tisdag 7 augusti 2007

SMS-lån på tapeten igen

Sitter ute i solen och förbereder min kurs men det blir varmt. Tar ett litet break inomhus och kollar senaste nytt.

Kronofogden vill stoppa snabba SMS-lån. Det ska ta ett dygn att få ett lån inte bara en kvart. Skälet är bland annat att man har konstaterat att det är betydligt fler som inte kan betala tillbaka lånen i tid och drabbas av betalningsföreläggande. Vid halvårsskiftet var det ca 4 500 personer. Varav många ungdomar. (DN, SvD)
Genom att förlänga tiden som det tar att bevilja lånet från en kvart till en dag tror kronofogden att man kan undvika många impulslån till travbesök eller shopping.

Jag håller med kronofogden i detta.

Visst kan man tycka att det är upp till vars och ens ansvar att veta vad man gör.
Och ett enstaka lån när man haft extra stora utgifter är säkert inget problem. Men ofta kan man då vänta ett dygn.
Det som är oroande är att det är många unga som sedan riskerar att komma in i en lånekarusell som de inte kan ta sig ur. Kanske problem för hela livet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har glömt bort en hel del parametrar i ditt uttalande.... För det första är frågan väldigt mycket större än den som presenteras utav artikeln. Att endast förbjuda smslån till att utbetalas inom ett dygn vore fullkomligt fel.

Att använda telefonen istället för ett kort eller att gå in på ett kontor kan omöjligt göra detta till ett problem värt att förbjuda. Mobiltelefonen är bara ett verktyg för att ta ett mobillån, precis på samma sätt som ett kreditkort är ett verktyg för att kunna ta ett lån när du står i en butik och skall köpa något.

Vidare så anser jag att mobillånen överhuvudtaget inte är problemet i samhället utan snarare alla andra kredit institut. Man försätter inte folk på ruinens brant genom att låna ut 3000 kronor till något person. Folk får betalningsproblem först när krediterna blir större eller när du har att göra med löpande krediter som är svåra att få en översikt utav.

Mobillån Sverige Ab som är störst på marknaden för denna typ av lån har beviljat färre personer med betalningsanmärkning än någon bank eller kreditinstitut i Sverige idag. Detta tyder också på att argumentet att dessa företag ej gör kreditbedömningar och att det därför är ett problem att låna ut endast 3000 kronor inte stämmer.

Skall man förbjuda ett företag att låna ut pengar på 15 minuter samtidigt som man tillåter banker att låna ut på millisekunder menar du???