tisdag 1 januari 2008

Vilken chock?

Jag blir lite förvånad över Aftonbladet och rubriken "Skattechock efter midnatt".
Den så kallade "Chocken" är att bensinskatten höjs med 29 öre.
Aftonbladet glömmer att skatten på inkomster också sänks. Med flera skatter. Och att reseavdraget höjs med 50 öre.
Det är rimligt att ökningen av kostnader för resor till arbetet, för dem som verkligen måste ta bilen, ska försöka hållas nere, vilket det ökade reseavdraget hjälper till med. Men att man ska tänka efter när det gäller andra resor. För att minska koldioxidutsläppen för klimatets skull.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Och hur mycket mindre skatt kommer gruvaretare i Jokkmokk betala som inte har reseavdrag och reser 30 mil om dagen? Vad blir inkomstskattten i det fallet? Sluta ljug. Sluta ditt forsvar av mer skatter, du e sorglig.

/Peter

Anonym sa...

Inte hjälper det att skatten på inkomsten sänks för folk uppe i norland som måste pendla en bit, och höjningen på bensinpriset går de extra pengarna direkt till forskning för förnybar energi? Knappast, årets blåsning 2008!

Mattias.

Anne-Marie Ekström sa...

Peter. Jag känner mig inte särskilt sorglig. I och för sig kan jag tycka att man kunde höja reseavdraget ännu mer. Men jag är orolig för hur vi förstör jorden. Själv kommer jag väl kanske inte att drabbas så mycket. Men jag tänker på mina barnbarn.

Anonym sa...

Men lilla vän,, tror du verkligen att en liten skattehöjning av bensinen i sverige har den minsta effekt på klimatet. Vi skulle kunna förbjuda bilkörning helt i sverige utan att det påverkar det minsta. Kina och Indien spyr ut miljarder ton skit och det lilla sverige gör är helt försummbart. Skattehöjningarna är bara till för att finansiera regeringens andra utgifter som tex (tabu och förbjudet att diskutera..) flyktingpolitiken, EU, mm.. och var inte orolig, du och jag kommer att drabbas mycket av förstörelsen av jorden inom vår livstid. Räkna med det...

Anonym sa...

För att få lite perspektiv i det här med skattehöjningarna och vad de inbringar i antal kronor, så vill jag uppmana andra att själva kolla upp hur mycket skattepengar som går ut från statskassak via Sida och andra s.k. biståndsorganisationer.

Jag är inte mot att hjälpa de som behöver, men att slentrianmässigt ge bort mina skattepenger tycker jag regeringen ska låta bli.

Anonym sa...

Kan regeringen sluta behandla oss som idioter och fängsla alla miljöaktivister som uppför sig som komunister och dumma babianer. Tror ni verkligen att skattehöjning på bensinen verkligen kommer att rädda miljön? I så fall bör du uppsöka psykiskthjälp på en gång. Angående att de har sänkt skatten på inkomsten, De hjälper mig inte ett duggm jag märker ingen skillnad. Jag känner av endast höjningen på alla andra avgifter. Så jag tycker att jag går minus. Jag säger bara fängsla alla efterblivna miljö aktivister och Centerpartiet borde upplösas som parti PGA osäriös arbete. Det är tack vare de som skttehöjningen gått igenom. Sätt mer press på Kina som har ca 1 miljard i befolkning.

Anonym sa...

Ann-Marie,

Sverige står för 60 miljoner av världens totalt 30 miljarder ton i årliga CO2-utsläpp. Sveriges utsläpp motsvarar alltså ungefär 0,2 procent av de globala utsläppen.

Den aktuella skattehöjningen på 29 öre per liter bensin beräknas enligt Svenska Naturskyddsföreningen reducera Sveriges CO2-utsläpp med 200 000 ton per år. Det motsvarar en minskning av de globala CO2-utsläppen med 0,0007 procent (sju tiotusendels procent). Det är vad jag kallar en klimatpåverkande åtgärd...

Om du är det minsta rädd om miljön för dina barn och barnbarn borde du istället satsa all din kraft och energi på att USA och Kina ska minska sina CO2-utsläpp. Vad vi gör i Sverige saknar faktiskt helt betydelse i detta sammanhang. Vi är helt enkelt för små.

Anonym sa...

Patetiskt Sverige! Nu är vi bäst i klassen tävlingen. Min oro att det varje dag, timme, minut och sekund föds en konsument. Troligen kommer han/hon inte köra bil än på 18år. Kanske inte alls, då det kommer att vara förbjudet eller helt ekonomiskt oförsvarbart. Därmemot konsumera och på så sätt bidra med massor av CO2. Att var konsument är oförsvarbart. Att vara centerpartist måste vara dubbelt fel speciellt om nman har aktier i ett metanol verk. /beklämd