fredag 25 januari 2008

Nuder och opinionsmätning igen

Regn eller rättare sagt snöblandat regn och blåst lyder dagens väderprognos. Verkar nästan som om det blåser mer än under stormen i helgen. Så det blir väl att hålla sig inomhus i mesta möjliga mån.
Lågtrycksstämning är det också som vanligt på dagens opinionsundersökning från Synovate. (SvD) Åtminstone om man tillhör regeringssidan. Gapet mellan de två blocken blir allt större vilket DN symboliserar med något som liknar ett hajgap.

Lilla glädjeämnet är förstås att folkpartiet är fortsatt tredje största parti. Men siffrorna är inte nöjaktiga. Och om sanningen ska fram är jag trött på alla opinionsundersökningar som kommer var och varannan dag. Det är ändå de siffror som kommer fram på valdagen som gäller.

Och när man tyder siffrorna ska man också veta att 18,9 procent i undersökningen inte vet vad de ska rösta på. Ungefär var femte person. Visserligen har väl dessa räknats in på något konstruerat sätt enligt vissa förutsättningar men det är ändå viktigt att ha i åtanke. Om siffrorna räknas om, rakt upp och ner utan hänsyn till eventuella viktningar, skulle differensen bli 17 procent i stället. Och de osäkra är närmare 19 %. Så det finns trots allt hopp. Även om skillnaden ändå är i största laget.

Men det verkar ju som om Mona Sahlin själv inte riktigt tror på siffrorna utan att det finns luft i dem. (SvD) Annars skulle hon väl inte börja med att ommöblera i toppen på partiet. Det ska bli intressant att se vilka fler som kan hamna i kylan. Enligt media (GP) är partisekreteraren ett hett tips. Politikerbloggen har också inställningen att fler kommer att få gå. Ingen nämner dock "dubbelarbetande" Thomas Bodström. Både justitieutskottets ordförande och advokat i spektakulära mål. Verkligen att sitta på två stolar.

Det som är mest märkligt är att Pär Nuder gick ut och sa att han inte visste något. (DN)Ett beteende som liknar det hos ett missnöjt litet barn. Kommentaren att han skulle göra Bosse Ringholm sällskap på riksdagens gubbhylla tyder också på en viss omognad. (GP)

Undrar förresten var den hyllan finns. Att det finns en del "gubbar" i riksdagen har jag väl märkt men hyllan har jag inte sett. Det kanske vore en välgärning att sätta "gubbarna" på en hylla så man vet var man har dem.

Till sist. Ledarbloggen på SvD har en stor poäng. Det är ingen regeringskris. Visserligen pågår det förändringar inom det största oppositionspartiet men varken Nuder eller Sahlin sitter i någon regering och styr landet.

Tänk om alla riksdagspartiers byte av talesmän inom olika områden skulle få lika stor uppmärksamhet. Det sker med jämna mellanrum. Och tillgår kanske inte alltid smärtfritt. Men det är partiernas egna angelägenheter. Precis som detta är en inre angelägenhet för sossarna.

Men såklart. Precis som jag skrev igår. Ju "tamare" personer som utses desto bättre för motståndarna. Så är det ju alltid. Så helt utan intresse är inte valet av talesmän.

Nog för nu om Nuder och politiken.

Nu ska jag börja med att rensa tvättstugan från pappersinsamlingen. Så jag kommer fram till tvättmaskinen. Sedan är det nya kursförberedelser.

Inga kommentarer: