fredag 10 augusti 2007

Narkotika och skrikande barn

Sitter och laddar inför morgondagens tennisutflykt till Trollhättan. Och kollar runt lite vad som har hänt på nätet.

Där hittar jag att bland annat att danskarna ska få rökstopp på en del av sina utskänkningsställen. Därför har man startat en webbmötesplats där rökarna ska "vädra" sina problem och ge varandra tips där de kan röka.

Att de kommer att få problem förstår jag efter att ha tillbringat två kvällar ihop med ett gäng danskar i Österrike. De blossade oupphörligt. Och min hals kändes som om den rökt lika mycket. Eller, förstås, det kanske var att jag sjöng för mycket.

Men det kanske går på samma sätt som i Sverige. Den lag om rökförbud som genomfördes för några år sedan och många var skeptiska till tror jag de allra flesta tycker är jättebra. Även inbitna rökare.

Apropå rökare. Ett par i Löddeköpingen vattnade och vattnade på sin trädgårdväxt. (DN, SvD)Och den växte sig kämpahög (som häcken kring Törnrosa) . Då kom de på att det nog inte var så lämpligt att odla denna växt. Eftersom det var en haschplanta. Bara att gräva upp.

Mer om knark. I Malmö kastade narkotikalangare som höll på att gripas ut stavar av narkotika som ser ut som kritor genom fönstret på en innergård. Nu uppmanas alla att se till så att inga barn kommer i kontakt med dessa stavar. (DN, SvD)
När jag läser om hur oskyldiga, till och med barn, kan råka illa ut på grund av hänsysnlösa narkotikalangare så blir jag bara så riktigt arg , rent av förbannad. Och trött på alla som hävdar att det är ofarligt med knark och vill göra narkotikalagstiftningen mer liberal.

Till sist. Till alla dem som tycker att barn skriker för mycket. (DN)

Barn har inget annat sätt att tala om att de inte mår bra. Oavsett om de inte får som de vill eller har ont någon stans. Och det barn, vars skrik du inte gillar nu, kommer du att behöva i framtiden när du blir gammal och behöver bli försörjd.

Tänkvärt. Barnen är vår framtid. Antingen de skriker eller inte.
Visst kan det vara jobbigt med skrikande barn ibland men de kan också vara helt underbara. glöm inte bort det.

Nu är det dags att krypa till kojs så jag är pigg inför tennismatcherna i morgon.

13 kommentarer:

Anonym sa...

...och jag är lite trött på dem som tror att jag hävdar att droger är ofarligt för att jag vill ha en liberalare lagstiftning. Jag är cannabisliberal då jag anser att den hårda lagstiftningen skapar mer problem och skit än själva cannabisen själv gör. Min tanke är att man inte skall kunna straffas för bruk, men däremot för försäljning. Ta pengarna som vi skattebetalare lägger på jakten av cannabisrökare och ge till dem som behöver vård istället för till exempel missbruk av tyngre droger.

Med ett öppnare samhälle skulle vi kunna bedriva bättre forskning och bättre vård istället för att överlåta ödet till en okontrollerad stängd värld med kriminella nätverk som det är idag. Exempelvis har vi flera dödsfall bland tunga missbrukare och fler alkoholister och heroinister procentuellt än länder som Kanada och Nederländerna. Man måste ställa sig frågan varför länder med så otroligt mycket längre erfarenhet av dessa problem kommit längre än Sverige. Vi är överens om att droger inte är bra på något vis, men jag tror att straffa brukare snarare stjälper än hjälper då den som väljer att använda en drog inte gör det i syfte att skada andra människor utan för att ha roligt eller i annat fall dämpa ångest. Håller förövrigt med dig att det var oerhört hänsynslöst att kasta "knarkkritor" på backen där barn kan ta dem.

Cannabis är en inkörsport, skapar schizofreni och så vidare är argument jag fått höra genom åren, men det är snarare så att psykiskt sjuka människor och blivande tunga missbrukare har lättare söker sig till cannabis och andra droger än andra. Vi måste jobba mera med orsaken till varför människor tar droger överhuvudtaget.

Oj, det blev långt. Jag respekterar och förstår dina åsikter i frågan, men jag ville bara förklara att jag är liberal trots att "jag vet" att droger är farliga och vill allas bästa.

Anonym sa...

Dålig journalistik i SvD.
Det finns hampfrön i fågelfröblandningar och dessa kan ibland gro. Den typen av hampa man använder för fågelfrö har ingen narkotisk effekt. Har själv fått en planta i trädgården en gång. Min bror torkade och rökte den men absolut ingenting hände.
Sydsvenskan har en bättre artikel. Var SvD-journalisten för lat för att ta reda på att plantan med största sannolikhet inte var narkotisk?

http://sydsvenskan.se/skane/kavlinge/article257830.ece

Anonym sa...

Exemplet du nämner är ju bara ett exempel på hur barn och andra blir skadade av den nuvarade lagstiftningen. Jag förstår inte hur du tror att sådana problem ska kunna undvikas i framtiden. Senast igår skrev en proffessor i ekonomi på London School of Economics detta:
http://www.ft.com/cms/s/f3185d34-4549-11dc-82f5-0000779fd2ac,_i_email=y.html

Anonym sa...

Det vore väl bättre om knark var lagligt. Då hade ju inte de hänynslösa langarna behövt kasta ut knarkkritorna till barnen. Och Helge hade inte behövt gräva upp sin dekorativa växt.

Anonym sa...

Barn är inte vår framtid. Döden är vår framtid. Jag behöver inte skrikande barn i min närhet och jag behöver dem inte som vuxna när jag blir gammal. Avslutar man nativiteten nu så finns det metoder för att vi inte skall ligga och självdö utan det går att lösa så att vi får hjälp på slutet.

Skrikande barn förkortar mitt liv p g a stress, det är jag övertygad om.

Anonym sa...

Året är 2007,
Landet är Sverige,
Tidningen en av de 2 stora morgontidningarna,

Så hur kommer det sig att SvD använder ord som "Knarkplanta" och "Haschplanta" när det troligtsvis handlar om ett fågelfrö av typen Cannabis Sativa med ytterst liten andel THC (vilket för den som icke vet är det som gör plantan åtråvärd bland flummare, hippies, liberala, en del konstnärer, advokater, musiker, lärare, läkare. men som Här allmänt buntas ihop som Knarkare).

Jo för att i Sverige så mår vi bra utav att vara duktiga (ja många Svenskar jag känner menar allmänt att vi i Sverige "E Bäst") och vi "vet" att knark lever till fördärv och Hasch är inkörsport till ALL form utav missbruk med Amfetamin, Kokain och Heroin)

Tänkte just på en sak, Här i min trädgård har jag typ 20 olika plantor som jag kan förvandla till Alkohol, HUUHHH . . .

Anonym sa...

Usch va tråkigt å se SvD fortsätta med sina desinformativa översittande upplysningsvisa blöjreportage.

Finns det något mer generaliserande än ordet "KNARKPLANTA" eller det påhittade ordet "HASCHPLANTA" ???

I min trädgård växer både Malört, Spikklubba, Vallmo och Blomma för Dagen...

Tänk om några grannbarn kom in och började äta, torka, röka detta.

Näe då är Gullregnet en befrielse, se där, inget liv spenderat i knarkdimmorna utan en snabb död...

När skall Sverige vakna och börja respektera medborgarnas val?
(Jag vet då jag varken dricker kaffe eller sup och ofta får frågande blickar eller "roliga kommentarer" till mitt nekande till dessa Lagliga och skatteinbringande drogerna)

Anonym sa...

Det finns ingenting i cannabis som gör att du förlorar omdömmet lika som med alkohol, ändå klassas den mildare av dem som en inkörsport till de värsta drogerna...hmmm....det måste ju vara för att den är illegal.

http://www.expressen.se/1.397933

Anonym sa...

Kanske ett resultat av Operation Overgrow http://www.overgrow.se

Anonym sa...

Kanske borde de hänsynslösa narkotikalangarna ersättas av lagligt kontrollerade narkotikaförsäljare? Tack vare Systembolaget har vi i Sverige faktiskt mycket mindre problem med alkohol än om alkoholen vore olagligt och enbart skumma personer skulle sköta samma affären.

Anonym sa...

Får jag reda på att en vän använt illegala droger vägrar jag att befatta mig med denne igen. Ett effektivt och enkelt sätt att slippa problem.

Anonym sa...

Barn har inget behov av att sitta på cafe med sina mödrar hela/halva dagarna. Om mödrar (vilket det oftast är pga amning) skapade en rofylld harmonisk atmosfär runt sina barn och inte prioriterade sina egna behov i första rummet skulle vi nog inte ha så mycket skrikande barn runt omkring oss!!! ........ dessutom.....man klär av sig själv inne i shoppingcentrat.....och förstår inte varför barnet skriker.......HALLÅ!...jag svettas oxå!!!!!

Anne-Marie Ekström sa...

Tack "första" anonym för dina kommentarer. Det ligger något i det du skriver. Det är ju faktiskt langarnan man vill få stopp på. Och det absolut viktigaste är att ta bort orsakerna till varför människor drogar sig. Oavsett om det är narkotika eller alkohol eller andra hemmagjorda historier. Som inte är klassade som narkotika. Ta butandiol och GBL till exempel som i kroppen omvandlas till GHB som i sin tur är narkotikaklassad.
Sedan kan jag väl säga att jag också hade mina aningar att det kanske är den ofarliga hampaväxten som skåningarna hittade i sin trädgård. Men vad gör inte tidningen för att få läsare. Helt klart är artikeln en "bästsäljare" med tanke på alla som läst min blogg utifrån denna. Och förresten var det inte en SvD-artikel utan en TT-artikel.

Så till barnen.
Jag tycker inte heller att man ska tillbringa hela dagarna på café eller glömma bort att lätta på barnens kläder när man är inne i varuhus.
Men att bortse från föräldraledigas behov att träffa andra vuxna tror jag vore förödande både för barnen och föräldrarna.
Jag efterlyser ett samhälle där alla har rätt att finnas. Oavsett ålder eller kön eller etnicitet.