onsdag 30 januari 2008

Vad är svenskt?

Ännu en mörk och regnig och blåsig dag. Man kan knappt tro att klockan är nio. Det går definitivt inte att klara sig utan lampor inomhus.

Så var vädret avklarat. Ett samtalsämne som många tar till för att inleda en konversation. Ett ämne som man kan ha många åsikter om men som är tämligen ofarligt att diskutera. Man riskerar inte att hamna i alltför mycket blåsväder i alla fall.

För svenskar vill inte vara alltför högljudda och undviker konflikter. Enligt olika ickesvenskar om svenskars beteende. (SvD)

Åsikterna härrör från olika tidsepoker. Men är väl fortfarande giltiga. Även om den yngre generationen har bidragit till att det förändrats något. Det sistnämnda stämmer väl med det som diskuterades om 80-talisterna häromdagen. Jag skrev om det här.

Författaren Göran Palm har intervjuat studenter om hur det var att komma hit och deras syn på svenskar. En genomgående åsikt är att det saknas respekt för äldre. Det är nog något jag kan hålla med om.

Typiskt svenskt är också att om någon ska komma hem på besök ska det avtalas långt i förväg. Eller att man inte bjuder in en närvarande person att delta i sin måltid om personen råkar befinna sig i hemmet när man ska äta. Spontaniteten och flexibiliteten saknas ofta. Men det kanske håller på att förändras. Hoppas det.

Jag tror att det är bra att vi då och då får en påminnelse om hur andra människor ser på oss svenskar. Vi är ju trots allt en väldigt liten del av jordens befolkning, även om vi ibland tror att vi är centrum och jorden snurrar kring oss. Det kanske inte är så att det vi står för är det allra bästa. Titeln på Göran Palms bok, "Det är Sverige som avviker", är onekligen tankeväckande.

Det finns också en del citat från dem som haft åsikter om svenskar. Citatet nedan tycker jag nog kan stämma rätt väl. Enligt hur jag tolkar det i alla fall. Vi är väldigt försiktiga med att komma varandra inpå livet tills vi lärt känna varandra. Men då. Då har vi inga hemligheter för varandra. Allt lämnar vi ut till bästa vännen ellr väninnan. Sådant som man kanske skulle ha haft för sig själv.

”Svenskarna är som ketchupflaskor. Först kommer ingenting. Sedan ingenting. Och så allt på en gång.”
Paul Britten Austin i boken ”On being swedish”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker du sätter fingret på en väldigt viktig punkt! Du skriver att vi "ju trots allt en väldigt liten del av jordens befolkning". Detta tycker jag ät viktigt att tänka på i den utspårade integrationsdebatten. Det är ju trots att vår kultur som håller på att förpassas till historiens glömska. Vi måste alltså ännu tydligare ta avstånd ifrån integationsparadigmen för att kräva mer av assimilation.

Anonym sa...

Japp!, det är bara att läsa och tillämpa de svenska grundlagarna som skiljer på stat och religion. Är man inte beredd att göra det får man agera politiskt eller med väpnad konflikt. Tills dess gäller svensk lag. Om hundra år kan det se annorlunda ut.