tisdag 8 januari 2008

Sopor och telia

Det finns ett känt uttryck som heter Se Neapel och sedan dö. Det verkar i allra högsta grad vara möjligt idag. När sopbergen växer höga på gatorna och det knappt går att ta sig fram. Om soporna eldas upp riskerar också människorna att förgiftas av röken. Skolorna har varit stängda men verkar nu öppnat men alla kan inte ta sig fram till skolan på grund av soporna.

Det är förklarligt att folk blir upprörda och demonstrerar. (DN, SvD)

Det är helt otroligt hur det kan bli så i ett land i Europa och som tillhör EU och vill ha certifikat för att cappucini ska få kallas cappucini (inte lätt att stava till detta ord). Och att det finns en så etablerad kriminell verksamhet som den lokala maffian, Camorran.

Tänk vilket jobb alla sopspioner skulle ha där nere. Fast de finns visst inte längre. I dagarna har i alla fall ett fall varit aktuellt med en person som får böta för att han ställt en kattlåda utanför en container eftersom den inte kom igenom hålet. Han drev målet till hovrätten där också bötesbeloppet reducerades från 5700 till 1000 kronor. Det är helt sjukt att rättsväsendet ska behöva belastas med sådana här fall. Dess resurser behöver till andra fall av brott som är betydligt mer allvarliga(SvD). Men jag förstår att han drev frågan vidare.

Han satte säkert lådan där i god tro. Hårdplast som hårdplast. Det är baske mig inte så lätt att hålla reda på var de olika soporna ska slängas. Det börjar bli en hel vetenskap.

Och plötsligt ändras reglerna också. I Borås har vi förutom alla andra typer av sopsortering också sortering i svarta och vita påsar. I de svarta har vi alltid slängt jord och kaffefilter men det lär vara slut med det nu. Nu ska den i den vita påsen.

Sedan kan jag inte låta bli att förundras över Telias blunder med mejlservrarna. Hur kunde man bara underlåta att ersätta den som övervakade servrarna. Det är för mig fullständigt obegripligt. Helt ofattbart. Alltså. Jag hittar inte ord.
Jag kan förstå om någon blivit hastigt sjuk eller det plötsligt hänt en massa saker så man tappat kontrollen men att inte ersätta en person som slutar är obegripligt. Att en person slutar måste man ju ha vetat länge även om han gick på semester innan jobbytet. Även om nu det hela började med ett tekniskt fel.
Och jag vidhåller att de som drabbas måste få betydligt mer kompensation än ett presentkort. (SvD, DN)

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad gäler sopor, så verkat böterna för höga, men: att sopsortering börjar bli vetenskap är jättebra. Vi måste verkligen börja sortera ordentligt. Vårt resursslöseri förstör vår värld. Se SVT's programserie planeten!

/Robert