tisdag 16 oktober 2007

Tisdag i Borås med lite av varje

Vaknade alldeles för tidigt idag. Men blir jag för trött framåt eftermiddagen får jag väl lämna datorn och ta en liten tupplur. Fast jag betvivlar att det blir så. Men måste hålla ut ända till kvällen. Det är två möten på raken. Och i morgon är det kursen som blev inställd när jag inte kunde prata.

Värmepumpen som var lite krisig igår verkar ha klarat sig liksom SvD:s nya hemsideslayout. Denna har överlevt natten.

Nya nyheter är det dock.

Lite oroväckande är den om att fluor kan orsaka skelettcancer hos unga pojkar. (SvD)
Riskerna med även låga halter av fluor i dricksvatten är enligt amerikanska forskare inte tillräckligt utredda och de vill därför ha en utredning. Det är pojkar i åldern 6-8 år som löper störst risk att få cancer om de får i sig för mycket fluor. Risker finns även vid den i Sverige tillåtna halten med 1,5 milligram per liter vatten.

Med tanke på att barn även rekommenderas äta fluortabletter så är det viktigt att detta kommer i dagen. Det borde räcka med tandborstning.

Professor emeritus Arvid Carlsson vid Göteborgs universitet har skrivit på de amerikanska läkarnas upprop och han menar att en viss varning är på plats även om han inte vill för. Livsmedelsverket är dock ovetande om de nya rönen. Oroad blir även jag. Även om jag varken är pojke eller i riskåldern. Men när det gäller barn bör man vara på den absolut säkra sidan.

Fler larmrapporter.

I en studie konstaterar en internationell forskargrupp att det kan finnas en orsak mellan astman i vuxen ålder och rengöringssprejer. (SvD)Men detta samband måste bekräftas i ytterligare studier. Men det är inte omöjligt att det är sant. Men jag ligger nog inte i riskzonen.
Visserligen använder jag sprejer när jag städar men någon flitig användare är jag inte. Det vill säga jag städar inte i onödan.

Sedan håller jag med vår Europaminister Cecilia Malmström (fp) om att vi borde använda EU-flaggan betydligt mer för att visa att vi är en del av EU. (SvD)Det är självklart inte det allra viktigaste när det gäller EU-medlemskapet men det visar att vi hör ihop med övriga Europa. Vi måste börja bejaka detta och sluta prata om att vi måste gå ur. I stället borde kraften läggas på att diskutera hur vi kan påverka mer för att förbättra EU. För allt är inte bra.

Så är fastighetsskatten (eller var det nu en avgift) på tapeten igen. Idag presenterar Villaägarnas riksförbund och SCB en undersökning som visar att mer än 220 tusen fastighetsägare kommer att få betala mer än tidigare. (DN) Jag förstår inte hur det kunde gå så fel. Men det är klart när man inte rycker upp tanden med roten så blir det så. Så länge som taxeringsvärdena består och dessa påverkas av vad grannen säljer för och om huset ligger sjönära även om sjön bara är en igenvuxen å.

Att göra något åt fastighetsskatten var nödvändigt men frågan är om det blev rätt.

Men nu gör jag nog rätt som slutar skriva.

Inga kommentarer: