måndag 6 augusti 2007

Toaletter och lekplatser

Har gått och hållt mig hela dan. Det vill säga med att skriva om kissandet på allmän plats. Jag kan bara hålla med dem som lämnat kommentarer på SvD. Det finns för få offentliga toaletter.

Och de som finns är många gånger stökiga och snuskiga.

Vem som helst kan ha behov av en toalett när de är på stan. Men det finns de som har det särskilt jobbigt.

Många lider av inkontinens och behöver snabbt komma till en toalett. Enligt olika hemsidor som handlar om inkontinens så är det ca en halv miljon svenskar som lider av detta. Vanligare hos kvinnor än hos män.

Risken att kvinnor råkar ut för att bli bötfällda för att ha kissat på allmän plats kanske dock är mindre, eftersom det är mer omständligt för kvinnor. Det är inte bara att öppna gylfen. De som har problem kanske helt enkelt låter bli att ge sig ut på allmän plats.

Och så får det inte heller vara. Det kanske är dags för stadsplanerarna eller de som planerar köpcentrum att ta med i bilden att det faktiskt behövs toaletter också.

För att få en fräsch toalett kanske det också är värt att betala några kronor.

Ett annat ämne som jag funderat på under dagen är detta med säkerhet för barn. Är det så att vi i vår iver att göra allt supersäkert hindrar barns kreativitet. Några experter på pedagogiska lekmiljöer menar idag på DN-debatt att det nya säkerhetstänkandet går ut över barnens utveckling och hälsa.

Jag är beredd att hålla med. Allt ska vara tillrättalagt.

Men vad är det som säger att inte ett barn kan ramla ned från en certifierad klätterställning. Ska inte barn få ge sig ut i skog och mark? Skogen är väl inte certifierad. Där lurar massor av faror. Ormar, kullvälta träd, myggor och kanske till och med en björn. Som Mors lilla Olle i visan.

Självklart ska man skydda barn från livsfarliga miljöer och ta bort söndriga leksaker. Men ibland undrar jag hur vi som idag är vuxna har överlevt vår barndom när man inte ens pratade om säkerhet.

Sedan är det väl föräldrar, eller någon annan ställföreträdande vuxen, som har ett ansvar att se till att det inte händer barnen något.

Apropå säkerhet.

Vet inte om det var enligt alla säkerhetsbestämmelser att sitta på flaket på en bil nerför en alpväg. Men kul var det i alla fall.

1 kommentar:

Mary sa...

När man är ute på stan , både här hemma och i andra städer så händer det ibland att man plötsligt bara behöver gå ....Och så finns det inga toaletter utan man måste anpassa sina utflykter efter VAR man vet att det finns toaletter.
Nu finns det en speciell toakarta som man ladda ner och problemet verkar vara löst, eller?
Fråga: Har man tillträde till alla dessa ställen gratis eller mot betalning eller måste man även ta ett glas öl eller en kopp kaffe, som bidrar till ännu fler toalettbesök?
I Ukraina när vi var där på besök 1991 precis när kommunismen just hade fallt så var det ont om jobb. Några förutseende personer gick då och hyrde en lokal mitt i stan och gjorde om den till ja, just det en allmän toalett! Det var ett nöje att gå dit särskilt om man jämförde med andra ställen. Tom i lägenheterna kunde det vara si och så med vattentillgången.
Det sägs att om man vill veta hur en restaurang håller sin hygien så ska man först besöka dess toalett! Det ligger mycket i det. Har ni sett anslagen på bl a MC Donald´s? Personalen anmodas tvätta händerna efter toalettbesök !
Jag säger inget mera