måndag 22 oktober 2007

Huliganer och sverigedemokrater

Måndagsmorgon och en hel vecka framför. Mycket Office 2007 blir det den här veckan. Plus några möten. Längtar efter barnbarnen också.

Det är faktiskt riktigt praktiskt att skriva bloggen i Word 2007. Alla rättstavnings- och ångrafunktioner finns. Och autokorrigering. Det vill säga att när man stavar fel på vissa ord så rättas de till automatiskt.

Min flit framför datorn har dock fört med sig, förutom ögonen som svider lite för mycket, att jag nog fått ett "musfinger". Det vill säga det gör ont i mitt pekfinger efter för flitig musanvändning. Men det är väl bara att försöka använda fler kortkommandon. Skrev förresten ut kommandona för Word 2007 igår. Det var 25 A4-sidor.

Innan jag övergår till tabbar i Word måste jag väl kolla vad som hänt ute i stora vida världen.

Huliganbråk har förekommit på flera håll. Det mest märkliga är att det verkar inte längre hänga ihop med matcherna. Utan "anhängare" till olika klubbar träffas lite här och var och slåss. Det är så kallade firmor med slagsmålsvilliga personer, ofta med extremhögra åsikter. (DN) I Åstorp i Skåne gick det så långt att en person anhölls för försök till dråp. (DN, SvD) I Borås var det inte Elfsborgsanhängare som slogs utan hitresta Öisare och Örebroare.(BT) Elfsborg spelade mot Örebro. Nog om den matchen.

Det är en skrämmande utveckling att man tar fotbollen som förevändning för att få möjlighet att få ge utlopp för sin aggressivitet. Att en del personer i princip blir professionella slagskämpar. Långt från att vara hängiven supporter av sitt lag. Den här typen av huliganbråk är egentligen inte ett fotbollsproblem utan ett samhällsproblem. Som kräver en rad lösningar. Förmodligen är det personer med dåligt självförtroende och som inte blivit sedda varken hemma eller i skolan som tar till knytnävar och påkar, eller vad det nu är för vapen som används, för att bli bekräftade.

Skolan har en viktig uppgift att fylla. Inte bara med information utan också se till att elevernas behov av stöd och hjälp blir tillgodosedda så att de kan hävda sig med kunskaper i stället för med knytnävarna. Sedan finns hela räckan av förebyggande som jag skrivit många gånger tidigare. Bland annat att även kriminalitet i tidiga år leder till utredning och domstol. Och att dessa förövare får hjälp och stöd.

Det är viktigt att huliganer ställs inför rätta precis som de som greps för tre år sedan i samband med ett huliganbråk i Stockholm och som ska inför domstol idag. (DN)

Sedan kan konstateras att SvD sätter en något konstig rubrik på artikeln om sverigedemokraternas kommunpolitik. Att Sd har valt en mildare framtoning.
Vad finns det för milt i att utestänga ett antal människor från samhället och tala om att du ska åka hem i stället?
Det är precis vad man gör när man förbjuder barn att tala annat språk än svenska i skolan. Eller minimerar antalet tolkar. Eller bara ger kommunens information på svenska? (hur är det med minoritetsspråken vi har i Sverige förresten?) Och vill inrätta återvändningshandläggare och betala pengar för att personer ska återvända. Hur i hela världen ska barn som kanske inte fyllt sju år förvägras tala sitt hemspråk med ett äldre syskon. Vem ska övervaka. Ska det införas språkpoliser eller kameror som ska övervaka om någon talar något annat än svenska. Och hur ska människor få
en chans att komma in i samhället om de inte får information som de förstår. Och när de dessutom ska få utbildning och kunskaper anpassade efter behov i hemlandet som kan tillämpas efter återvändandet inte efter vad som behövs i det svenska samhället.

Budskapet är klart och tydligt. Invandrare "go home".

Det finns inte ett uns av förslag som ska bidra till att rätta till de problem som finns.
Självklart är språkutbildning viktigt både för barn och vuxna men det kommer alltid att finns tillfällen när det behövs hjälp att kommunicera. Och vi kommer att behöva de som finns här idag. Och fler därtill för att klara vår framtida försörjning. Även DN kommenterar Sd:s kommunprogram.

Nu till näringarna.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, frågan är vad hammarbyare och köpenhamnare gör i lilla Åstorp? Även helsingborgarna borde ställa sig frågan varför de åker ut till Åstorp för att slåss! Men kanske tror de att all polisverksamhet är nedlagd i landsorten? mvh Ronaldinha

Anonym sa...

Kära Ann-Marie. SD vill börja stimulera invandrare att återvända, framfröallt de som inte assimilerats. Det är väl positivt för dem som vill det?
Sverige har den kravlösaste integrationspolitiken säkert i hela EU. Varför skall du lära dig svenska när du kan få all information på ditt hemspråk? Varför skall du lära dig Svenska när du kan få en tolk? Förstår du vilka summor det blir ? De pengarna anser jag hellre skall finanisera välfärden och inte någon mångkulturell soppa.

Det märks sedan att du inte upplevt den mångklturella skolans baksidor. invandrar ungdomar som skriker fula ord på sitt hemspråk till svenska ungdomar. Självfallet skapar det konflikter. Är det så att man inte kan kommunicera på svenska riktigt får man lära sig det helt enkelt. Detta är Sverige inget annat och låt Sverige förbli Sverige och inget annat. Sedan går du till överdrift när du börjar raljera över hurvida detta skall fungera i praktiken. Det är väl inte mer en att man uppmanar eleverna att tala svenska under lektionstid. Det borde ligga i deras egen intresse att lära sig det svenska språket. Och har man inte det intresset kanske man borde ta sig en funderare på vad man igentligen gör i Sverige

Anonym sa...

Ska jag vara uppriktig sa tror jag inte att du forstar det fotbollsrelaterade valdet. Det ar varken hogervridna moboffer eller social missfoster som hanger med Firmorna.

Ska man komma med en bra losning pa dessa problem maste man aven forsta vad man har att gora med och inte diskutera utifran felaktiga generaliseringar.

Se lanken, vilken ar en bra intervju med en fd firmakille:

http://hackenborg.blogspot.com/2007/04/intervju-med-en-fd-firmakille-dfg.html

Anonym sa...

"ofta med extremhögra åsikter. "

Du anger en artikel i DN som källa. Artikeln är troligtvis fabricerad av journalisetn eller så är intervjun med "erik" en intevju med någon psykist sjuk människa som vill framstå som fotbolls huligan. Hans svar i artikeln bevisar att han aldrig varit med i sk Firman Boys. Det kan supporter polisen skriva under på. Förövrigt så det intressant att se att en rättegång framhetsad av media. Våldsamt upplopp rubriceras det som. ett citat från en polis på plats den kvällen lyder så här "dom skrek,hoppade runt och drog i staketet" för mej låter det som vartenda dagis i sverige huserar en massa huliganer....

Anonym sa...

Du anonyme klockan 12:35:

"Är det så att man inte kan kommunicera på svenska riktigt får man lära sig det helt enkelt."

Så skriver du bland annat. Du skriver "igentligen" och du isärskriver: "invandrar ungdomar", med liten bokstav i början på mening.

Innan man kritiserar personer som har svenska som andra språk, kanske du bör kika på dina egna kunskaper?

Vidare: Sverige har absolut inte den "kravlösaste" integrationspolitiken i EU. Sverige har bland de rigorösaste reglerna för invandring i hela världen, och integrationen är mycket krävande. Men har man inte sett till att ta reda på sådant själv, utan blint litar på t ex SD, så är det klart att man blir missledd.

Läs på ämnet och jämför olika länder så ser du hur och vad Sverige egentligen gör i de här frågorna.

Anonym sa...

Anne-Marie,

Jag tycker som du att vi ska hjälpa "folk i nöd".
Men det går inte med "ALLA som vill kan komma hit, vi hjälper dem; 10, 100 eller varför inte 1.000 mio, inget problem !

Jag väljer inte sd men kan ändå tycka att de är de enda som inte vältrar sig i snällhet/dumhet när det gäller invandringen.
Och jag anar att du inte väljer dem heller :-) men tycker ändå det är konstigt hur du absurt förvränger ALLA deras "förslag".
Också sämre seende höns hittar nämligen ibland ett korn !

Språktvång ?
En skola i Berlin införde 2005 självmant "språktvång" då man insåg att 32 olika språk på skolgården inte var till fördel för eleverna.
Efter en tid var ALLA eleverna nöjda. Om någon bröt mot förbudet blev denne inte straffad utan bara uppmanad av "ordningsvakten", f.ö. en turkisk pojke, att det "vore bättre med tyska !".
Trots det bråkade "liberala politiker" som fann det "odemokratiskt att tvinga eleverna till ett annat språk, det stör deras personlighetsutveckling".

Citat:
"Men det jag undrar över är om sd anser att det är fel att en person behåller sin ursprungliga identitet."

Har du aldrig tänkt på att det ibland ju är identiteten som är orsak till att man flytt.
En identitet/kultur som t.ex. resulterar i fiendeskap mellan olika undergrupper av religioner.
Ska denna trätja nu "stödjas" officiellt genom att "identiteten bevaras" i Sverige ?
Du upphäver inte denna fiendeskapen med "nu tar vi en bit tårta och är alla govänner !"

En väninna till oss bodde fyra år i ett arabiskt land.
Därefter tyckte hon det var normalt att inte få gå ut själv, inte få ta körkort eller att på fester bara få sitta i ett särskilt rum med de andra "fruntimmerna". Hon tyckte till slut att "det var faktiskt bra, man behövde inte bry sig om någonting !"
Det vill du bevara ?
Då måste du f.ö. börja spela mixed dubbel !

Jag skrev nyligen om Moona som var shia-muslim och enligt sin kultur förbjuden att tala med främmande män.
Alltså ignorerade hon mig 100% när vi träffades på ett födelsekalas, vänligt tilltal av mig möttes bara av stoisk arrogans, fast jag inte visste något om hennes "identitet".
Hon bodde här i landet 17 år men höll fortfarande benhårt på denna "regeln".
Jag frestade inte med prinsesstårta men tror inte att hon därigenom lagt sina värderingar åt sidan.
Men de ska enligt dig bevaras ?
Här skulle det vara intressant med din mening om hur man med denna inställningen kan fungera i det dagliga livet här ?
Genom "av kommunen till förfogande ställda assistenter som pratar med främmande män" ?

Sedan har vi ju en del andra främdländska "hard-core"-traditioner som jag inte går in på närmare här, men förutsätter att du faktiskt INTE vill "bevara" ?

Ser också att du klandrar de kommuner som inte tar emot flyktingar.
Du tänker aldrig att dessa politiker kanske är något så otroligt som ansvarsfulla ? För de vet att det inte finns några pengar.
Min svärmor sitter på ålderdomshem. Häromdagen fick hon besked att hon i fortsättningen inte kan få ett helt frukostägg utan får nöja sig med ett halvt dito !

Vänligen
Peter

Anne-Marie Ekström sa...

Peter.
Jag beklagar verkligen att din svärmor bara får ett halvt ägg. Så ska det absolut inte vara.
Och definitivt inte i folkpartiets Sverige. Det gör mig verkligen ont. Läs mer om vår äldrekampanj på fp:s hemsida. folkpartiet.se
Men jag tycker att det är trist när man ställer grupper mot varandra. Och vi kommer att behöva de som finns här nu i landet när allt färre ska försörja allt fler.
Och alla fyrtiotalister behöver hjälp. Jag till exempel.
Jag tror inte på språkförbud. I Sverige har vi haft det förut när tornedalsfinskar förbjöds att tala sitt eget språk. Jag tror inte det var särskilt framgångsrikt.
Det viktigaste är att eleverna lär sig att man inte kallar varandra för fula saker, antingen det är på svenska eller något annat språk. Det är att visa respekt för varandra.
Jag håller med dig Peter om att det finns vissa beteenden som jag inte gillar men så länge som inte någon gör sig själv eller någon annan skada så måste det vara tillåtet. Om en bekant inte vill prata med dig så måste du respektera det. Så länge som inte hennes man slår henne eller förtrycker henne på något annat sätt. Jag accepterar varken hedersvåld eller barnbröllop. Lika lite som jag accepterar att en svensk man slår sin sambo eller fru. Vilket tycker du är bäst att gå till Stureplan i stringtrosor och låta sig förtryckas av överklassgossar eller att av egen fri vilja ha en slöja på huvudet. Obs. då menar jag huvudslöja. Burka är inte min favorit heller men om det inte skadar någon så måste det vara tillåtet.
När det gäller flyktingmottagning är det viktigt att alla tar ett ansvar. Jag tycker inte att det är bra att alla flyttar till redan invandrartäta områden. Men samtidigt är det också viktigt att det finns en bra introduktionsorganisation så att de som kommer hit snabbt kommer in i samhället. Där tror jag kommuner måste gå samman. Vilket också diskuteras här i min närhet.
Och för att få information måste man få den på sitt eget modersmål. Det underlättar om man förstår vilka regler som gäller. Men som jag alltid sagt. Jobb och språk är A och O för att komma in i samhället.
Än en gång jag beklagar verkligen att din svärmor bara får ett halvt ägg. Så himla ont om pengar kan det väl inte vara i kommunen. Vilken den nu är.

Anonym sa...

Anne-Marie,
vi har löst äggproblemet ! När min svåger hälsar på sin mor går han först in till ICA och köper 10 ägg.
Men nu konfronteras vi med nytt problem: Medpensionärerna tycker det är orättvist att svärmor får ett helt ägg medan de bara får ett halvt. Då många av dem är senila är det svårt att förklara omständigheterna för dem.

Språkförbud ? Skolan och eleverna var helnöjda och det bör väl respekteras ? Det var bara flummiga politiker som hade problem.

Citat:
".... det finns vissa beteenden som jag inte gillar men så länge som inte någon gör sig själv eller någon annan skada så måste det vara tillåtet.

I varje inlägg här betonar du vikten av snabb integration.
Och nu säger du "så länge som inte någon gör sig själv eller någon annan skada så måste det vara tillåtet".
Hur kan integration komma till stånd när alla har helt olika värderingar och regler ????
Det blir ju som att låta handbolls- och fotbollsspelare spela mot varandra under användning av sina olika regler !

Citat:
"Om en bekant inte vill prata med dig så måste du respektera det."
Det var ingen bekant utan en mig främmande dam som dök upp på ett kalas. Jag ser varken möjlighet eller vilja till integration när jag som svar på presentation och vänlig hälsning bara möts av ordlös helomvändning och avlägsnande.
Och för att använda ditt kriterium: Det "skadade mig" ! Jag kände mig nämligen ordentligt "blåst" ! Min hustru påstod att jag kippade efter luft som en "fisk på land" !
Varför lär vi våra barn vissa beteenden och kallar det "uppfostran" när man under åberopande av "främmande kultur" kan uppträda precis som man själv vill ?
Om jag inte vill ge plats åt äldre dam på tåget ska jag alltså inte ha något problem med det, det är bara att mena att "det är min kultur !"
Jag kanske till och med kan fodra att hon reser sig för mig ? Och tar hand om min resväska ? Är nämligen "gammal orientalisk tradition !"

Citat:
"Vilket tycker du är bäst att gå till Stureplan i stringtrosor och låta sig förtryckas av överklassgossar eller att av egen fri vilja ha en slöja på huvudet ?"
Personligen tycker jag att stringtrosor är det fånigaste plagg som finns. Och undviker alltså Stureplan. Men om någon vill låta sig förtryckas av överklassgossar så förfar jag enligt din maxim "om det inte skadar någon så är det OK". Om de tvingas till det så bör "någon ingripa !"
En slöja är iofs OK men när jag läser förklaringar att den bärs "för att dölja mina lockelser, annars blir jag säkert våldtagen stup i kvarten !" då känner jag mig som man lite diskriminerad och placerad i gorille-hörnan.
Vidare förundras jag när jag ibland ser snygga tjejer i "påmålade" jeans (du vet vad jag menar ?), bar mage med piercing och ...... slöja ! Vad tusan har deras kavaljerer för preferenser ?

Citat:
"Burka är inte min favorit heller men om det inte skadar någon så måste det vara tillåtet."
Jag var i närliggande storstad för några veckor sedan. Där mötte jag ibland konstiga "sällskap".
Först "arabisk" utseende man i jeans, skjorta och gymnastikskor. I åtfölje fem "varelser" i svarta skynken med endast ögonslits.
De skadade visserligen inte mig men jag måste erkänna att jag fann situationen lite spöklikt egendomlig !
Vad skulle du säga om på nästa kommunalfullmäktigeträff alla de andra deltagarna var helt insvepta och därmed oidentifierbara för dig ?

Citat:
" .... så att de som kommer hit snabbt kommer in i samhället".
Och det är möjligt om de vägrar prata med oss och sveper in sig i helkroppsskynken ?

Avslutningsvis:
Jag har jobbat många år i främmande länder. Vid "känsliga" områden fick vi en lista över regler som måste hållas.
T. ex. "och för helsike, ät aldrig med vänster hand !"
Och jag fåntratt rättade mig härefter !

Vänligen
Peter

Anonym sa...

När jag snubblar över slikt materiall drar jag in det här. För vi har väl trätat över temat ?
Ur BLT från idag:

Citat:
"Många uppger ogärna sitt rätta namn":

Migrationsverket har stora problem med att fastställa rätt identitet på personer som söker asyl.
När en person som vill stanna som flykting kommer hit får han ett LMA-kort (Lagen om mottagande av asylsökande).

Uppgifterna i kortet är i stort sett de som personen själv väljer att lämna.

- Det är tyvärr inte ovanligt att asylsökande uppträder med flera identiteter.
- Många uppger ogärna den rätta identiteten första gången de kommer hit. Det kan ha med en EU-regel att göra, som säger att man bara kan söka asyl i ett land. Har man gjort en ansökan i ett land kan man inte åka till ett annat för att försöka där.
Med fingeravtrycken, hur kommer det sig att avvisade personer ändå kan dyka upp här flera gånger ?
- Det borde inte gå. Såvida de inte har tagit sig hit utan att kontakta oss.
- Det krävs inte heller en helt fastställd identitet för att få uppehållstillstånd.

Slut citat:

Peter

Anne-Marie Ekström sa...

När det fortfarande verkar gå en del tomhuvuden på Migrationsverket är det inte konstigt att tilltron till beslut blir minimal. Läs denna artikel i GP http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=377436
om handläggaren som ville ha gratis städhjälp av en asylsökande läkare. (Läkare har vi ont om dessutom.) Och han får fortfarande jobba kvar.
Sedan kan jag inte släppa din svärmors ägg. Är det av pengaskäl som de gamla bara får ett halvt ägg. Det kan ju också vara av andra skäl. Som till exempel att de gamla så ska få i sig så riktig och bra näring som möjligt. Att de inte äter annat om de får ett helt ägg. Ägg är mättande. Inom äldreomsorgen finns det de som håller reda på hur mycket näring de gamla ska ha. Sedan verkar det vara lite överdrivet och jag tycker att om man har ätit ett helt ägg varje morgon i sitt tidigare liv borde man få göra det även när man blir gammal.

Anonym sa...

HEJA ÖIS VILKEN GO SEGER DET VAR I BORÅS DEN 20 OKTOBER.. FAN VAD VI KÖRDE ÖVER DOM !!!!! HEJA RFK...