fredag 17 augusti 2007

Kommunala nyval och barnomsorgsgaranti

Trots min insikt i går kväll att jag inte borde skriva på morgonen när jag har bråttom så kan jag inte låta bli. Några kommentarer får det bli.

DN-debatt idag skriver alliansens partisekreterare att det vore bra om det fanns en möjlighet till nyval även inom det kommunala. Jag håller med. Det är förödande om små partier eller partibytare kan blockera så att kommunens styre inte kan fungera.

Det ska självklart användas med måtta och alla andra möjligheter måste vara uttömda. Med kommunens väl för ögonen kanske det finns alternativ. Ett nyval är inte gratis och om det ger samma resultat som tidigare så är inget vunnet utan kvar är bara bortkastade pengar som kunde använts till annat.

Fast det är beklagligt att en eller ett par personer som byter parti ska kunna blockera ett fungerande styre i en kommun eller ställa det på ända. Även om vi idag har ett visst personvalsinslag i valet så är det ändå så att det är för ett partis politik som man blir inröstad i kommunfullmäktige eller riksdagen.
Med lite vett i skallen och omdöme borde den som ändrat åsikt efter valet avgå frivilligt. Visst kan det finnas orsaker till att någon ändrar uppfattning men då måste man också ta konsekvenserna av detta och stiga av och kanske komma igen till nästa val för ett nytt parti.

Idag skriver GP om ett förslag som skolminister Jan Björklund håller på att ta fram. Att de kommuner som inte kan erbjuda en barnomsorgsplats inom de fyra månader som är garanterade ska betala skadestånd till föräldrarna. Det verkar ett rimligt förslag.
Om det finns en garanti måste det ju också utgå någon form av ersättning om garantin inte följs.

Många är de föräldrar som hamnat i problem för att det inte kan få barnomsorgen löst. Utan barnomsorg inget arbete. Och kanske därmed tillhörande ekonomiska problem.

Slut för nu.

1 kommentar:

Kalle K sa...

De ekströmska kommentarerna lyser med sin frånvaro.