måndag 27 augusti 2007

VM, bistånd och fastighetsskatt

Först dagens obligatoriska väderrapport. Just nu sol i alla fall. Men det lär bli sämre till eftermiddagen. Men myten att det alltid regnar i Borås är bara en bluff.

Sov lite för länge idag. Men så är det när man är uppe till tolv. Jag är dessutom lite mör i kroppen idag efter tennisen igår. Åldern börjar väl ta ut sin rätt och slarvar med stretchingen det gör jag kontinuerligt. Trots att jag borde veta bättre.

Det tror jag inte Caronlina Klüft gör. Struntar i stretchingen alltså. Jag kan inte låta bli att förundras över hennes prestation. Att under två dagar prestera rekord efter rekord i en hetta som är olidlig för de allra flesta av oss vanliga svenskar. Igen ett jättegrattis!!

Holm, Thörnblad , Susanna Kallur och Mårtensson uppfyllde förväntningarna och gick vidare i natt. Får inte missa Susannas semifinal mitt på dagen i dag.

Även om VM i friidrott står överst på nyhetsrapporteringen så händer det ändå en del annat.

En av de stora nyheterna idag är regeringens förslag att förändra biståndet. (DN, SvD)

Att satsa på färre länder men med mer genomtänkt bistånd är välkommet. Det är fel att understödja diktatorer med svenska biståndspengar. Demokratier ska belönas. Detta är något som folkpartiet länge kämpat för. Fokus måste vara hjälp till självhjälp. Här folkpartiets utrikestalesman Birgitta Ohlsons uttalande.

Precis som biståndsministern skriver i sin artikel i DN gäller det nu att gå vidare och utforma detaljpolitiken.
En grupp av länder som är viktig är de Östeuropeiska. För att få stabilitet och fred i Östeuropa måste dessa länder komma på fötter och få igång sitt näringsliv. I Bosnien till exempel är arbetslösheten mycket stor, ca 20-40 % och fortfarande finns stora etniska motsättningar. För att inte tala om alla minor som fortfarande ligger kvar och gör att man inte ens kan odla jorden.

Fatighetsskatten igen. Det förslag som "Småhusägare mot boendeskatt" framför om ett inflationsskydd är inte helt fel. (SvD)Den principen fanns tidigare. Och är logisk. Då blir det som blir över en verklig realisationsvinst. Och då kan man betalat 30 % skatt. För då har man ju verkligen gjort en vinst på sitt boende.
Men förhoppningsvis hittar regeringen en bra mix så att alla blir nöjda. Men det är inte lätt när det är ca 25 miljarder som ska finansieras.

Det finns en hel del annat att skriva om men nu måste jag syssla med annat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför skall vinster på bostäder ha endast 20% reavinst, resp. skattereduktion med inflationen?
Den som i stället spar i aktier, får betala 30% även på värdestegring pga inflation.
Att ersätta en överdriven ohämmad kostnadsstegring för att bo kvar, med en reavinst skatthöjning på 5 till 10% är inte orimligt. Ifall jag tjänar 2 miljoner på inflationen, är det inte orimligt att betala 500 000 i skatt i stället för 400 000. Skillnaden mellan en vinst efter skatt 1 500 000 mot 1 600 000.
Behåll uppskovet med skatten vid bostadsbyte och håll fast vid en fast kommunal avgift. Bra gjort regeringen och stå på er!
Jag gillar också arbetslinjen trots att jag som fattigpensionär knappast får några skattelättnader.

Folkomrostning Nu! sa...

SIDA’s standard kommentar ar nu “vi ska nu satsa på aktörssamverkan inom prioriterade områden såsom miljö, demokrati och mänskliga rättigheter.”

SIDA har alltid anvant floskler for att forsoka lata klok nar man beskriver sin fatalt misslyckade verksamhet. Sossarna har alltid fokuserats SIDA hjalp till krigforande kommunist diktaturer. De ar for manga att rakna upp men nagra av sossarna favorit regimer har varit, Nord Vietnam, Kuba, Angola, Mozambique, Nord Korea, Kina, Zimbabwe. Borgar regeringar har inte andrat mycket pa den politiken, dom minskade visst stodet till Kuba men inte mycket mer. Zimbabwe har fatt over 4 miljarder kr, stodet fortsatter nu med 130 miljoner per ar trots att regimen overgatt till total diktatur och anser sej ha rad att fora krig I andra lander. Hur effektiv har hjalpen varit? Nu ar det 80% arbetsloshet, 100.000 % inflation, medel livslangden minskar varje ar. Om man antar att 5 miljoner var utfattiga for 20 ar sedan, sa ar nog dubblet sa manga utfattiga idag. Dessutom sa fanns det jobb till de 5 miljoner fattiga for 20 ar sedan. Knappt nagon har jobb idag pga den socialistiska politiken som har forstatligat det mesta i landet. Som summering maste man konstatera att all u-hjalp till detta och manga andra lander har varit total bortkastad. 4-5 miljarder svenska kronor bortkastade pa sossarnas experiment med hjalpa regimen forvandlas ifran en kapitalistisk kornbod mitt i sodra afrika till en fatalt misslyckad socialistisk planekonomi. SIDA’s babbel, struntprat och fina ordval hjalper inte de miljoner som tvingats pa flykt eller mordats av de krigforande kommunist regimer som sverige bidragit till. Detta ar ett morkt kapitel i svensk historia som maste upphora och utvarderas, och talas om sa skattbetalarna far reda pa vad vi gjort. Sanningarna har fortigits for lange.