torsdag 23 augusti 2007

Borås, barn, barn och barn

Det är en ljuvlig ljummen kväll och svårt att gå in.

Gick en stadsvandring i kväll med historiska figurer som dök upp här och var. Egentligen var det en vandring anpassad för barn. Men även för den vuxne var den intressant.

Vad skulle en historisk vandring i Borås vara utan en knalle och en sömmerska. Det textila är ju kärnan i Borås historia.

Dessutom dök Elin Odenkrants upp. En känd läkare i Borås. Tydligen den första kvinnliga. Och en person som satt sina spår i staden när hon åkte runt på sin cykel.
Satt i fullmäktige. Vet dock ej för vilket parti. Hon gjorde mycket för utsatta barn. Såg till att de fick komma på "kollo" på sommaren. Efter att ha googlat har jag också förstått att hon var aktiv inom rösträttsrörelsen för kvinnor.

Det skulle behövas en Elin Odenkrants idag. För trots den ökade välfärden så finns det fortfarande barn som far illa. Det vittnar BRIS om. (SvD)Allt fler barn hör av sig dit under sommaren. Barn är ensamma eller också motsatsen, mer utlämnad åt familjen när kompisar är på semester. De ställen dit barn som mår dåligt kan vända sig har också stängt under sommaren. Detta är inte acceptabelt. Barn är vår framtid och de får inte lämnas åt sitt öde.

Man kan väl säga att hur vi behandlar våra barn avslöjar hur samhället är.

Idag skrivs det också om ett konkret exempel. Föräldrar som lämnat en ettåring i en bil i 40 minuter när det är 28 grader varmt utanför. (SvD)Det är fullständigt otroligt. Att lämna en ettåring i 40 minuter ensam. Vad hinner inte hända på den tiden? Dessutom i en varm bil.

Jag tror inte det egentligen är av illvilja utan av ren tanklöshet. Jag tror att en del föräldrar behöver hjälp med sitt föräldraskap. Till allt annat, nästan i alla fall, krävs det utbildning. För att ta hand om det mest hjälplösa som finns, ett litet barn, krävs det ingen utbildning.

Familjecentraler är ett alternativ där osäkra föräldrar kan få hjälp och stöd. Här en länk till en familjecentral i Borås. Det borde finnas fler. Folkpartiet i Borås har med detta i sitt kommunala handlingsprogram för denna mandatperiod.

Inga kommentarer: