torsdag 16 augusti 2007

Tonårsvåld och champagne

När jag läser det inlägg jag skrev i morse om att vara rädd för att pröva ny mat inser jag att jag verkligen var i tidsnöd. Det blev något förvirrat. Så jag kanske ska låta bli att skriva på morgonen när jag ska iväg. Eller gå upp en kvart tidigare. Fast då måste jag ju gå tidigare i säng.

Nåväl. Kommunfullmäktige i Borås klarades av på två och en halv timma idag. Fast ännu har inte någon ny talaranläggning blivit installerad. Idag fungerade talarlistan men inte repliklistan. Alltid något. Förra gången tror jag det var talarlistan som inte fungerade.

I salen så förekom det också mycket tissel och tassel och skvaller och spekulationer. Vem blir den nya kommunstyrelseordföranden? Jag avstår från att spekulera. Åtminstone här. Det är moderaternas jobb att ta fram den nya ordföranden. Men spännande är det.

När jag tittar runt bland internetmedierna idag upptäcker jag att DN har bytt utseende. Inte så illa. Plats för mycket rubriker på första sidan.

En rubrik (DN) jag inte kan gå förbi är den som handlar om tonårsflickorna som hotade med kniv och misshandlade en tio-årig flicka så att hon kräktes blod. Det är fruktansvärt att någon bara kan få för sig att göra så mot ett barn. På något sätt känns det ännu värre att det är unga tjejer som gör det. Men det verkar som att det är allt vanligare att även flickor är mer våldsbenägna.

Jag undrar bara vad flickorna som gjort detta själva har utsatts för. Det verkar som om alla spärrar bara försvunnit. Det är fruktansvärt och de som gjort illdådet ska ha sitt straff. Men jag hoppas verkligen att de även får stöd och hjälp att komma till rätta med sina liv.

Något helt annat. I DN kan vi också läsa att det kan bli brist på champagne. Vinodlarna i Frankrike vägrar att sälja sin champagne utan lägger den på lager. Som pensionsförsäkring.

För mig kommer väl detta inte att ställa till några problem. Jag är ingen stor champagne konsument. Och förresten har jag några flaskor kvar som jag fått när jag fyllde men som jag inte hällt i mig än. Men "Stureplansgänget" kan nog få problem med att skvätta den ädla drycken på varandra.
Nog för i kväll. Det är sovdags.
Inser när jag skriver rubriken på inlägget att den är lite speciell. Ett ord som är mycket negativt och ett annat som talar om fest. Fast det är ju så livet är. Både sorg och glädje.

8 kommentarer:

Barbaselo sa...

Hm. Du skriver Det är fruktansvärt att någon bara kan få för sig att göra så mot ett barn angående tonårsflickor som attackerat en 10-årig flicka.

SvD skriver På kort tid har två unga flickor misshandlats av äldre tonårsflickor.

Vad menar SvD med äldre ?

Att förövarna var äldre än brottsoffret, eller att förövarna var i de övre tonåren?


Du bloggare skriver att detta är fruktansvärt.

Visst är det illa. Men att kalla det fruktansvärt är väl ändå att ta i.

Hade en man/kvinna i 30-årsåldern gjort samma sak mot en tio-åring, ja hade det varit fruktansvärt.

Det är ingen slump att vi har 15-årsgräns för samlag, 18-årsgräns för bilkörkort och 20-årsgräns för alkoholinköp.

Det finns nämligen lagstadgat att tonåringar inte är tillräckligt mogna för att kunna inse konsekvensen av sitt handlande. Därför kan unga människor heller inte dömas till fängelse.

På inget vis försvarar jag förövarna. Stöter jag själv på dom, så kommer dom att ångra att dom föddes.

Var det för övrigt inte Folkpartiet som för något år sedan föreslog att det skulle bli lag på att utomstående skull tvingas att ingripa vid brott ?

Anonym sa...

Tror du på allvar att de MÅSTE ha utsatts för något hemskat för att vilja skada andra ? Tror du verkligen inte att det finns typer som kan göra sådant "på skoj" ?

Anonym sa...

Re:Barbaselo "Vad menar SvD med äldre?"
SvD skriver (nu?) att "En av flickorna ska ha varit i 19-årsåldern och de övriga två i 15-årsåldern."
Alla _är_ gamla nog att förstå att man inte slår/misshandlar ett barn på 10 år. 19-åringen borde förutom fängelsestraff dessutom få schavottera i media om polisen lyckas gripa svinen.

Anonym sa...

10-årig tjej blir mordhotad med kniv och blir sprakad tills hon kräks blod
====>>och du skriver:

"Jag undrar bara vad flickorna som gjort detta själva har utsatts för."

Ni i mjukvänstern hittar snabbt era offer. Dom riktiga offrena är inte dom som får sina liv förstörda, nej det är så klart de blodstörstiga sadisterna som åsamkar själva skadorna.
JAG BLIR ÄCKLAD AV SÅNNA SOM DU!

Grov misshandel ska ge 10 år enligt lagen, när fick någon det senast?

NI politiker är YTTERST ansvariga för att folk får sina liv förstörda på det här viset. Hoppas innerligt att det blir dina barnbarn som blir drabbade nästa gång. Då kanske du vaknar ur flum-koman?

Barbaselo sa...

Kan inte låta bli en inledning till anonym 1: Man skadar inte andra människor "på skoj". Hur sjukt är det på en skala?

Hur skoj är det för den drabbade?

Ge upp dina blogginlägg och sök dig till Final Fantasy X och Sin - du kommer att känna dig hemma i den världen.


Till anonym 2 (som ju faktiskt verkar betydligt med mogen) som skrev:

SvD skriver (nu?) att "En av flickorna ska ha varit i 19-årsåldern och de övriga två i 15-årsåldern."
Alla _är_ gamla nog att förstå att man inte slår/misshandlar ett barn på 10 år
.


Jag håller fullständigt med dig, men det gör inte lagstiftningen.

När jag var 15 år så fattade jag att det gjorde ont på den som blev slagen. Om inte annat så kände jag ju det när jag själv blev spöad.

Men lagen säger att det inte är så allvarligt, eftersom förövaren inte är myndig.

Mitt första inlägg var egentligen ett angrepp på lagstiftaren. Inte på någon annan.

Jag är ofta ute och cyklar. Kanske även nu. Jag tror att från dag 1 i livet, så är vi programmerade att spöa rivaler i syfte att själva överleva.

Med tiden lär vi oss dock, av våra genetiska förfäder, att "if you can't beat them, then join them".

D.v.s. DU själv blir rikare, både ekonomiskt och socialt - om du samarbetar med din granne istället för att spöa honom/henne.

Från den första dag i livet då någon ger sig på en annan - så förstår den förstnämnde att våld skadar. Om man betraktar barn så ser man att detta sker i väldigt tidig ålder.

Nisse kanske hajar när han är 3 år. Lotta kanske fattar när även hon är 3 år. Detta är individuellt, men av samhället generaliserat.

Först när man är myndig så anses man vuxen nog att förstå konsekvenserna av sitt handlande.
(Men barn har ju hajat detta sedan långt tidigare).

Dessförinnan så har man en "målsman" eller vårdnadshavare - som - hör och häpna - är juridiskt ansvarig för vad deras avkommor ställer till med.

Att det sällan verkställs att vårdnadshavaren ställs till svars för vad deras barn gör, är en gåta.

Det var betydligt vanligare förr, för några decennier sedan.

Vad vet jag? Kan detta föräldraansvar har urholkats i och med att vi har så många föräldrar idag som inte har pejl på sina barns förehavanden?

Om det är så, så kan man ju fundera på vad som så omvälvande hänt i samhället de senaste 30 åren. I rest my case.

Barbaselo sa...

Tillägg (såklart):

En målsman (vårdnadshavare) är juridiskt ansvarig för sina barn under den period barnen inte har uppnått myndighetsåldern.

Men hur ofta läser vi om detta i media? När fängslades senast en vårdnadshavare p.g.a. att hennes (vanligare än hans) barn förgripit sig på ett ännu yngre barn?

Sånt händer inte i verkligheten.

Anne-Marie Ekström sa...

Visst har föräldrar ett ansvar. Men det finns föräldrar som inte klarar av det ansvaret. Av olika anledningar. Det kan vara droger eller kriminalitet till exempel. Det finns föräldrar som utnyttjar sina barn sexuellt.
De barn som inte får den kärlek och omtanke som egentligen skulle vara garanterat alla barn, riskerar att själva utsätta andra för samma pina som de själva råkat ut för.
Jag tycker visst att de flickor som utfört dådet mot tio-åringen ska ha sitt straff. Men om det är flickor som själva utsatts för övergrepp eller inte blivit sedda som människor så måste också dessa flickor få ett stöd.
Det finns en anledning till varför någon begår så grymma handlingar.
Sedan är det självklart att den flicka som är offer ska få allt stöd som bara tänkas kan.
Men det är inte så enkelt som att bara ropa på hårdare straff. Åtminstone inte när det är så unga förövare. Men som sagt. Självklart ska de få veta att så här gör man inte.

Barbaselo sa...

Visst har föräldrar ett ansvar. Men det finns föräldrar som inte klarar av det ansvaret. Av olika anledningar. Det kan vara droger eller kriminalitet till exempel. Det finns föräldrar som utnyttjar sina barn sexuellt.
De barn som inte får den kärlek och omtanke som egentligen skulle vara garanterat alla barn, riskerar att själva utsätta andra för samma pina som de själva råkat ut för.
Jag tycker visst att de flickor som utfört dådet mot tio-åringen ska ha sitt straff. Men om det är flickor som själva utsatts för övergrepp eller inte blivit sedda som människor så måste också dessa flickor få ett stöd.
Det finns en anledning till varför någon begår så grymma handlingar.
Sedan är det självklart att den flicka som är offer ska få allt stöd som bara tänkas kan.
Men det är inte så enkelt som att bara ropa på hårdare straff. Åtminstone inte när det är så unga förövare. Men som sagt. Självklart ska de få veta att så här gör man inte.Klarar man inte av ansvaret så skall man använda preventivmedel.

Det finns inget i svensk lagstiftning som fråntar ansvaret från en målsman/vårdnadshavare vad
dess avkomma åsamkar samhället.

Du skriver, Anne-Marie, att "Det finns en anledning till varför någon begår så grymma handlingar".

Det ger mig två funderingar.

Först, såklart - Eftersom du skriver att "DET FINNS EN ANLEDNING".
Klart det gör. Annars hade det klassats som en olycka. Allt som händer med flit har en anledning.
Vare sig det är gott eller ont.

Anledningen är helt oviktig.

Jag kan inte gå ut och hoppa på närmaste kvinna och våldta henne.
När polisen frågar mig om anledningen, så säger jag sanningen: "Jag ville ha sex".

Vad jag menar med detta är: Anledningen ursäktar ingenting !

En eller flera av ungdomarna är omyndiga - och då skall föräldrarna straffas !
Punkt slut!

Vad är annars syftet med begreppet myndig/omyndig ??


Det andra är - Du skriver "så grymma handlingar". Det luktar lite inflation här.
I ordet "grymma" alltså.

Kan du beskriva en ond gärning som person A gör mot person B - som INTE är grym?

Läser man media (och anknytna bloggar) dagligen, så ser man att precis ALLT som begås i samhället
idag numera klassas som grymt eller grovt - eller "försök till".