blir soldater. De pengar som samlas in ger lindring till några av alla barn. Här är SVT:s hemsida där allt finns om insamlingen.

Men det är inte bara ute i stora vida världen det sker övergrepp mot barn. En man i Uddevalla har under ett antal år förgripit sig på sin styvdotter. Hundratals gånger och förmodligen började övergreppen redan när flickan var sex år. Nu är flickan 15. (SvD)
Jag har så svårt att förstå att en frisk människa kan begå sådana illdåd mot ett värnlöst barn som befinner sig i beroende ställning.

Det börjar hända alltför ofta att barn utsätts för övergrepp. Enligt brottsförebyggande rådet har anmälningarna ökat de senaste decennierna. Jag tror vi alla måste hjälpas åt för att upptäcka om något är galet. Men samtidigt är det väldigt svåra och känsliga frågor där det ofta är svårt att få fram bevis. Det får inte bli så att män oskyldigt anklagas för övergrepp och blir straffade för det.

Unga kan råka illa ut på andra sätt också. Till exempel genom att ta så kallade SMS-lån där man får pengarna på en kvart. Men som man sedan har svårt att betala tillbaka.
Fram till halvårsskiftet hade kronofogden fått in nästan 5000 krav om betalningsförelägganden på sådana lån. Förmodligen vet inte de som tar lånen vad som händer om man inte kan betala. En betalningsanmärkning innebär att man inte kan få andra lån eller ens skaffa telefonabonnemang. Hela livet i framtiden kan bli spolierat på grund av att man snabbt måste ha en innepryl eller vad det nu är dessa snabba pengar går till.

Det är bra att konsumentverket och kronofogden nu går ut med en enkät på ungdomssajten Playahead för att få veta varför ungdomar tar sådana här snabba lån. (DN)

Måste också bara skriva några ord om alkolås igen. I en artikel i DN beskrivs alkolåsen som jobbiga och krångliga. Det kanske är så. Men det är väl inte bättre att det varje dag kör omkring uppskattningsvis 16000 bilförare som är påverkade av alkohol på våra vägar. Det måste väl gå att förbättra alkolåsen så att de blir mer hanterliga.

Jag tror att det är viljan som saknas. Det vittnar en tjänstebilskonsult om. Han avråder företag från att köpa bilar med alkolås. Han använder argument som att det kostar pengar som man inte får tillbaka när man ska sälja tjänstebilen efter några år. (DN)
Han drar också fram argument som att företag måste ta fram en policy om en anställd blåser "rött" flera gånger. Jag kan inte förstå den argumentationen. Är det bättre för företaget att en anställd sätter sig i bilen med alkohol i blodet och kanske råkar köra ihjäl någon? Lite drastiskt uttryckt.


Få se var det landar. En början är väl i alla fall att förmånsbeskattningen försvinner på alkolås. En fråga som jag nog var först med att lyfta i riksdagen.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Obligatoriska alkolås är meningslösa. Som alla andra tekniska saker kommer det ganska snabbt komma ett sätt att komma förbi dom, det är bara en tidsfråga. Men då har redan nykterister som jag tvingats betala för mitt, nu värdelösa, alkolås.

Nej, inför istället kännbara straff och/eller tvångsvård för syndarna så vi nyktra slipper. Kännbara straff skulle tex kunna vara konfiskering av bilen samt ett års fängelse? Utan diskutioner eller lättnader.

barabeo sa...

Jag tror inte du tänkt igenom din åsikt där Thomas. Även Nykterister måste vara intresserade av att få bort alkoholpåverkade bilförare på vägarna det är alltid de oskyldiga som drabbas.

Du pratar om kännbara straff, konfiskera bilen. Hur tänker du då? Är det bara fattiga som inte kan hyra bil eller köpa en ny då som ska drabbas? Alla de som har dåligt omdöme kanske under inverkan av spriten, dom kanske stjäl en bil. Jag tror inte det löser några problem Tomas. Givetvis löser inte enbart alkolås hela problemet Men en stor del av det.

Din bil kan tillexempel bli stulen. Kanske en variant på alkolås kunde vara, att har man inte alkolås, och bilen blir stulen, då är ägaren ansvarig. Ägaren till den stulna bilen blir av med både körkort och får bilen konfiskerad, känn på den.

Jag tror på idén med obligatoriskt alkolås i alla bilar, men hanteringen måste förenklas. Dessutom måste frågan drivas stenhårt av både politiker och nykterhets organisationer och Nykterister.

Om alla måste blåsa blir det inte skämmigt.

Man har i dag en ganska hög spritskatt, denna skulle kunna användas till forskning och utveckling och även bekostande av alkolås. Jag är inte själv nykterist, tar gärna ett glas ibland och visst har det väl hänt att jag frågat mej dagen efter, kan jag köra. För mej har frågan dykt upp, efter endast något eller några glas vin kvällen före. Jag tror inte jag har något problem därför att jag är väldigt noggrann med detta, men notera att jag skrev tror. Även jag vill veta. För mej skulle det vara en trygghet att veta, vem vet kanske jag låtit bilen stå i onödan.

Varför inte ett bärbart munstycke utformat i kombination med nyckeln som alla har med sej. I bilen enbart en lämpligt placerat blåsmunstycke. Samma standard i alla bilar

Anonym sa...

"Om alla måste blåsa blir det inte skämmigt."

Vilket resonemang! Så skulle man ju i så fall kunna resonera om alla typer av brott. Varför inte låta Polisen genomföra rutinmässiga husrannsakningar hos alla medborgare? Det skulle ganska säkert minska antalet brott ganska drastiskt, och det vore inte "skämmigt" att bli undersökt eftersom alla blir det?? Nej tack, i ett sånt samhälle vill inte jag leva.

E Hilter sa...

Heh schysst jämförelse, husransakan vs utandningstest. Inte direkt integritetskränkande att blåsa.
Alkolås är för din, dina medpassagarares och medtrafikanters säkerhet, och jag tycker det är egoistiskt att tänka på vilket besvär det är att genomföra testet innan man startar bilen istället för vilka possitiva effekter nyktra förare kommer ge i form av lägre antal omkomna och skadade. En kompromiss tycker jag skulle kunna vara att alla som hamnet i fyllecell eller dömts för något alkohol- eller drogrelaterat brott ska få ha alkolås.