torsdag 31 januari 2008

Var finns goa gubbarna i Stockholm?

Nu är jag arg. Ja egentligen värre än så. Men jag vill inte svära på bloggen. Jag är så trött på alla stockholmska översittare som tror att de är något. Jag har just sett Kvällsöppet i TV4. Det var så enkelspårigt som det bara kan bli. Helt klart gick det ut på att förlöjliga göteborgare och andra västsvenskar. Borås fick sig en släng av sleven också.

I Stockholm bor ca 800 000 personer. Med hela Stockholms län ca 2 miljoner. Men varför ska övriga 7 miljoner i Sverige behöva trakasseras och förnedras. För det är precis vad en del personer som tillhör "inneeliten" från Stockholm gör.

Vad är det som säger att livet måste kantas av inneställen och barer. Jag tror inte det är så många ens av dem som bor i Stockholm som besöker innekrogarna. Visst behövs det både kultur och nöjesliv. Men de allra flesta människor har varken tid eller ekonomi för ett intensivt uteliv.

Varför glöms det fina i det vardagliga bort? Jag går gärna både på teater och på bio. Även på någon restaurang då och då. Men jag går lika gärna ut i skogen.

Jag håller med Göran Johansson, kommunalrådet i Göteborg. Det är inte ofta jag gör det. Men han hade en poäng när han sa att de här frågorna ska man diskutera i lugn och ro och inte i ett upphetsat och ensidigt program där det klart och tydligt framgår vart programledarna vill leda programmet.

Det är en total respektlöshet för det stora flertalet av Sveriges invånare.

Och det är ingen kamp mellan Göteborg och Stockholm. Vi behövs alla i landet. Oavsett var vi bor.

Jag tror det är viktigt att inte bara fokusera på en region. För att möta en globaliserad värld måste alla delar av Sverige utvecklas. Jag tror att både Stockholmsregionen och Västsverige behövs. Och även övriga Sverige.

Men mycket styrs från Stockholm. Det gäller regeringsledamöter och det gäller representanter i nämnder och styrelser. Och mycket pengar stannar i Stockholm.

Nästa vecka tror jag att jag skippar kvällsöppet om Alex Schulman ska sitta där och vara översittare. Jag vill inte höra hans förnedrande kommentarer om andra människor.

Hellre "goa gubbar" i Göteborg som käkar räkmacka än arroganta stockholmsynglingar.

Nej nu är det nog sovdags och jag har lugnat ner mig tillräckligt mycket.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Känns lite som om att du är bitter.

Anne-Marie Ekström sa...

Jag är inte det minsta bitter. Men jag har varit med tillräckligt länge för att se att det finns vissa tendenser i samhället som jag inte gillar. Egoismen och självcentreringen.
Vi behövs alla. Oavsett om vi kommer från Stockholm eller Göteborg eller till och med Borås. Det jag vänder mig emot är att några tror att de är för bättre än andra människor för att de tror att det liv de lever är det bästa.
Om jag får välja går jag hellre en promenad i skogen än på Café Opera. Och jag har varit på bådadera.Att gå i skogen kostar inte ett öre. Att gå på Café Opera kostar en massa pengar.
I skogen kan jag prata med mina kompisar. Då hör jag vad de säger. Det gör jag inte på Café Opera.